用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼 or 聖保祿學校(小學部)
樓主: kimmi123
go

瑪利曼 or 聖保祿學校(小學部)   [複製鏈接]

回覆 kimmi123 的帖子

阿女咁叻兩間咁難叩的都有offer,肯定係叻女中的叻女,入讀任何一間都冇問題應該可以有唔錯成績。SPCS更大機會更上一層樓。

個人偏好揀SPCS

當然, 瑪利曼佢係英小,

Vote for Convent 如果不介意俾錢
中學有 gcse
Hkdse 成績好D

SPCS,感覺讀 MPS/MSS 好似一定要出外讀大學

(emoji) 選交通方便的

kimmi123 發表於 21-7-9 10:12
回覆 peonychan04 的帖子

兩間都是同時叩入,很珍惜和難得,得來不易

哈咯,如果mps 就比D信心你。真係讀得好開心。D細路讀得仲玩得,校內氣氛好,培育全人、性格都有好適合既環境。
Paul con 都有朋友讀緊,評語一般

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

kimmi123 發表於 21-7-9 00:09
叩門入到、沒有妹妹、家住港島、學費ok… 請賜教!

請問你幾時收到st Paul con 通知因為我都有寄信但係從來沒有回音

cafeva 發表於 21-7-9 13:49
哈咯,如果mps 就比D信心你。真係讀得好開心。D細路讀得仲玩得,校內氣氛好,培育全人、性格都有好適合既 ...
嘩,,,聽到都開心!!!!

cafeva 發表於 21-7-9 13:49
哈咯,如果mps 就比D信心你。真係讀得好開心。D細路讀得仲玩得,校內氣氛好,培育全人、性格都有好適合既 ...

想問評語一般即係點?可否講少少詳情?

Marie_m 發表於 21-7-9 14:41
想問評語一般即係點?可否講少少詳情?

上油管,都可以感受到DD~~~

mcl203 發表於 21-7-9 10:52
講下我嘅認識啦~~~

兩校學生,不論中/小學,係極少互相過檔的,始終兩校基本上都會係差唔多,或者叫做 ...
你最熟
其實兩間風格完全不同,唔係好難揀。

我覺得輕松愉快M,不過學業方面要家長自己監督,唔可以全部交俾學校。S學術質量有保障,至少如果跟到就一定有保障。不過,比較傳統,測考也深,小朋友如果跟唔到,會好慘。見過兩間學校測考卷,還是有d差距。

b3410 發表於 21-7-9 18:01
你最熟

無分別就唔會有SPCS補習風氣盛行,MPS都高小生多補習,所謂學校唔谷家長谷,但唔補都唔會覺得自己蝕底,夠用夠用嘅~~~

其實真係差唔多,所以話,係MPS讀得好,你會無問題。讀得爭DD,你會反問自己點解唔一早SPCS。相反,係SPCS讀得好或唔好,只會自言自語話盡咗力,最多搵補習谷谷谷~~~

b3410 發表於 21-7-9 18:01
你最熟

無比較過各校試卷。你朋友點?

cafeva 發表於 21-7-9 19:00
無比較過各校試卷。mps 原汁原味都夠用架。你朋友點?
轉國際。兩間打和,朋友M轉國際,另外一個朋友S,幼稚園一路上,唔係好跟到,也是轉國際。

b3410 發表於 21-7-9 19:36
轉國際。兩間打和,朋友M轉國際,另外一個朋友S,幼稚園一路上,唔係好跟到,也是轉國際。
...

轉國際,輕鬆啲~~~

b3410    發表於 21-7-9 20:52

mcl203 發表於 21-7-9 20:36

都係聰明資質不錯的小朋友,搵到適合自己的方法,都唔係冇可能

mcl203 發表於 21-7-9 10:52
講下我嘅認識啦~~~

兩校學生,不論中/小學,係極少互相過檔的,始終兩校基本上都會係差唔多,或者叫做 ...

很好的分享!謝謝你!

瑪利曼DSE:

http://www.mss.edu.hk/Achievement/hkdse/HKDSE2020.pdf

聖保祿DSE2020:(big data)

在 2020 年度的文憑試:
核心科目第 5 級或以上比率        該校        全港日校平均
中國語文        大約 21.3%        10.48%
英國語文        大約 63.6%        10.23%
數學必修部分        大約 29.9%        14.54%
通識教育        大約 39%        7.17%
核心科目第 4 級或以上比率        該校        全港日校平均
中國語文        大約 64%        32.63%
英國語文        大約 97.4%        29.57%
數學必修部分        大約 66.2%        39.04%
通識教育        大約 74%        31.21%
核心科目合格率(第 2 級或以上)        該校        全港日校平均
英國語文        100%        80.26%
本地學士課程取錄比率        大約 85.7%
本地及非本地學士課程取錄比率        大約 93.5%
本地副學位課程取錄比率        大約 6.5%
中六畢業生升學率        100%
第 5 級或以上成績比率高於全港的甲類科目數目        17
第 4 級或以上成績比率高於全港的甲類科目數目        15
第 3 級或以上成績比率高於全港的甲類科目數目        16

如果聖保祿其他成績可以看佢的school report

‹ 上一主題|下一主題