用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 FIS 入學年齡
樓主: mayyeung0716
go

[其他] FIS 入學年齡 [複製鏈接]

回覆樓主:

TKO campus其實都有French stream初中部(好似相等於Y7-Y10),加埋大約有10班㗎。你留意吓,佢哋著便服或PE衫的,外觀都好正常低調。在校外聚集的只有家長和工人姐姐。

回覆 dem0cracy 的帖子

International stream 中學不在TKO ma?

回覆 sabsab122 的帖子

Blue Pool Road campus for Year 7 onwards (international stream)

mayyeung0716 發表於 21-7-8 08:39
多謝大家既意見
我地最後都揀左FIS
因為我地唔想個細路追成績。

請問你小朋友year 1 ?

sabsab122 發表於 21-7-8 09:02
回覆 mayyeung0716 的帖子

我都係心儀呢兩間,見你話住得近,所以想請教下,以你觀察所得,FIS中學生真係會 ...

“FIS中學生真係會企喺門外食煙嗎?”

係真架,返學日子如果你經過黃泥湧峽道,好多時都見到,不過唔代表啲咩,local school都好多青少年放學煲煙啦,不過偷偷地咋嘛,其他IS都一樣有人食煙,聽講間學校係唔錯,我地都考慮過佢

cm123 發表於 21-12-24 08:13
“FIS中學生真係會企喺門外食煙嗎?”

係真架,返學日子如果你經過黃泥湧峽道,好多時都見到,不過唔代 ...

可能係French stream student, 法國的確有吸煙文化,差不多40% 15/6歲青少年都吸煙,係歐洲最高的,佢地唔consider 吸煙係taboo/rebellious,係融入/文化,法國巳經有D中學係比學生可以校園內吸煙,自由嘛!
其實在英國,電子煙vaping都好流行,朋友細路在top boarding school中學, 話4成同學都vape.
例如在美國大麻都好common, Michelle Obama 在college都接觸過。
唔想小朋友接觸,就自細教定,亞洲人家庭通常比較少,暫時我未見過local家庭IS小朋友有吸煙(包括FIS)
有啲IS有校規列明不準學校附近範圍吸煙。其實為健康著想,仲有啲二手三手煙都不好。

作為正常的父母,應該都不希望子女吸煙,畢竟一旦吸煙,一輩子都很難戒掉。而且吸煙有害身體,尤其是發育期的孩子,危害更大。使咁多錢送到IS讀書,學業和人生興趣理想先不說,身體就先因為吸煙搞壞了。而且青少年容易受朋輩影響,這也是為什麼校風咁重要。
‹ 上一主題|下一主題