用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TSL今年升中係咪超勁?
樓主: 喇叭茶
go

TSL今年升中係咪超勁?   [複製鏈接]

喇叭茶 發表於 21-7-9 10:55
TSL有一半人入B1A, 好吸引。雖然冇人可以包生仔,自己嗰件一定考到頭50%, 但做人總要向高處看㗎
...

入band1A唔是終點,唔少人唔適合跟住留級,唔少人中文唔掂只能出國,叻既band1A也只有約50%入三大.

TSL既教學模式其實是需要一間相適合中學衔接.如果有中學,可以反饋返俾小學部應該執返正邊樣.

又或者家長預期小朋友將來入中學後,會遇到咩問題,可以及早在小學解決,但而家派到散晒,難以估計以後讀邊間.

英小畢業之後在新學校,中文只能靠自己搞掂.

manmonster 發表於 21-7-9 12:04
回覆 silvia_ng 的帖子

一直等待你出現,講 TSL 點可以少咗你。

哈哈!咁好記性 真係多年冇蒲呢邊,係大學果邊就較多出現啦。我已outdated啦

silvia_ng 發表於 21-7-9 12:12
嘻嘻。。。而家嘅用家可能仲係估緊6年後甚至12年後會發生咩事,我哋就真係剛好走過12年了。不過我哋啲分享 ...
1)之前冇CO,但IB有43 or even up,再去approach返佢哋
2)DSE之前36分CO,但最後得35

我認為 (1) 機會大, (2) 係近乎無機會

不過大學唔係傻, 知道今年IBO玩賣大包, 唔會咁易收番D之前無俾CO既學生 (除非之前完全未見過). 而且如果仲繼續再加收NJ, 一揚咗出去佢地可能有排煩

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-9 12:24
1)之前冇CO,但IB有43 or even up,再去approach返佢哋

今年真係麻煩D,45+44都超過200人,覺得原本冇CO果班,除非有45,否則機會微!而DSE果班就今年硬食一棍,無奈!
估下年比CO會謹慎留一手,加一些條件或配額,超出人數會再篩選之類。
另一方面亦可能超收多少比DSE以作平衡。
今年IB將7分grade,由80降至75,真係攪到天下大亂!
理論上,會有人39變45!

hkpapa852 發表於 21-7-9 12:24

呢個case,DSE CO果個位就一定空咗出嚟,除非由佢吉咗,否則都係益NJ,不論佢啲成績如何達或超標,或者有位DSE生由PG 35 變成績36,我估~~~

喇叭茶 發表於 21-7-6 16:03

傳聞7-10個入Coed?

TSL 更新後2021年升中結果

2021年 (更新 30/9/2021)
Band^ 直資+官津
B1 54+38=92 (72.44%)
男校 13+13=26 (20.47%)
SPC# 5 英華# 2 DBS# 6
SJC 4 皇仁 1 九華 3 SFXC 2 喇沙 3

女校 10+15=25 (19.69%)
SPCS# 8 DGS# 1 HYS# 1
YWGS 1 SSGC 2 MSS 4 BPS 1
SMCC 3 上智 1 MCS 2 德愛 1

男女校 31+10=41 (32.28%)
SPCC# 9 港同# 7 赤提# 1
顏寶鈴# 12 滙基KE# 1 優才# 1
伊中 1 銘賢 2 黃棣珊 1 迦密 2
林護 1 沙崇 1 沙官 1 景嶺 1

B2A-1C 17+0=17 (13.39%)
李國寶# 2 SMC# 1
培基# 11 羅氏基金# 3

B2/NR 12+2=14 (11.02%)
基崇# 1 STCC# 1
真道# 1 啟思# 2 林大輝# 2 基信# 5
唐乃勤 1 基朗 1

名單上 83+40=123 (96.85%)
無公佈 4 (3.15%)
-------------------------------------------------
總數:127人 (100%)

^ 據 hkpapa《全港B1中學名單》
#直資

SSPA Result
https://www.plkctslps.edu.hk/en/content.php?wid=141

喇叭茶 發表於 21-7-8 10:54
我覺得唔可以只因為有6000人爭160個位,就話TSL盡收天下兵器。要知道被取錄的這批人,還是會因為有中學的 ...

只有參與過或TSL家長才會知道有幾多人因為有龍校或嫌TSL升中唔夠其他3私勁而離它而去呢!TSL唔單只比到學術你個小朋友,還比到小朋友超快樂時光。3年級夠膽死用成個上學期的GS堂種粟米,6年級(畢業搏殺年)橫跨成年搞FYP(跟中英數常考試無關,但keep住要交功課,要同teammates keep住傾嘢).這是教育,同其他喪跑的學校真係好難比較(emoji)(emoji)。

bbroy 發表於 22-2-16 08:45
只有參與過或TSL家長才會知道有幾多人因為有龍校或嫌TSL升中唔夠其他3私勁而離它而去呢!TSL唔單只比到學 ...
TSL真係一間好好嘅學校!注重學生嘅全人發展,唔係淨係谷成績👍

回覆樓主:

過期

Rpp 發表於 22-2-16 09:29
曾經有個用家TSL家長講出面D補習社唔識補TSL功課。心諗係咪咁勁?聽完笑下就算。TSL英文係勁,津小上來個人 ...

如果只係英和數勁,中文係avg or below, 喺DSE制度下都應該冇乜運行。如果轉IB, 條路應該易行好多。其實咁嘅情況下,由IB入大學,跟DSE入大學嘅學生相比,哪一批學生喺大學(eg 醫科,Law, business, etc) 嘅表現更出色?還是根本唔關事,只係睇個人造化?

睇佢個升中,真係考到20-30都可以去神校喎。SPCC都9個。間間神效都話收級頭,自行名校唔係級頭唔好揀,不過似乎唔應用於TSL! 中文我都聽過有朋友升咗中學話係有啲難追, 不過其實普遍全部人都係中文唔好,個個都要努力追。有鄰居讀緊TSL 初小, 我覺得一啲都唔淺。鄰居話呢幾年收嘅學生中文水平都高咗,學校都有意提升。

喇叭茶 發表於 22-2-16 10:36
如果只係英和數勁,中文係avg or below, 喺DSE制度下都應該冇乜運行。如果轉IB, 條路應該易行好多。其實咁 ...
本來讀E讀law既人只係少數. 上左U更加唔會來EK. 除非有個細既.
希望有人答到.

之前另一版有人話IB醫好多人fail, 又有人話兩邊都有

bbroy 發表於 22-2-16 08:45
只有參與過或TSL家長才會知道有幾多人因為有龍校或嫌TSL升中唔夠其他3私勁而離它而去呢!TSL唔單只比到學 ...

呢樣我都真係非常欣賞,仲有以前有Musical, 因為疫情呢兩年才取消! 當其他學校六年班下學期個個都操pre S1, 跑數,TSL 喺排練musical同埋FYP, 呢啲另類體驗真係好欣賞!

little4kids 發表於 22-2-16 10:50
睇佢個升中,真係考到20-30都可以去神校喎。SPCC都9個。間間神效都話收級頭,自行名校唔係級頭唔好揀,不過 ...
TSL 最多人考就係佢. 唔貴位置好. 收多叻仔叻女唔奇呀.

我懷疑中小升中後中文係咪唔駛追?

TSL升中入英中~70%,而似乎該些英中可以有高於70%嘅3322率,咁中文會有幾大問題,莫非炒親嘅都係小學出自TSL?抑或高估DSE中文嘅殺傷力?我估,関心下學生對處理中文科成績更實際~~~

回覆樓主:

已過期

喇叭茶 發表於 22-2-16 10:36
如果只係英和數勁,中文係avg or below, 喺DSE制度下都應該冇乜運行。如果轉IB, 條路應該易行好多。其實咁 ...

已過期

Rpp 發表於 22-2-16 11:49
你喎問題邊批學生醫科更出色我無研究過,我大仔直小升津中現讀港大,佢從小都是好曳中文就搵過丫丫Lam補。 ...

但有冇覺得IB生嘅英文同埋寫report上有優勢?畢竟呢兩樣嘢係一般印象中IB嘅強項,又會唔會喺一d偏重英文發表嘅科目,佢哋嘅優勢會更明顯?例如Law同Business

clz 發表於 22-2-16 10:56
TSL 最多人考就係佢. 唔貴位置好. 收多叻仔叻女唔奇呀.

我懷疑中小升中後中文係咪唔駛追?
喺ek, "中小英文唔會差過英小,英小中文唔掂" 係常識

Rpp 發表於 22-2-16 11:24
路過博鬧:利申:我大仔二仔讀直小,去到中學發覺補中文補到氣咳,小女見此情況擇津小,仍然係補中文。英文 ...

呢個係公認嘅事實,中文係比英文難學得好去攞高分,但同時,亦有無數學生自少冇適當地學習英文嘅機會,死喺英文上嘅人都唔少。一般B2B3學生應該係掙扎學英文,傳統名校生就掙扎讀好中文
‹ 上一主題|下一主題