用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AP VS IB
樓主: ckmammy
go

[中學] AP VS IB [複製鏈接]

ckmammy 發表於 21-7-13 09:44
今年IBO 放寬, 我哋大家都知, 大學一定知。今年大學收生要求調高都好正常。但出年 IBO 收返緊,即係回復以 ...
不是會有時間差問題嗎? 大學年初出CO時根本未知量化寬鬆(簡單講"伏已中"),所以即使調高收生要求都應該都是明年既事。
而明年IBO會更寬鬆,維持寬鬆,還是收緊,大家無從得知,大學亦不得而知。

再者,今年既狀元榜眼探花,一兩年後仍可以今年成績再報名牌U或轉其他心儀院系,相關影響、與大學磨合所需既時候,相信一兩年內都難以結束。
申利:非IB家長,有錯請更正

美國大學會從多方面去觀察一個學生是否適合。基本上成績,課外活動,老師的推薦信和personal essay全部都是十分重要的。如果你眼中單單只有IB/DSE/SAT滿分,可能你報只係看重成績的醫科會機會大些。

archie1728 發表於 21-7-13 13:03
不是會有時間差問題嗎? 大學年初出CO時根本未知量化寬鬆(簡單講"伏已中"),所以即使調高收生要求都應該都 ...
今年出咗 CO 既大學應該要照收,未有 CO 既當然就畀成績最好個批入咗熱門科先。 今年 IBO 咁寬鬆我唔覺得會維持一直咁落去。 至於今年既榜眼探花, 過一兩年轉心儀大學都冇理由從 year 1 開始讀啩, 照計唔影響到時升大學嗰班學生。
呢啲都係我個人推測,實際情況亦無人會知。

archie1728 發表於 21-7-13 13:02
UCB, UCLA的確冇之前咁勁,近年Caltech, U of Chicago, U of Pennsylvania都比佢地hit,但相信仍然係美國to ...

UCLA被香港人過份吹捧

你講呢三間一路以黎都係top private schools,UCB係top public school,好難直接比較,聽聞加州政府無乜錢,自然投放落大學既資源無咁多。

archie1728 發表於 21-7-13 13:03
不是會有時間差問題嗎? 大學年初出CO時根本未知量化寬鬆(簡單講"伏已中"),所以即使調高收生要求都應該都 ...

我反而擔心黎緊校內老師會唔會估計predicted grades時鬆手左,變相申請大學時predicted grades高左,大學CO又提高,點知IBO收緊返,咁學生最終考低過predicted grades又meet 唔到CO而入唔到心儀大學

reyskywalker 發表於 21-7-13 13:40
我反而擔心黎緊校內老師會唔會估計predicted grades時鬆手左,變相申請大學時predicted grades高左,大學C ...

其實冇得擔心;我仔正是明年考IB, 今年暑假前已出咗pre-PG, 當時IB都未放榜。嚟緊九月/十月會再出PG for 大家報大學用,相信分數不會大上大落。
對孩子,只能請他按自己的步伐継續努力,盡力而為。
報美國大學,不會只睇分數;全人發展和有某些突出表現才是殺手鐧。

reyskywalker 發表於 21-7-13 13:40
我反而擔心黎緊校內老師會唔會估計predicted grades時鬆手左,變相申請大學時predicted grades高左,大學C ...
唔知有冇人同我一樣覺得 IB 用校內評估加考試來計分其實有點不公平? 校內評估即係由學校老師評分,咁如果有老師畀分較鬆或者緊嘅都會直接影響整體成績。

Radiomama 發表於 21-7-13 13:51
其實冇得擔心;我仔正是明年考IB, 今年暑假前已出咗pre-PG, 當時IB都未放榜。嚟緊九月/十月會再出PG for  ...

我指用IB申請英國同香港既大學可能影響較大。

利申: 我小朋友仲係初小階段

ckmammy 發表於 21-7-13 13:52
唔知有冇人同我一樣覺得 IB 用校內評估加考試來計分其實有點不公平? 校內評估即係由學校老師評分,咁如果 ...

我都覺得對於新校就係唔着數。因為老師評估都係要跟返學校嘅track record.如果學校往年成績不嬲都高分,咁評估就自然高分啲。
我識得今年有個今屆學生佢校內評估得36分,但係佢最後考到40分,咁差4分就爭好遠啦。因為佢36分都好難搵到好學校收。

我覺我大家唔係著眼太多AP唔AP, AP不是compulsory, 只是optional

美國人都不是人人有修AP

reyskywalker 發表於 21-7-13 13:34
UCLA被香港人過份吹捧  

你講呢三間一路以黎都係top private schools,UCB係top public school, ...
我自己覺得UCLA/UCB係同級,UCLA最出名一定係佢個School of Theater,而UCB就大路engine/comp sci

對於out of State既VISA students,其實public定private分別不大,廿年前UCLA/UCB曾經係美國top 10,出名過好多private(包括我上述3間),不過今日好似就有少少失色,可能真係因為州政府cut budget

reyskywalker 發表於 21-7-13 13:58
我指用IB申請英國同香港既大學可能影響較大。

利申: 我小朋友仲係初小階段
如果IB國際認受性夠高的話,理論上唔應該存在地域差異
"通脹"以至成績"貶值",其實都影響唔倒最top或者成績未太理想既學生,反而最受影響既可能係來年中上游同學(我估大概38至42分),如果我係家長到時真係會有啲進退失據,前人成功例子頓時失去參考價值,某啲科/U既marginal位都唔知好唔好搏

申利:非IB家長,有錯煩請更正

archie1728 發表於 21-7-13 18:01
我自己覺得UCLA/UCB係同級,UCLA最出名一定係佢個School of Theater,而UCB就大路engine/comp sci

對於ou ...

我覺得反而international students分別先大,學費同private school差唔多,但state school收生多,好多班尤其introductory科都over 100人一班,professors都認唔哂咁多學生,除非成績特別好,唔係好難識到professors攞好既reference letter。相反private school多數收得少,resources 又多,聽聞career support都好啲,比差唔多學費當然揀private school啦。

"通脹"以至成績"貶值",其實都影響唔倒最top或者成績 ...

美國收生睇多方面,而且通常二三月已比firm offer,英國同香港(尤其香港)較睇重成績黎收生,又只比CO,唔同玩法。

例如有學生以之前standard會考36分,如果老師睇左今年咁樣可能出PG 39,咁個學生照39分黎申請大學,而大學CO 38,結果IBO用返之前standard比分,咁個學生咪meet唔到CO,當然如果老師照以前standard比PG36就無問題。但今年咁樣唔只玩學生同大學,仲玩埋老師

reyskywalker 發表於 21-7-13 18:37
我覺得反而international students分別先大,學費同private school差唔多,但state school收生多,好多班 ...

我所指嘅"分別不大"其實就係"學費分別不大",如果考到梗係揀間資源較多名氣又較好既大學啦,反正都係要咁多錢

Career support就真係要睇小朋友造化,正常來講student visa讀完書就要走,留低需要有門路,如果返番香港其實學校都幫唔倒啲咩

"通脹"以至成績"貶值",其實都影響唔倒最top或者成績 ...

所謂IB成績通脹對報考英國和香港本地大學的影響較大,因為收生大部分看分數為主。就算之前有CO所要求的分數都一般非常之高,所以常常有人差一兩分達唔到CO分數。所以今次IB分數通脹,亦令到這些家長有很擔心,因為差1,2的上落都十分大影響。
但係如果報美國大學,好成績只是一個入門口的最低要求。所以好多學生成績達到目標後,都花很多時間在課外活動等方面。而美國大學在IB放榜之前而經比offer,而且要求的成績都好容易達到的。

ckmammy 發表於 21-7-13 13:52
唔知有冇人同我一樣覺得 IB 用校內評估加考試來計分其實有點不公平? 校內評估即係由學校老師評分,咁如果 ...

其實internal assessment 是一個進步和文明的做法,老師是一個專業,他們有integrity & professional judgment, 校內評估是一個有效的方法去評核學生表現。因此一些西方國家都放棄公開考試的方法,改為以校內成績去判斷。
回説IB 的internal assessment, 學校需要有moderator去為全級學生在同一科去做review, 也要交sample 俾IBO 做moderation, 過去校內若把關不力,會有被IBO調低分數的危機。

Radiomama 發表於 21-7-13 20:24
其實internal assessment 是一個進步和文明的做法,老師是一個專業,他們有integrity & professional judg ...
我並唔係質疑老師既專業評估, 但每個老師要求唔同。例如我個仔音樂科成績第一同第二個 term 老師 A 比四分佢。到第三同第四個 term 轉咗另一位老師 B, 而呢位老師比五分佢。 我覺得唔係因為我個仔進步咗,而係兩位老師要求高低唔同。 我唔知初中同 IB 嘅評估係咪一樣咁計法, 定係 IB 嘅校內評估完全係另一回事。 因為我未去到 IB 嘅階段所以真係唔清楚。

gfkwong 發表於 21-7-13 14:32
我都覺得對於新校就係唔着數。因為老師評估都係要跟返學校嘅track record.如果學校往年成績不嬲都高分,咁 ...

36分好難揾好學校收???你指那個國家/地區?

Radiomama 發表於 21-7-13 20:24
其實internal assessment 是一個進步和文明的做法,老師是一個專業,他們有integrity & professional judg ...

每次我孩子功課被選中,同學仔都會笑佢唔好累街坊 ,真的聽過一調係全級調。
‹ 上一主題|下一主題