用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 經温哥華去沙省點樣取Student Visa
go

[加拿大] 經温哥華去沙省點樣取Student Visa [複製鏈接]

請問有冇人有經驗温哥華轉機去沙省?
之前睇到話一落加拿大境就要取Student Visa, 咁即係係温哥華取?
因CX機到埗係差不多晚上10點, 係咪冇得取要等第二天?
   1    0    0    0

ep 發表於 21-7-8 08:40
之前睇到話一落加拿大境就要取Student Visa, 咁即係係温哥華取?
因CX ...
Student Visa應該係預先申請

https://www.canada.ca/en/immigra ... ices/hong-kong.html

回覆樓主:

我知道, 已申請中!我意思係張permit要到境取?

ep 發表於 21-7-8 08:48
我知道, 已申請中!我意思係張permit要到境取?
如果你小朋友係喺香港經温哥華轉機去沙省,咁即係佢會係喺温哥華落地,所以個wet stamp會係喺温哥華入境既時候印。入咗境再坐內陸機去沙省。

回覆樓主:

即係只係過關時加印, 而不需去找office取文件之類, 對嗎?

因我毫無經驗去加拿大, 我見CX報比我香港温哥華機到晚上10點, 之後要過夜第二日下午1點多機去沙省, 仲以為要等office開工才可取!

另外, 請教如果坐CX機夜晚到, 係咪要到酒店過一晚?我上網check最近酒店都要坐車, 去到搞check in上房可能都12點有多, 第二朝一早又出機場, 又怕個囝瞓到唔知醒miss咗班機!比佢係機會過夜等又怕安全問題, 好糾結!

PS 個囝16歲自己一個飛!

Study Permit可以上網申請定(收費$150 CAD),亦可以入境時,小朋友帶埋學校信同border control既移民官申請。

https://www.canada.ca/en/immigra ... y-permit/apply.html

回覆樓主:

多謝你回覆!

ep 發表於 21-7-8 08:40
因CX ...

你好呀,方唔方便透露你孩子去沙省讀中學?抑或大學?你揀沙省原因?
因為我仍在纠結沙省、安省抑或BC 省

小時了了 發表於 21-7-8 09:35
你好呀,方唔方便透露你孩子去沙省讀中學?抑或大學?

G11

王家爸爸 發表於 21-7-8 09:13
Study Permit可以上網申請定(收費$150 CAD),亦可以入境時,小朋友帶埋學校信同border control既移民官申 ...
美國人才可以border control申請study permit.
‹ 上一主題|下一主題