用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TSL今年升中係咪超勁?
樓主: 喇叭茶
go

TSL今年升中係咪超勁?   [複製鏈接]

Sing13 發表於 21-7-7 18:03

各施各法,唔計得咁多.

TSL 好似無人repeat 及被退

喇叭茶 發表於 21-7-7 16:21
但APS, SFA讀唔掂,是但一個主科唔合格就要留班,下一年都唔掂就要走,喺小五filter咗一批弱嘅人,出去考p ...

TSL 無咁樣做,無人留班。

相反,如果成績弱少少,可以伸請考試時間比多時間,非常照顧有需要的學生。

陳守仁

回覆樓主:

TSL 用家,未聽見過有留班或勸退。反而成日聽見其他學校考試唔合格要重考,但在Tsl 就從來未聽過會。

hkpapa852 發表於 21-7-7 13:52
無人需要被勸退, 反而將應該要被勸退既人, "提升"到可以入到B1中學, 呢D咪叫"神"囉!
所以"神"校, 係唔應該 ...

這些向前衝學校本來就唔係重點銷售 “提升下游學生“,它們的產品係 "協助有能力同學進一步向前"。絕大部分在校家長都唔覺得留級有問題 ,因為只影響到最後的學生
只要學校做到向前衝,就會吸引到源源不絕客戶
這些沒中學部作為後盾,也沒直資資助嘅學校只能這樣才能生存

正如合適的客人去 Hermes 買包包都唔會覺得 Hermes 貴/ 要配貨/ 白鴿眼
因為這些情況只會影響到小部分不合適的客戶
Hermes 亦不會改變這些性質,因為呢個係品牌生存必須的

Sing13 發表於 21-7-7 16:13
前面有人提到,TSL入band1中學約七成,如果計實際band1率,恐怕還要再打折扣.同区两間油天,學生未經挑選 ...

同意

從家長負擔角度來看,陳守仁作為最便宜直私
加上強大收生機制,幾乎收盡天下兵器
後面學生的際遇是不符預期的

我很羨慕谷友當年揀咗T S L,我個仔當年TSL 及 KTS 收,我哋揀左KTS, 當然,他六年來的學術能力都非常扎根,升中成績也不錯,但是就沒有經歷谷友所講的校長師生氣氛和関係了,又放棄了游泳。今年派位即使直資都睇成績排名多很多,可見TSL 係讓學生又開心又讀得的學校。

Azzurro 發表於 21-7-8 09:00
這些向前衝學校本來就唔係重點銷售 “提升下游學生“,它們的產品係 "協助有能力同學進一步向前"。絕大部 ...

同意papa講「兩極化」
但,當最尾果浸都叫考到培基/聖道迦南/李國寶,如果都要留班的話,全香港咪應該多左唔少學生不應升班?

Azzurro 發表於 21-7-8 09:09
同意

我覺得唔可以只因為有6000人爭160個位,就話TSL盡收天下兵器。要知道被取錄的這批人,還是會因為有中學的神直小而放TSL, 或是想抽神津而放TSL,取3C. 到最後,TSL的生源,其實跟3C相差無幾。

傻太 發表於 21-7-8 10:44
同意papa講「兩極化」
但,當最尾果浸都叫考到培基/聖道迦南/李國寶,如果都要留班的話,全香港咪應該多左 ...

林大輝, 德信, 聖道迦南, 仲有N個去咗 其他(直資/國際/海外學校)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TSL,似乎不及3C水平吧~~~

Azzurro 發表於 21-7-8 09:09
同意

周街仲有好多兵器喎,TSL收唔晒咁多吧。或者,叫TSL盡揀兵器,可能更適合~~~

mcl203 發表於 21-7-8 11:35
TSL,似乎不及3C水平吧~~~

3C咁恐怖

rsx 發表於 21-7-8 12:28
3C咁恐怖

不及=/=恐怖,睇吓同邊間嘅比較~~~

喇叭茶 發表於 21-7-8 10:54
我覺得唔可以只因為有6000人爭160個位,就話TSL盡收天下兵器。要知道被取錄的這批人,還是會因為有中學的 ...

陳守仁齊全的數據庫可能比具體收到咩學生,可能更有價值
資料庫被入侵 不無道理。。

沒中學部的小學肯定排在帶好的中學部小學之後揀蟀
好的官津很難搶走陳守仁的用戶,因為陳守仁相對便宜
但是好的官津比較容易搶走三私的用戶,因為貴
這樣說可能比較合適:陳守仁盡收龍校(直私,官津)以外的兵器

不過直私學費懸殊 1萬-19萬都有,已經分開幾大客源了
把三私和一直拉在一起討論其實不合適

rsx    發表於 21-7-8 15:11

mcl203 發表於 21-7-8 12:31

不及=/=恐怖,睇吓同邊間嘅比較~~~
any example?

rsx 發表於 21-7-8 15:13

你想我俾人鳥C?~~~

rsx    發表於 21-7-8 15:33

rsx 發表於 21-7-8 15:13
如果計整體升讀B1中學百份比
APS同KTS近幾年都係8X%-9X%, 明顯高過TSL

SFA一向都係低D (整體升讀B1中學比例), 只係同TSL相若

rsx    發表於 21-7-8 17:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

可能好多家長都係著眼升中嘅派位結果,但係我哋身為陳守仁用家,我哋嘅得著並唔單止在升中入到理想中學。

我覺得陳守仁能夠教出一班自信滿滿、轉數快、英文能力高、主動活潑嘅孩子係佢最大嘅強項。

我哋冇分精英班,冇勸退亦都好少見有人留級,校長同老師都係好有愛心,有教無類,連家長嘅關係都好好,呢啲都係成績好以外家長嘅bonus。

無需要爭論派得好唔好,只要你係用家你就會明白!
Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

Mimichuchu 發表於 21-7-8 16:57
可能好多家長都係著眼升中嘅派位結果,但係我哋身為陳守仁用家,我哋嘅得著並唔單止在升中入到理想中學。

...

英文能力高

呢點我認同, 不過中文能力........ 不如你問過去多年,有多少學生升上B1中學後被中文科拖後腿
‹ 上一主題|下一主題