用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs 華英
樓主: lamlamdad2009
go

上智vs 華英   [複製鏈接]

gigayan 發表於 21-7-13 01:00

眼見好多位EK裡上智家長都無乜偏向狂讚學校,反而將最真實 ...

成4x個套餐選, 排30志願, 我覺得又不是缺點既, 只是E,F班無得選His, Geo, 中史;ABC 班無Phy Chem M1 M2選甘..

lovegirlslove 發表於 21-7-13 18:48
成4x個套餐選, 排30志願, 我覺得又不是缺點既, 只是E,F班無得選His, Geo, 中史;ABC 班無Phy Chem M1 M2選 ...

仲有…. M2一定要Phy…… 頭痕中

gigayan 發表於 21-7-13 00:45
上智和華英,成績、校風我自己覺得係同級,睇吓鐘意女校or男女校吧!我自己當年兩間學校都係心目中之選,最 ...

請問咩係UT?

XDXD3 發表於 21-7-14 21:32
請問咩係UT?

統測
即全校测驗, 不是個別班的quiz
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Monosaru 發表於 21-7-12 05:13
我係上智畢業,當年全部畢業生都讀大學,現在都已經各有所長,事業有成,以前大部分都係公屋長大,我嘅感覺 ...

華英學生英文好叻,始終九龍城區,而且讀華英壓力都好大,成績好同成績差都壓力超大,連續2年有學生輕生(校內任教的都知道),我反而覺得讀上智壓力冇咁大,而且深水埗區競爭亦冇咁大。(DSE年代已沒有金字塔式淘汰學生了。)

conniewktang 發表於 21-7-14 23:08

華英學生英文好叻,始終九龍城區,而且讀華英壓力都好 ...
連續兩年有學生輕生?請問係邊兩年?知道來源在那?因我都很留意這些新聞,但都未見有關此報導?

30051273 發表於 21-7-15 09:22
連續兩年有學生輕生?請問係邊兩年?知道來源在那?因我都很留意這些新聞,但都未見有關此報導? ...

這2年,唔知最後有冇事,該校老師親口講。

間間學校到DSE班都壓力大,但上智老師好關心學生身心係真既。我女畢業已幾年,記得當年去攞成績表,老師會叫家長寫張鼓勵個女既note, 等佢地可以俾學生,有時日哦夜哦,心底話未必講得出口,寫出黎亦係好方法。中五、六上堂,我女班又可以食零食,老師又請食雪糕,我問女做乜咁好,女話老師怕佢地壓力大,輕鬆下喎。

30051273 發表於 21-7-15 09:22
連續兩年有學生輕生?請問係邊兩年?知道來源在那?因我都很留意這些新聞,但都未見有關此報導? ...

咩年代考公開試都壓力大;都有學生輕生, 其實好睇孩子本身性格及家長取態, 學校佔好少部分。

幾年前識得一個女仔讀普通b1c中學, 中五壓力大到抑鬱, 停學半年, 阿媽辭工睇住, 最後出國讀書。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 21-7-15 09:57
間間學校到DSE班都壓力大,但上智老師好關心學生身心係真既。我女畢業已幾年,記得當年去攞成績表,老師會 ...

阿女話見師姐帶埋小被被、小咕(emoji)上堂,感覺好爽~

Yanamami    發表於 21-7-15 13:48

conniewktang 發表於 21-7-15 09:24

這2年,唔知最後有冇事,該校老師親口講。

雖然有壓力,個人還是喜歡華英,中一華英有特色班主任分班。

lovegirlslove 發表於 21-7-13 18:48
成4x個套餐選, 排30志願, 我覺得又不是缺點既, 只是E,F班無得選His, Geo, 中史;ABC 班無Phy Chem M1 M2選 ...

唔好意思,可以講多小小上智選科既資料麻?

因為我望女女睇緊中學,想了解多啲。

dickpoo 發表於 21-8-2 18:53

我反而想認識華英多啲,佢地多唔多課外活動?英文會唔會教淺考深?選科是否套餐形式?

dickpoo 發表於 21-8-2 18:53

http://www.htc.edu.hk/school/nss.php

gigayan 發表於 21-8-3 11:26
http://www.htc.edu.hk/school/nss.php

Yanamami 發表於 21-7-15 09:57
間間學校到DSE班都壓力大,但上智老師好關心學生身心係真既。我女畢業已幾年,記得當年去攞成績表,老師會 ...

bingo,呀女話勁開心度過校園生長,正正正
:-D :-?

bananaGi 發表於 21-7-9 14:21
上智好過ywgs???

真的嗎?

如果有興趣呢两間的資料,可pm問我
:-D :-?

hkpapa852 發表於 21-7-12 12:30
講咗咁耐, 大家都只係齋吹, 無實質嘢比較過:
過去8年兩校DSE成績:

華英/上智2021年仍然各有所長

2021年 旅港 華英 迦密 | 上智
考生 125人 121人 [109人]^ | [···]
中文4+ 63.2% 61.2% ~66% | 67.2%
英文4+ 79.2% 79.3% ~81% | 67.9%
數學4+ 81.6% 80.2% ~70% | 84.3%
---------------------------------------------------------
CEM4+ 74.7% 73.6% 72.3% | 73.1%
通識4+ 70.4% 60.3% ~56% | 63.6%
---------------------------------------------------------
主科4+ 73.6% 70.3% 68.3% | 70.8%
整體4+ 70.2% 71.7% [···] | [···]
整體5+ 27.2% 36.5% [···] | [···]

33222 91.2% [···] 89.9% | [···]

^ 據畢業生出路及33222推算
‹ 上一主題|下一主題