用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete。。。
樓主: goodjojo
go

delete。。。 [複製鏈接]

ep 發表於 21-7-6 17:54
你個囡好勁呀!我覺得St Paul Convent係另一個層次, 一定揀佢!
如果st Paul convent vs Marymount 係咪都應該揀St Paul convent?

charis0225 發表於 21-7-6 20:58
有妹妹我會揀 SRL,免費加埋妹妹必收,需然同 convert 有啲距離,但距離唔係差好大,朋友讀 SRL 最後中學去 ...

Convent 小學部5班,中學部有6班。基本上合乎升班資格加面試同交book report 就可以上中學部,呢兩年差不多全部直上。似乎無唔收一班上中學部的規定。(利申 - 朋友在讀)

goodjojo 發表於 21-7-6 20:10
家姐私校,就再無能為力給妹妹私校,如考的機會都沒有,就算有能力,也否能讀,好似好不公,作為媽媽,有 ...

我很理解要放spcs 係一件很肉痛的事情,但如果負擔重,又要犧牲其他人,真係要慎重考慮。讀小學都係想入好中學,入好中學最終都係為大學,但入大學唔一定要讀spcs

回覆 goodjojo 的帖子

如果係咁就揀st rose, 同意姐姐可以考插班更上一層樓,妺妹有保障,家庭負擔又少d

回覆 goodjojo 的帖子

揀St Rose

goodjojo 發表於 21-7-6 19:50
我當然都不想放棄好的offer,但學費好貴呀,再加校巴,又有2個小朋友,加上外補和興趣班,其實好難長期付擔 ...

如果負擔有困難 唔應該勉強入SPCS
St rose 也是一個很好的選擇

loktingting 發表於 21-7-6 21:43
如果st Paul convent vs Marymount 係咪都應該揀St Paul convent?
係,如果你覺得交12年學費覺得無問題,可換嚟著熊貓鞋水手服,加送靚dse成績及ial 成績,go ahead ~

loktingting 發表於 21-7-6 21:43

如果錢唔係問題, 我自己會揀SPC, 但我相信Marymount會讀得舒服D!

回覆樓主:

唔好俾St Paul's Convent的光環蓋過實際問題:學費/補習/校車/課外活動..最重要係有妹妹跟尾!

feifei_baby 發表於 21-7-6 19:56
學費加車費,差不多$8000一位,愈高班外補需要愈大,如學樂器學費愈來愈貴,捱六年,中學平啲又可以自己返 ...

中學補習更加貴,中三補IGCSE數學係$300/堂,每星期要2堂

回覆樓主:

如果現時負擔得起,我會先選擇SPC,到妹妹要升小時候先再考慮其他,我自己本身都係兩個女,我都係分開考慮,細女有咁多未知數,唔會用嚟拖住家姐用自己本事爭取到的一個位。而且報名前就應該考慮咗錢的問題,如果負擔唔到,當初就無謂報嚟糾結啦!
當個好爸爸

spc 同srl 都可以叫做唔同層次
如果學校負擔到,無懸念揀spc
如果為左妹妹放棄,有d 唔公平

不過如果係負擔唔起,其實根本都唔洗唸,去srl, srl 都係好學校!

happysin 發表於 21-7-7 04:44
唔好俾St Paul's Convent的光環蓋過實際問題:學費/補習/校車/課外活動..最重要係有妹妹跟尾!
...

絕對係,學費/補習/校車/課外活動所有費用只會不斷加,唔會減,中學補習費一定貴過小學,除非小朋友好叻唔需要任何補習

Convent for sure

如果負擔到,一定Spcs, 妹妹先N1, 仲有好多進步空間嘅

靚成績都要補習費,同埋小朋友交際費呢,中學lunch一餐係銅鑼灣唔係便,大家都會同同學一齊食,返學校再加杯嘢飲,諗諗一個lunch幾多錢

Poyau 發表於 21-7-6 20:38
SPCS DSE成績亮麗較聖羅撒佳
IAL成績更媲美英國頂級女校
2020年53人取189個A*/A(人均3.56)

英國頂級女校成績,咪部份學生來自港生,用頂Vs頂,就結果係近似~~~

都係要糾正下,唔知嘅會有啲混亂~~~

係SPCS。 SPC 係聖保羅男~~~

都係呢句,錢唔係問題就sp,兩個都讀嘅話錢喺問題就sr,始終女女得嘅係邊都得,聖羅撒都幾好

回覆樓主:

先讀小學係直屬津校,並非一讀就要12年,你唔想直升,一定有辦法~~~

現實啲,名校光環下,還是考慮點。身在其中,就某程度上受風格影響,要慎重考慮一下~~~

‹ 上一主題|下一主題