用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TSL今年升中係咪超勁?
樓主: 喇叭茶
go

TSL今年升中係咪超勁?   [複製鏈接]

Azzurro 發表於 21-7-7 13:45
反過來問:勸退有咩問題?
黎三私跑會當然係黎跑步的啦,散步的人麻煩退會吧!
...
無人需要被勸退, 反而將應該要被勸退既人, "提升"到可以入到B1中學, 呢D咪叫"神"囉!
所以"神"校, 係唔應該有"勸退"既情況, 否則就唔神, 明白嗎?

AL1987    發表於 21-7-7 15:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-7 13:43
唔駛勸退, X私Y直中, 至少個X私一向都設有留班/離校機制, 成績第一次不達標留班, 留班再不達標就離校
一向 ...
留班制,在個人的理解裏就係勸退的一個方式.只是這個方式可以標準化並公開以及被一定程度的接受而已.而直接的勸退就令人難以接受罷了.

Arabellahk    發表於 22-2-16 10:41

medicine 發表於 21-7-7 13:52
留班制,在個人的理解裏就係勸退的一個方式.只是這個方式可以標準化並公開以及被一定程度的接受而已.而直接 ...
話說幾年前有會員分享, 沙田某升呢中學, 有個中四學生剛剛係下學期攞完進步獎但學校照樣要求佢留班
所以呢, 乜制度都只係包裝
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-7 13:52
無人需要被勸退, 反而將應該要被勸退既人, "提升"到可以入到B1中學, 呢D咪叫"神"囉!
所以"神"校, 係唔應該 ...
所以個人係幾欣賞QES的成績公開及不勸退任何一位學生.每年都好大方公開有幾多位未達3322,中一至中六人數相對其他校係幾穩定,及相對其他名校少插班(多插班而達致的人數穩定還算穩定嗎?算動態平衡合適啲)

hkpapa852 發表於 21-7-7 13:55
話說幾年前有會員分享, 沙田某升呢中學, 有個中四學生剛剛係下學期攞完進步獎但學校照樣要求佢留班
所以呢, ...
但係EK亦好,外面家長亦罷,他們buy就得了.向來,取巧係上位的捷徑

TSL 冇得留班,暫時讀左四年未見過,老師亦直接同學生講學校冇留班,成績表直接印升班的,勸退未聽過,如果家長唔對名次有要求,的確係可以開心六年等派位,所以點解會見到底個d派得麻麻,又或是乾脆轉去國際學校,因為英文底子較好,都容易轉到的。

button822 發表於 21-7-7 15:11
TSL 冇得留班,暫時讀左四年未見過,老師亦直接同學生講學校冇留班,成績表直接印升班的,勸退未聽過,如果 ...

冇得留班?如果未達標準,但又去考pre s1, 實會影響TSL嘅band1%喎。喺咁嘅情況下,都可以有咁勁嘅升中成績,真係不能不讚

hkpapa852 發表於 21-7-7 13:52
所以"神"校, 係唔應該 ...

不停留班直到該學生達到B1水平才升班算唔算提升?
可以有人留2年升1年又再留1年要走要留阿媽決定,又可以唔比非B1生上p6參加升中,浸多幾年總有一日會達到提升成績的目標吧

Azzurro 發表於 21-7-7 13:45
反過來問:勸退有咩問題?
黎三私跑會當然係黎跑步的啦,散步的人麻煩退會吧!
...

係冇問題,我只係猜測原因去回應問題,並非對勸退不滿
當個好爸爸

小加子 發表於 21-7-7 15:34
不停留班直到該學生達到B1水平才升班算唔算提升?
可以有人留2年升1年又再留1年要走要留阿媽決定 ...
留班留到2X歳, 可以直接以Matured student 身份去考大學, 到時由XX小學直升大學, 係咪好勁呢?

回覆樓主:

前面有人提到,TSL入band1中學約七成,如果計實際band1率,恐怕還要再打折扣.同区两間油天,學生未經挑選,亦有五成入band1中學.三私之一既宣道,更有九成幾入band1中學.
TSL每年六七千人考,能夠取得offer既學生都是學術超群,我覺得TSL伊個升中結果并不能令人滿意.
TSL既教學方法同其他直資學校一樣,唔太谷,結果也一樣,前後學生程度分化.
相比其他三私,後者目標為本.
TSL教學方法冇問題,冇直屬中學就是問題,學生散晒出去考直資.

Sing13 發表於 21-7-7 16:13
前面有人提到,TSL入band1中學約七成,如果計實際band1率,恐怕還要再打折扣.同区两間油天,學生未經挑選 ...

但APS, SFA讀唔掂,是但一個主科唔合格就要留班,下一年都唔掂就要走,喺小五filter咗一批弱嘅人,出去考pre S1都係比較強嘅人,對整體升中成績一定有幫助。
如果TSL冇咁做,但又做到依家咁好嘅成績,唔係已經做得好好咩?

rsx    發表於 21-7-7 16:36

medicine 發表於 21-7-7 13:06
"三私都會響六年中勸退不少跟唔上的學生"
事實上,EK最唔話得個私真系冇勸退或者留班。唔話得到我作為用家都唔敢講少少負面嘢。

Arabellahk    發表於 22-2-16 10:44
medicine    發表於 21-7-7 17:30

喇叭茶 發表於 21-7-7 16:21
但APS, SFA讀唔掂,是但一個主科唔合格就要留班,下一年都唔掂就要走,喺小五filter咗一批弱嘅人,出去考p ...
乜原來呢兩C咁變態, 完全唔應該叫學校, 唔怪得早幾年朋友個女讀完APS三年班去了happy school

其實知唔知點解有D學校鼓勵學生去國際學校?
因為入咗國際學校就唔駛考Pre-S1, 咁Pre-S1對照又少咗Data
同時, 亦有學校鼓勵成績一般既學生缺席Pre-S1, 咁又可以令Pre-S1對照少咗D不利既Data

rsx 發表於 21-7-7 16:34
乜原來呢兩C咁變態, 完全唔應該叫學校, 唔怪得早幾年朋友個女讀完APS三年班去了happy school ...

不過我又咁睇,呢啲C校攞明係俾戰鬥民族讀,如果連主科都唔合格,夾硬升班對學生係毫無益處。而且人哋一早講咗規則,冇話唔啱喎

rsx 發表於 21-7-7 16:34
乜原來呢兩C咁變態, 完全唔應該叫學校, 唔怪得早幾年朋友個女讀完APS三年班去了happy school ...
唔止呢兩私, 九龍城仲有間有直屬B1中學既私, "執行"保業績機制好落力

hkpapa852 發表於 21-7-7 16:38
其實知唔知點解有D學校鼓勵學生去國際學校?
因為入咗國際學校就唔駛考Pre-S1, 咁Pre-S1對照又少咗Data
同時 ...
似乎辦學係因時制而多過因材施教, 玩遨戲規則多過齋守規則

喇叭茶 發表於 21-7-7 16:53
不過我又咁睇,呢啲C校攞明係俾戰鬥民族讀,如果連主科都唔合格,夾硬升班對學生係毫無益處。而且人哋一早 ...

武術學校?為預備經常開戰做準備~~~

喇叭茶 發表於 21-7-7 16:21
但APS, SFA讀唔掂,是但一個主科唔合格就要留班,下一年都唔掂就要走,喺小五filter咗一批弱嘅人,出去考p ...

各施各法,唔計得咁多.
TSL亦有學生預期小六呈分被划入band2,band3而提早轉校,咁唔叫踢走,叫做揾更适合既學校.
計中學DSE成績排名時亦冇計學校之前踢左幾多學生走.
比較DSE成績時,三間小學既band1生group埋入一間band1中學,vs全部直上既直資學校,成績就是成績,冇咩話公唔公平.

‹ 上一主題|下一主題