用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三, 選科沒方向
go

中三, 選科沒方向 [複製鏈接]

女女來緊升中三, 就快要選科, 但仲沒咩未有特別什麼工想做, 未知自己方向, 只覺得自己比較適合讀理科,但其實佢自己都未了解每科詳細讀什麼,初步覺得自己唔係文科人,數學平穩, 不過不失咁, 但又唔係特別叻. 都擔心佢唔知自己識唔識選適合既科目. 請經驗家長分享下點樣啟發女女選科時的方向.
   11    0    0    0

請問:
1)女女平時有乜嗜好呀?
2)有咩科目可以揀呀,自由選定係套餐式呢?
3)怕背誦和串字嗎?
4)怕唔怕寫長文?
5)覺得跟程序按部就班定係創作?
6)對抽象概念掌握得好嗎?

細細粒媽咪 發表於 21-7-9 22:22
女女來緊升中三, 就快要選科, 但仲沒咩未有特別什麼工想做, 未知自己方向, 只覺得自己比較適合讀理科, ...

升中三,距離揀科仲有一段時間,睇埋上學期成績先再考慮。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

細細粒媽咪 發表於 21-7-9 22:22
女女來緊升中三, 就快要選科, 但仲沒咩未有特別什麼工想做, 未知自己方向, 只覺得自己比較適合讀理科, ...

中三science會開始分 phy chem bio 教,令學生大概知嗰科係關於乜,從而試下DSE選呢D科,是否讀得嚟。

數學能力強D既,phy chem 會容易D掌握。Bio就超級多野記/多字要串。中西史,地理,中一中二都讀過,大概知自己有冇興趣。

宜家學制同我地AL年代唔同,除非你有特別大學科目想讀,有預設DSE要求,否則一般科目只會睇你DSE考幾多分。所以一般都選有興趣或易攞高grade的科目。

中學都唔會好似以前咁,唔係文就理。宜家選修科組合,好多係文+理(根據該中學資源)。

有錯請指正。

YolandaTam 發表於 21-7-9 23:03
請問:
1)女女平時有乜嗜好呀?
2)有咩科目可以揀呀,自由選定係套餐式呢?

1. 佢佢真係沒嘜特別啫好,宅女
2. 未肯定, 好似佢學校bio 要加 enco, 但再要問. 唔肯定.
3. 唔like 背野, 但佢係背到既人
4. 一般般長文
5.肯定創作人
6. 一般個種,唔係差又唔係特別叻

有咩高見
Debby

ada_fung 發表於 21-7-10 09:53

中三science會開始分 phy chem bio 教,令學生大概知嗰科 ...

明白, 我見佢中三多左6科, phy, chem, bio, gego,history, enco, bafs.
中二成績中上, 有中英數專科補, 大家覺得洗唔洗暑假補頂bio, phy, bio, 先 都驚驚地佢應付唔到.中二時只有IH, 沒有分Gego, history.
另外想問下, 高中 bafs 係唔係讀完是做會計師個種?
Debby

ada_fung 發表於 21-7-10 09:53

中三science會開始分 phy chem bio 教,令學生大概知嗰科 ...

明白, 即主要興趣加覺得可以拿高分, 佢講過對太空有興趣, 但我真係諗唔到有咩工同科目有關, 只諗到太空館.  唔知大家有咩高見,
另現在同佢睇緊ot, pt既工作, 等佢了解下唔同職業做d嘜, 想問如ot,pt 有沒有話修咩科著數.或要必修什麼.
但現在只是初步, 會比佢睇多d唔同職業做既野, 希望找到方向.
詳氣問多句, 咁係唔係即是主要覺得科目拿到高分就得, 大部份科目都沒話特別要讀咩科, 我指大部份., 謝謝和各位.
Debby

細細粒媽咪 發表於 21-7-11 08:26
1. 佢佢真係沒嘜特別啫好,宅女
2. 未肯定, 好似佢學校bio 要加 enco, 但再要問. 唔肯定.
3. 唔like 背野 ...

愚見認為可能讀歷史、文學會好啲(不過可以睇定啲),因為:
1) 創作型,大機會覺得要一絲不苟咁跟程序嘅 BAFs 悶,亦容易硬係跟唔足而失分 (我自己,仲有我女閨密都係咁)。
2) 如果對抽象概念唔特別好M2,Physics,econ 同 chem 如果有興趣都可以讀,但會比較吃力。
3) Geog, History,中史同 Bio 讀書方法相似,又要明又要背仲要分析,可以一併考慮。
前途唔駛太担心,除非揀醫科,否則只要有科 Bio 喺度,大學大部份科都係鬥多星。揀自己覺得值得捱嘅科,比較容易高分,加油。

細細粒媽咪 發表於 21-7-11 08:30
明白, 我見佢中三多左6科, phy, chem, bio, gego,history, enco, bafs.
中二成績中上, 有中英數專科補 ...

做會計師只要考齊會計師公會嘅試即可,理論上連大學都未必要讀,只係如果大學修會計可以 exempt 部份卷而已。
大學揀會計,中學毋須修 BAFs㗎,我識唔少人本身中學讀 Maths group 大學修會計都無問題。

細細粒媽咪 發表於 21-7-11 08:30
中二成績中上, 有中英數專科補 ...

bafs 全名:企業、會計與財務概論
你可以上網搵下範圍有D乜。

細細粒媽咪 發表於 21-7-11 08:39
明白, 即主要興趣加覺得可以拿高分, 佢講過對太空有興趣, 但我真係諗唔到有咩工同科目有關, 只諗到太 ...

親戚在美國讀 Physics, 讀到PhD,畢業後做太空相關工作。

回覆樓主:

謝謝各位分享, 咁大家覺得暑假先唔先補定phy , chem, bio, 還是真係等開學等佢教時話唔掂先搞, 如開學先但又有點擔心影響成績影響選科, 如果真係唔掂時, 大家點睇?
Debby

細細粒媽咪 發表於 21-7-12 00:04
謝謝各位分享, 咁大家覺得暑假先唔先補定phy , chem, bio, 還是真係等開學等佢教時話唔掂先搞, 如開學 ...

中三學嘅phy chem bio只是皮毛野,如果數理方面ok,無需暑假預先補習。

高中課程phy chem bio先至嚟料,如果中三都讀得麻麻,就衡量吓揀唔揀嚟讀。

gracelam 發表於 21-7-12 06:08
中三學嘅phy chem bio只是皮毛野,如果數理方面ok,無需暑假預先補習。

高中課程phy chem bio先至嚟料, ...

想問下大概成績喺邊個位置,讀physics chemistry biology會比較無咁吃力?

S-Kwok 發表於 21-7-12 07:09
想問下大概成績喺邊個位置,讀physics chemistry biology會比較無咁吃力?

個人覺得如果呢3科全級排名冇頭40%,上到高中吃力之餘加上遇著個唔啱Channel嘅老師,容易失去鬥志。

gracelam 發表於 21-7-12 09:16
個人覺得如果呢3科全級排名冇頭40%,上到高中吃力之餘加上遇著個唔啱Channel嘅老師,容易失去鬥志。
...

老師嘅教法,吾教都有影響

JJDBB 發表於 21-7-12 11:53
老師嘅教法,吾教都有影響  。

如果唔關能力事,呢個情況唯有揾外援。

gracelam 發表於 21-7-12 12:01
如果唔關能力事,呢個情況唯有揾外援。

靠自己去了S5,S6吾揾吾得。

JJDBB 發表於 21-7-12 12:03
靠自己去了S5,S6吾揾吾得。

仲有幾個月,清理吓concepts.

公平啲講: 中四中五真係冇乜上過堂,中五靠到自己已經好好了。

gracelam 發表於 21-7-12 12:07
仲有幾個月,清理吓concepts.

公平啲講: 中四中五真係冇乜上過堂,中五靠到自己已經好好了。

‹ 上一主題|下一主題