用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB放榜】IB成績今揭盅 港誕130名IB狀元屬歷年之冠 ...
樓主: 小鹿揀學校
go

IB放榜】IB成績今揭盅 港誕130名IB狀元屬歷年之冠 [複製鏈接]

同意2021的狀元相對過往比較失色。看長遠一點,入大學又是另一個階段的開始,畢业攞到1st Hon, 將來搵到份好工…唔會再有人記得你 IB/AL/DSE成绩。

F15X5 發表於 21-7-7 14:47
同意2021的狀元相對過往比較失色。看長遠一點,入大學又是另一個階段的開始,畢业攞到1st Hon, 將來搵到份 ...
未必! 不少機構聘請畢業生,喑多唔少都會睇埋公開試成績,尤其是中英數等科目。

想問問其實本地兩間醫學院係收生比例上、是否一定會收過半DSE 考生? 今年睇到IB 43以上 都超過500人、咁如果他們選擇哂醫科 咁本地DSE 考生咪好唔公平

靚靚呂太 發表於 21-7-7 15:40
想問問其實本地兩間醫學院係收生比例上、是否一定會收過半DSE 考生? 今年睇到IB 43以上 都超過500人、咁如 ...
DSE的佔率沒有確定上下限,但除了中大3年前超收學生外,近年DSE生在兩大醫學院的佔率大致在下跌。政府既然決心補充醫生人手並引入海外醫生,亦應檢討收生準則,確保 公平的收生制度、教學質素和資 源運用,並避免大量畢業醫生流失。

youma 發表於 21-7-7 14:37
問題是各中學對自己lB學生的校評都好鬆手,結果有大量高分PG43/44/45,大學便據此大派CO,IB當局又照俾 gra ...

其實你話各中學比嘅PG 鬆手,有沒有什麼具體證據呢? 除非你比較過歷年。

仲有你如果有聽個別學生分享,疫情令他們放在課外活動的時間大大減少,無嘢好做唯有專心讀書,這個也是影響他們成績的重要因素。 特別是個別學校以前學生中五會擺大部份時間lead 課外活動,唱歌樂團學界呢兩年都無,唔讀書都無嘢好做啦!

Grade inflation 你估d細路好開心?見到自己high 7 同其他low 7 同 grade (emoji)

想問問其實本地兩間醫學院係收生比例上、是否一定會收過半DSE 考生? 今年睇到IB 43以上 都超過500人、咁如 ...

都講左兩大醫科是在放榜前派CO, 考出來只有meet 到CO 條件才會收。

如果考生一早PG 唔夠是唔會有面試同收CO 機會,所以除非大學CO 派多過它原本有的位,否則唔會影響其他隊。 即是如果一早PG 唔夠無CO,就算你而家手拿45, 大學除非特別開門,否則個考生今年都無機會,即是今年死雞位應該難左。

究竟唔同學制考幾多分大學才覺得適合入讀一個課程,我覺得留番比大學考慮, 一般人講什麼都無用。

Cherishvalue 發表於 21-7-8 12:45
其實你話各中學比嘅PG 鬆手,有沒有什麼具體證據呢? 除非你比較過歷年。

仲有你如果有聽個別學生分享, ...

可能再加上經去年取消考試,相信學生會更認真對待每一份功課同 internal assessment, 萬一又取消考試無得追,要盡量在internal assessment 部份取分,因此總分提升咗。

poonseelai 發表於 21-7-8 13:44

可能再加上經去年取消考試,相信學生會更認真對待每一份 ...

今年考生實際經歷 - 都無嘢玩無街去,唯有讀書啦!

poonseelai    發表於 21-7-8 13:51

Cherishvalue 發表於 21-7-8 12:54
都講左兩大醫科是在放榜前派CO, 考出來只有meet 到CO 條件才會收。

如果考生一早PG 唔夠是唔會有面試同 ...

明白 謝謝

DSE 考生無乜影響,你夠分(HKU 舊計分36分best 6, CU 40分 7科)按2間U以住都收曬先因為8月初Jupas就會定曬。之後剩下來的位就會比non-Jupas有時會去到9月開學前仲收緊啲non-Jupas。現在咁多IB 44/45分,真係可能A level 4A*都無行,由其是CU medic。

poonseelai    發表於 21-7-8 18:20

Cherishvalue 發表於 21-7-8 12:45

仲有你如果有聽個別學生分享, ...
今午年IBO 係根據PG俾scores,PG手鬆,IBO又跟住手鬆,全個學界都知,仲駛問?

疫情令學生專心讀書?真笑話。如果成立,其他考試的學生一樣會專心,成績又要放水?

IBO分明乘機放水吸客,妄顧公平性和一致性,反倒害人害己,現正俾全世界鬧緊。

CU醫學院也在其網頁也聲明了,只考慮每個考試制度的top 1-2% 學生,並要通過面試。咁恐怕今年lB45分狀元也未必一定取錄。

youma 發表於 21-7-8 23:48
今午年IBO 係根據PG俾scores,PG手鬆,IBO又跟住手鬆,全個學界都知,仲駛問?

1) 唔講non exam route,香港絕大部分學生是exam mode, 不是用PG 就比score
2)我唔敢講其他學生,我身邊D細路真的如此,無歌唱無比賽唯有讀書,點解你話笑話? 唔該唔好隨便指責人地的親身經歷
3) 我唔敢講今年是否所有45 都是1-2% (我無做功課),大學是否取錄有待考究,但我親眼看到D細路在疫情下努力拼博,但考出來的成績就比其他不熟悉個學制的人說三道四,你估個個學生都開心IBO 手鬆嗎?

鼓勵下,DSE又出返一千幾百個狀元,同佢死過喇!

Cherishvalue 發表於 21-7-9 10:56
1) 唔講non exam route,香港絕大部分學生是exam mode, 不是用PG 就比score
2)我唔敢講其他學生,我身 ...

把口在別人,點講任人啦,TOK 都有教,perception will impact your acquisition of knowledge. Anyway, 有家長已解釋了今次對 dse 考生入本地大學影響唔會係D家長想像咁大,影響最大可能係明年大學如何出CO比ib 生。

blackpeppercrab 發表於 21-7-9 14:06
鼓勵下,DSE又出返一千幾百個狀元,同佢死過喇!

不如今年就出啦!反正成績單應該未印出嚟!咁就hey呀hey呀hey,皆大歡喜啦

點解講到IB 43分以上果幾百人,佢哋取唔到medic CO就對DSE考生無影嚮咁嘅? 莫非無medic CO,佢哋放棄唔會係香港升大學,甚或索性放棄讀大學~~~

mcl203 發表於 21-7-9 18:42
點解講到IB 43分以上果幾百人,佢哋取唔到medic CO就對DSE考生無影嚮咁嘅? 莫非無medic CO,佢哋放棄唔會 ...

你清楚non jupas 申請本地資助大學程序嗎?你有什麼睇法?

poonseelai 發表於 21-7-9 18:59

你清楚non jupas 申請本地資助大學程序嗎?你有什麼睇法 ...

無研究~~~

Cherishvalue 發表於 21-7-9 10:56
2)我唔敢講其他學生,我身 ...
講到只有lB生專心讀書,就可放水,其他考試就唔專心?笑死。Top30%都俾滿分,已成國際笑話,仲要死撐。🤣

回覆 youma 的帖子

公開考試其中一個的目的,是甄別考生的能力,讓大學特別是神科例如醫科可憑著學生的成績等級來收生,而考生亦不會誤入一個自己學習能力不能應付到的學系,達到雙贏的局面。今年的IB制度下因拿滿分的考生超過一百人,榜眼及探花的人數可能更多,只可分別出精英的一羣,而不能甄別到哪個是精英中的精英,對於精英中的精英學生似乎不公平。
大學方面亦很頭痕,如何選收學習能力付合課程要求的學生,以致不浪費學位,亦要加多幾分心思。
DSE相對能更有效地分辨學生的學習能力,在level 5成績中,只有某個百分比才能有5**及5*的成績,對於尖子中尖子來說比較公平。
打個譬如,如果同學的數學分數89分,在IB的制度下,可能拿到滿分,但哪個比較叻的同學,取得99分,考試結果出來,大家都拿到滿分,是否對哪個拿99分的同學不公平呢?
但同一個情況下,DSE考試可能只可以俾那個取89分的同學5*,而99分的同學就可以取5**了。
原因在於IB在優良成績中只有兩個等級,分別6分及7分,而DSE就有三個等級,分別是5,5*及5**。
‹ 上一主題|下一主題