用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地 St Paul VS 大坑真光
樓主: hk51113973
go

跑馬地 St Paul VS 大坑真光   [複製鏈接]

雲牛 發表於 21-7-14 10:46
一單 case 就咪鬼講啦, 隻手有印水公仔, 我估去到銅鑼灣那間都係會得咁上下遭遇 ...

仲有嘅,有位朋友仔係入面讀緊,唔講啦,上次單野都揭左啦~~~

mcl203 發表於 21-7-14 10:56
仲有嘅,有位朋友仔係入面讀緊,唔講啦,上次單野都揭左啦~~~
其實spcs的情況都不相伯仲,只係大家揀想睇既嚟睇,揀想知既嚟知。

雲牛    發表於 21-7-14 11:06

PTL_L 發表於 21-7-14 11:03
其實spcs的情況都不相伯仲,只係大家揀想睇既嚟睇,揀想知既嚟知。

你講㗎乍~~~

mcl203 發表於 21-7-14 11:06
你講㗎乍~~~
係呀

PTL_L 發表於 21-7-14 11:06
係呀

勇者無懼,佩服!~~~

mcl203 發表於 21-7-14 11:11
勇者無懼,佩服!~~~
Ek是表達意見平台,冇問題既

名校 secrets

piyohk 發表於 21-7-13 22:52
為什麼你們3月已知到SPSS升中,7月放榜仍然叩坑真?請問你最後選擇那一間學校升中?
...

我自己的小朋友3月自行入了st paul!
至於朋友的女兒放榜後去叩 st Paul 及真光,所以我在此替朋友一問!

醒目開學勳章 王國長老

creambun 發表於 21-7-13 23:09
品格培養應該是父母的責任吧!如果小朋友自小就係父母身上學識 「無禮貌」,「白鴿眼」等壞品行,根深蒂固 ...

完全講開又講
想當年我去交叩門信,住附近緊係行路去。入門口禮貌詢問請問校務處點行,佢問我做咩,我話交叩門資料
佢答我:你問咁會哋肯收㗎喇!?
嘩!個氣焰…..

Charlotte_mom 發表於 21-7-15 08:54
完全講開又講
想當年我去交叩門信,住附近緊係行路去。入門口禮貌詢問請問校務處點行,佢問我做咩,我話交 ...

前線員工的態度,的確好影響家長對學校的觀感。話時話,銅鑼灣女校自己幼稚園學生都收唔曬,其實有幾多位比小一叩門。

mikalaw 發表於 21-7-13 14:22
從我朋友口中又好像是事實。小一教小二嘢,默書範圍對一般小一小朋友根本無法應付,結果次次 fail, 完全打 ...

其實末入去讀,家長易事先了解下間學校課程,7,8年前,某哋私小或比較要求高的小學已經教快,小一默書已經要背默,或有unseen或範圍大,不過可能隔星期才會默。數學亦會教快。選合適程度的學校其實亦緊要,避免要中途轉走,或追唔上,失去自信。
近年某哋學校課程亦再加深,我識有哋家長,就算大女或大仔之前讀得好,升中考到名中。佢哋亦會因應仔囡性格或能力,另外選間程度淺些給個細的

時間過得好快。。。阿囡今年畢業。。對於SPSS,我其實好喜歡之前個位校監。。。學校如何,真係要係入面讀先明白。不過見阿囡都有開心同吾開心同我分享。。剛謝師宴完畢,下星期放榜。同學們有時都千里迢迢嚟我屋企玩。。因為家住大西北。。佢地好獨立思考,活潑,性格都好開朗。呢D係我係同學中睇到既。希望今年入讀既努力ENJOY六年生活。。。不過其實一路升班會一路少左人既。。。

unseen未必係一啲高難度動作,是否乎學校點嘅目標,可以係普通嘢嚟~~~

ydoris 發表於 21-7-15 11:45
時間過得好快。。。阿囡今年畢業。。對於SPSS,我其實好喜歡之前個位校監。。。學校如何,真係要係入面讀先 ...
我個女係F.1外校生,佢另有小學同學一齊入讀,不過唔同班,佢哋都讀得開心呀!佢話老師係嚴,但又唔會無啦啦鬧人囉!有時教書都講吓笑,做完功課有時又同同學仔吹水,我見佢又無乜嘢wor !

ydoris    發表於 21-7-15 12:27

從我朋友口中又好像是事實。小一教小二嘢,默書範圍對一般小一小朋友根本無法應付,結果次次 fail, 完全打 ...

小一無教小二野 默書次數少 範圍可能比個個星期默書的學校大啲啲, 但係唔係超越小一程度

基本上程度合理,睇吓家長有冇重視銜接,幼稚園如果係happy school 就會要啲時間適應,不過我相信係去邊間學校都apply

從沒有教快。小一上學期沒有考試的。小一下學期考試老師會讀卷。功課不多,一般3-5樣吧。考試不用考默書(好似小五開始要),只計平時默書平均分。

我估你誤會了,你朋友講既係銅鑼灣聖保祿?跑馬地聖保祿一定唔係小一教小二,無論中英數常,只可以話中文略深,係「略」咋。

鋼琴媽媽 發表於 21-7-15 17:39
從沒有教快。小一上學期沒有考試的。小一下學期考試老師會讀卷。功課不多,一般3-5樣吧。考試不用考默書( ...
小五小六因要呈分,所以先有考默,但平時都有默書,不過唔計分。由5年前起,小一至小四係計默書平時分,冇考默。

Charlotte_mom 發表於 21-7-15 08:54
完全講開又講
想當年我去交叩門信,住附近緊係行路去。入門口禮貌詢問請問校務處點行,佢問我做咩,我話交 ...
話說當年,都係有old girl 提醒及建議叫我唔好考慮呢間,所以插班或升中時,我係完全無將呢間放考慮之列。

好多「名校」, 由門口阿姐, 教務處職員, interview 老師/副校長........都係大口氣。真係以為自己高人一等, 不可一世~
利申: 小兒 band 1 A 級三生, 扣神校門之所見所聞~
‹ 上一主題|下一主題