用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 馬鞍山 ~~董之英??
go

馬鞍山 ~~董之英?? [複製鏈接]

馬鞍山 ~~董之英??

馬鞍山 董之英中學好不好??
學生乖不乖?
sport very good, isn't it?..

many many thanks!!!

Re: 馬鞍山 ~~董之英??

運動真係好好,好多同學入港隊!
不過成績就比較差,要睇緊d。

many thanks~~
但操行怎樣??這是最 重要的~

你有冇到學校睇過佢地既學生點架 又考編班試果日有冇陪佢去考兼望望同級中一生係點呢?年年收既人唔同....最緊要係同級果d學生質素同埋學校平時點係校內教德育,以我阿仔剛畢業既小學為例,你幾乖幾純都好,老師唔處理學生校內操行問題,自然有事發生架啦,真係睇小一陣都死......  
merry_sally 寫道:

一間學校的banding ,其中一個重要指標是中五會考合格率及中七入大學率,前者較具指標性。如果只重發展學生的體育才能,可不入體藝,當然同級同學都有一定影響性,每年都有所不同

今年填選校表前,小學老師建議有兩三間中學盡量不要選....

其中一間是馬鞍山 ~~董之英

oh...
是因為程度低, 還是操行有問題??
這是非常不同的  

經常係新港城見到吸煙、爆粗、衣衫不整、聯羣結黨的學生。

請問校服係點樣??

與 xx會館 相比 , 如何??

友人仔仔派去 會館咯   
而家等將軍 oi 香島有無位   

以往有d新移民的同學入讀TCY,他們都很勤力,
所以都有部份成績好的同學(有分精英班),
不過當然大部份的同學都能力不高。
部份同學較為頑劣,但那裡的訓導做得幾好,
近幾年少了問題。
反而拍拖問題值得關注,不過好多學校都有這個問題。
oh...
是因為程度低, 還是操行有問題??
這是非常不同的  

謝謝maths的意見~~
我弟弟將會入讀TCY, 知道他們的訓導做得好, 我就安心啦~!
他們的籃球隊是否很強? 我的弟弟籃球不錯...

謝謝~~

足球好似強d,籃球就唔知啦!
Anyway, 升左中學都唔好比太多自由,都要睇緊d。

我自己本身是董之英的學生~我是中二才入學的~今年升中4了~在我入學時同學真的很差~但現在已經全部踢光了~加上現在換了新校長~我覺得這個校長做事十分好~相信董之英慢慢會好~操行的...每一間也有不好的學生..不過近年我校少了很多~

讀書方面~可算是差的= ="不過只要努力~讀哪一間也是這樣的

Good Luck
‹ 上一主題|下一主題