用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: littlesecret123
go

x [複製鏈接]

我今年扣入喇沙
我見話有first in 的人多數無25分
N 無人士多
或者25分的人唔出聲掛

成功扣到的都唔係25分
至少我仔都係n 無人士

學校只有一次自己收生的機會
而且in 足兩round
如果要收25分唔洗攪咁多野啦

叩門成功有一個共通點
小朋友多數讀根德或sc
我自己觀察咋

利申:應屆叩門生

jennylady 發表於 21-9-18 19:07
我今年扣入喇沙
我見話有first in 的人多數無25分
N 無人士多

今年收了幾多個叩門?

hyao 發表於 21-9-18 19:09
今年收了幾多個叩門?
今年應該收足18個 我打探到根德和st cat 今年分別都有8-9個扣到
以往唔會收足,留返小二插班可以考筆試再揀叻人
移民潮係容易左
學校預計都有人退學,所以收足掛

有25分唔好考慮啦
自行左先啦。

jennylady 發表於 21-9-18 19:15
今年應該收足18個 我打探到根德和st cat 今年分別都有8-9個扣到
以往唔會收足,留返小二插班可以考筆試再揀 ...

聽聞小二都插了好多,所以今年小一收足

回覆 littlesecret123 的帖子

今年我唔清楚….. 之前兩年都係全部有得first in, 不過最終都係得幾個入到。所以去到叩門階段,25分已經係冇乜特別優勢,都係要睇實力or 關係。

zacharyw 發表於 21-9-18 21:03
回覆 littlesecret123 的帖子

今年我唔清楚….. 之前兩年都係全部有得first in, 不過最終都係得幾個入到。 ...
可能係,因為first in 都70人,可能剩下的25分都有得in 但2nd in 大概25人,應該就唔關25分事
甘25分有面試機會都差好遠
其他人唔知點先有得in

25分但自行唔成功既,近年都係1-20位,他們叩門都會有得面試,但入唔入到就靠實力了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,出生率高嘅年份,25分收唔到嘅,一般係5個以下,我唔清楚近年情況,只知今年P6嗰屆,係3個25分唔中,其中一位自行waiting 收返

另外,叩門係一定一定會見25分唔入嘅人,但基於本身只係得3幾個入唔到,所以叩門當中自然係好少25分
而20分校友,如果有舊生會/名人推薦信,都多數有得見,但最終都要睇實力 (早幾年有位書院舊生仔,有2nd in,但最終無收到)

叩門,以往小一開學係31人一班,留位之後收插班生,但今年情況唔同咗,小一開學係33人一班,多收十幾個叩門生!
恐龍家

小曳人 發表於 21-9-19 16:03
首先,出生率高嘅年份,25分收唔到嘅,一般係5個以下,我唔清楚近年情況,只知今年P6嗰屆,係3個25分唔中, ...
以往叩門係難,聽人以前講唔會收足叩門位其實學校係有10%學位自由收生
本身一班30人,所以每班係有3個叩門位
3x6=18
今年根德+sc+一個其他私幼叩到。收足18個。

我地n 無人士,無分,無推薦,有得interview 等於仲六合彩
我的戰友(成功叩門)都係n 無
最終有無offer 真係睇interview 表現
我仔其實話自己唔係in得好好
話唔知道點解有offer

我覺得學校都睇誠意
好怕d 人考了又唔讀
我收到call 話有2nd in 的時候
書記已經問如果有offer 會否讀
(即係唔讀就咪去2nd In)
我見校長的時候,校長見到我有其他男直資收了,
又問一次如果收我會否讀

我覺得喇沙揀人interview 都好怕人試實力和運吉

jennylady 發表於 21-9-19 23:13
以往叩門係難,聽人以前講唔會收足叩門位其實學校係有10%學位自由收生
本身一班30人,所以每班係有3個叩門 ...

請問一下 如果想叩門喇沙 係咪唔需要111,因為得15分 自己如報喇沙有冇用?(emoji)謝解答

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jkjk999 發表於 21-9-20 07:08
請問一下 如果想叩門喇沙 係咪唔需要111,因為得15分 自己如報喇沙有冇用?(emoji)謝解答
...
叩門唔需要111
恐龍家

小曳人 發表於 21-9-20 09:35
叩門唔需要111

請問知唔知拔小叩門又要唔要111?

Jkjk999 發表於 21-9-20 07:08
...
我個仔都係15分家庭首名孩子

我自行有揀喇沙
甲一都有揀喇沙
但最後無參加大抽獎(有直資收了)
我有提供證明比喇沙我地兩條一
我唔知有無幫助

我一心係無打算讀津校
(有私校Back up)
所以填表進取

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jkjk999 發表於 21-9-20 09:38
請問知唔知拔小叩門又要唔要111?
唔需要
恐龍家

多謝分享叩門心得🙏🏻想請教下讀dbspd會開心啲,定LS開會開心啲?
同埋放棄男直資揀LS最大因素會係咩?謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

micjai1911 發表於 21-9-20 11:08
多謝分享叩門心得🙏🏻想請教下讀dbspd會開心啲,定LS開會開心啲?
同埋放棄男直資揀LS最大因 ...
我唔識答你,但我睇我兩個仔讀LS,我會話睇性格同家長要求
我大仔响LS好hea,細仔就好辛苦
但講開心指數,大仔超唔鍾意學校/返學,細仔超鍾意學校/返學

有朋友仔仔讀DB,睇佢地嘅測考,會深過LS,但LS功課唔少 (我無比較過DB數量,但LS 初小比SFA多)
恐龍家

micjai1911 發表於 21-9-20 11:08
同埋放棄男直資揀LS最大因 ...
我仔無男拔offer 我仔係另外一間男直資
個間都非常心儀
有offer已經好開心
但叩到喇沙,四大長老都話喇沙
我估名氣較好

我仔適合傳統教學
所以我覺得讀津校都好適合
而喇沙都加入了好對活動元素
我仔話暫時數學堂都係玩遊戲
功課就做練習
有網上app/game

喇沙英文較我另外一家男直資多好多
英文課程好,數學,science 都英文教
語境好d
另外喇沙學生質素參差,應該競爭無咁辛苦
男直個個叻,競爭大
另外男直其實直升吸引d
但朋友話叩門入喇沙應該不會過不到馬路
都八成升到中學

喇沙都幾多功課
一日四五樣,有時候六七樣
不過好快做晒
如果讀開happy 幼稚園我覺得會吃力
程度又唔係好深或好淺
始終係津校要顧及不同程度的學生
男拔點同,深好正常,入去個個都超級叻仔
喇沙可能高小先會加深掛。(我估)

好多謝兩位無私分享小一選校好似係人生一大決定,唔想幫佢揀錯,媽媽嘅無奈,我仍然喺happy與學術之間掙扎👉🏻👈🏻

micjai1911 發表於 21-9-20 13:51
好多謝兩位無私分享小一選校好似係人生一大決定,唔想幫佢揀錯,媽媽嘅無奈,我仍然喺happy與學術 ...

小學不打好學術基礎 到時變咗unhappy 後悔終生
‹ 上一主題|下一主題