用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TSL今年升中係咪超勁?
樓主: 喇叭茶
go

TSL今年升中係咪超勁?   [複製鏈接]

好想知添

jason1978 發表於 21-7-8 19:36
好想知添

最多都係唔及格啫,唔會零分呱
hkpapa消息真係靈通

Mimichuchu 發表於 21-7-8 16:57
可能好多家長都係著眼升中嘅派位結果,但係我哋身為陳守仁用家,我哋嘅得著並唔單止在升中入到理想中學。

...

絕對認同。學生鍾意返學、對學校有歸屬感,校長老師對學生既關愛,響呢六年間完全感受到,呢d感覺比升中成績更加重要。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

為何要將別人的成績放在網上公審呢?對小朋友公平嗎?沒有最好的學校,只要家長覺得適合便可以了。作為TSL 家長,從來不覺得學校學生最叻最勁,家長同學之間都係好少互相比較。英文小學又要教第三語言,放在中文的課堂時間的確少咗,這是事實。每間學校總有強弱之處,最緊要家長清楚知道,覺得接受到就繼續讀,接受唔到可以揀其他學校,每人都有自由選擇,為自己仔女揀選合適的學校。

button822 發表於 21-7-8 23:32
為何要將別人的成績放在網上公審呢?對小朋友公平嗎?沒有最好的學校,只要家長覺得適合便可以了。作為TSL  ...
對的,我今次做得唔好
只想提醒大家,有得必有失

TSL升中派位,或多或少反映咗一個情況:

較多學生入到既學校,普遍係重英文(中文預咗你自己諗辨法)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-9 00:04
對的,我今次做得唔好

我仔六年前TSL畢業生,家下等緊放榜DSE了。

想當年一入到間英文中學,如魚得水,但中文真係死直直,中文科級排名過百。經過幾年老師教導,中五又再搵私補跟貼,家下預期應該平安3到嘅

silvia_ng 發表於 21-7-9 08:38
我仔六年前TSL畢業生,家下等緊放榜DSE了。

想當年一入到間英文中學,如魚得水,但中文真係死直直,中文 ...

蕭阿姨,久違了!
希望令郎唔會被今年IBDP賣大飽影響
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-9 08:44
蕭阿姨,久違了!
希望令郎唔會被今年IBDP賣大飽影響

你好呀!好耐冇蒲升中版了!只係見呢度有個帖講IB講到好熱鬧先過嚟八下,撞見呢個帖,多事回應下啦!

IB今年咁攪一攪,我都冇眼睇,只希望呀仔自己都爭氣,順利考到CO要求,咁就冇有怕了!

長氣講多句,TSL家長必須有心理準備,上到中學中文科真係一大打擊,只要自己搵下支援,應該都可以誇過嘅。(本身係band 1生嘅話)上年DBS出嚟嘅榜眼,都係TSL舊生,人哋咪又係中英都掂

silvia_ng 發表於 21-7-9 08:57
你好呀!好耐冇蒲升中版了!只係見呢度有個帖講IB講到好熱鬧先過嚟八下,撞見呢個帖,多事回應下 ...
妳呢D就係過來人中肯既意見, 唔係一般用家齋吹到天下無敵個款

Azzurro 發表於 21-7-8 13:56
陳守仁齊全的數據庫可能比具體收到咩學生,可能更有價值
資料庫被入侵 不無道理。。

好嘅官津難搶TSL生源?接受TSL就要放棄LS or MCS嘅機會,可能有人會因此放棄TSL

hkpapa852 發表於 21-7-9 00:04
對的,我今次做得唔好

要做到中英數都強,係好難能可貴嘅,如果咁様比較,APS可能中英數比較平均,加埋留班制度,又有強勁樂器,所以一直都好得

回覆樓主:

認真一問,若有TSL同SMCS選擇,應該如何取捨?

fatman69 發表於 21-7-9 10:49
認真一問,若有TSL同SMCS選擇,應該如何取捨?

TSL有一半人入B1A, 好吸引。雖然冇人可以包生仔,自己嗰件一定考到頭50%, 但做人總要向高處看㗎

喇叭茶 發表於 21-7-9 10:55
TSL有一半人入B1A, 好吸引。雖然冇人可以包生仔,自己嗰件一定考到頭50%, 但做人總要向高處看㗎
...

有朋友前幾年出現以上情況,最後入左SMCS,仲係前領份子。
我個人意見,我會take TSL。

fatman69 發表於 21-7-9 11:25
有朋友前幾年出現以上情況,最後入左SMCS,仲係前領份子。
我個人意見,我會take TSL。
...

好似揀MPF咁,睇下係進取型定保本型。 如果係呢兩間,我會揀TSL 搏一搏!

silvia_ng 發表於 21-7-9 08:57
你好呀!好耐冇蒲升中版了!只係見呢度有個帖講IB講到好熱鬧先過嚟八下,撞見呢個帖,多事回應下 ...

我都好認真考慮過,我個女用英文學習會較易理解,所以先攪掂哂其他科先,然後我專注一科中文仲易啲,當我決定咗選TSL,就同時已經搵埋中文外補老師了。
當個好爸爸

回覆 silvia_ng 的帖子

一直等待你出現,講 TSL 點可以少咗你。

hkpapa852 發表於 21-7-9 09:20
妳呢D就係過來人中肯既意見, 唔係一般用家齋吹到天下無敵個款

嘻嘻。。。而家嘅用家可能仲係估緊6年後甚至12年後會發生咩事,我哋就真係剛好走過12年了。不過我哋啲分享都outdated啦。

講返IB單嘢,你覺得MBBS會收
1)之前冇CO,但IB有43 or even up,再去approach返佢哋
2)DSE之前36分CO,但最後得35

boyboobee 發表於 21-7-9 11:53
我都好認真考慮過,我個女用英文學習會較易理解,所以先攪掂哂其他科先,然後我專注一科中文仲易啲,當我 ...

Good! 如果到時只係差一科就易攪(我仔情況),整多一兩科麻麻就想屎(我女情況)

努力加油啦小師妹
‹ 上一主題|下一主題