用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP result 2021
樓主: jwlp
go

[中學] IBDP result 2021   [複製鏈接]

PeterWong2021 發表於 21-7-7 11:56
香港本地IB 成績平均分係over 38.93...

用一年嘅成績做論據⋯⋯

PeterWong2021 發表於 21-7-7 11:47
點會發牢騷?  制度越係不公平、越係傾斜,既得利益者係越高興!

我已plan 定將來為子女選擇考IB 入讀本地 ...
According to my friends teaching at local uni, IB students are generally considered more teachable.

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0707_00822_001.html
國際文憑大學預科課程(IBDP)昨日(6日)放榜,全港誕生130位狀元,其中英基學校協會屬下6所中學合共誕生46位,較去年12位激增近3倍,其中英基南島中學佔最多,有11位。
英基學校協會向來是IB狀元「大戶」,今年共913名考獲IB文憑,合格率為99.2%。46人考獲滿分45分,佔全港130位IB狀元的35%,佔全球339位狀元的13.5%。46位狀元中,英基港島中學有5位;英基英皇佐治五世學校有9位;英基啟新書院有6位;英基沙田書院有8位;英基南島中學有11位;英基西島中學有7位。不計尚未決定去向的人,有24位英基IB狀元已決定負笈海外升學,

此外,英基有88人考獲44分「榜眼」,90名取得43分,而考獲40分以上的合共有452人,佔整體49.1%。

PeterWong2021 發表於 21-7-7 11:47
點會發牢騷?  制度越係不公平、越係傾斜,既得利益者係越高興!

我已plan 定將來為子女選擇考IB 入讀本地 ...
你會否睇得功利咗呢?我估你問啲家長點解會比錢讓小朋友讀IS,都會係因為buy 個教育制度,而唔係因為個考試囉。

abby0624    發表於 21-7-7 14:59

kriskris55 發表於 21-7-7 12:41
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210707/bkn-20210707110651500-0707_00822_001.html
國際文憑大學預科 ...
考獲40分以上的合共有452人,佔整體49.1%

Seem IB 40分以上 can be admitted to HKU Medical?  Correct?

WMGma 發表於 21-7-6 23:01
Why is that CKY only has 81 IB students? That few? Do they ask some of their students to take the c ...

其實一直都不多人要讀cert,不過呢兩年多了很多同學到海外升學是事實,人數因此下降也說不定
自強不息 厚德載物

lovebb2 發表於 21-7-7 13:44
考獲40分以上的合共有452人,佔整體49.1%

Seem IB 40分以上 can be admitted to HKU Medical?  Correct?

建議你先睇睇 non jupas PG, CO and final results 關係先

Cherishvalue 發表於 21-7-6 19:28
我可能仲有點堅持和天真,計過條數努力左應該都是一分左右上落,輸得起!

呀仔有埋怨過,但最後他都同我 ...

認同你。一分半分在人生路上不佔很大席位,從課程中得著的才重要吧。相信這都是很多(家長為)孩子選擇Ib原因,這樣的話,對學問的堅持是必須吧

也說不準是誰比誰天真

https://www.thestandard.com.hk/s ... nflation-in-IB-exam
下年考生慘慘囉

醒目開學勳章 王國長老

成日聽人話JUPAS VS NON JUPAS分兩條隊無影響, 係自欺欺人定太天真?
係分兩條隊, 但上同一架車呢大佬!, 點會無影響

唔駛信我, 信香港輔導教師協會份REPORT
https://www.hkacmgm.org/wp-conte ... letter_20201106.pdf
睇Q5, 根本無一間大學夠膽講係有限聯招/非聯招QUOTA, 除非有證據顯示各大學會維持JUPAS位數字不變, 否則真係好難會認為無影響

上年dse 52687人應考,7個狀元,狀元率0.013%
今年IB 2193人應考, 有130個狀元, 狀元率6%,狀元率係香港dse嘅460倍!

我唔會話有錢考IB就一定會成績好, IB都要努力我絕對認同, 但講到一樣咁難, 好難令人相信囉 (IB都有BAND THREE生, DSE都有BAND THREE生吧)

Arabellahk    發表於 21-8-19 14:39
archie1728    發表於 21-7-10 16:55

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 14:21
成日聽人話JUPAS VS NON JUPAS分兩條隊無影響, 係自欺欺人定太天真?
係分兩條隊, 但上同一架車呢大佬!mou ...

狀元率只是一個角度睇問題,IB冇44/45都唔會有醫科CO,咁DSE唔會只收狀元榜眼,30分以上都有機會。即係DSE唔使全部科目5** (7分),而IB就真係要儘量全部取7分。今年係IB分數通脹,不過往年唔係,難度還是頗大,特別對於需要考中文A的同學。
而且讀IB的同學,絕大部分打算出國讀書,選擇留港讀書的只是少數,應該唔會超過一半。

依家越來越多local schools開A level, 點解無人研究過拎A**難度?

唔好意思,扯埋其他學制

Arabellahk    發表於 21-8-19 14:41

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 14:21
https://www.info.gov.hk/gia/general/201807/04/P2018070400722.htm?fontSize=1
re-post again information up to 2017-18:

Annex 1 (page 4): Total number of non jupas local students admitted in 2017/18: 2,664

A level: 254
IB: 537
Sub-degrees: 1,326
Others: 547

why all blame IB?

The best way to increase chances of current year DSE students being admitted to 1st year degree programme would be to reduce those from sub-degrees.

If anyone get updated information, please share

b3410    發表於 21-7-7 14:50

回覆 lovebb2 的帖子

of course not. if you can't get 43 above, you wont have a chance for interview

純探討,上同一架車, 但揀邊個上車,最終係大學決定, 唔計今次 ib放題, 以往大學揀學生, 有冇喜歡揀ib多啲? 大學冇理由唔知道,ib課程同dsc嘅課程深淺比較架? 如果大學喜歡簡ib, 但大家都認為ib係淺啲, 好似有啲矛盾, 大學冇理由喜歡收啲淺嘅課程學生(emoji)

回覆 poonseelai 的帖子

多謝你分享未看數字不停說人天真才天真

marcuseunis 發表於 21-7-7 14:49
純探討,上同一架車, 但揀邊個上車,最終係大學決定, 唔計今次 ib放題, 以往大學揀學生, 有冇喜歡揀ib多 ...

贊成呀。

DSE、IB 考幾多分,入到大學就係過去式。入到U 之後啲professor 要再教啲學生㗎。DSE 同 IB 出身嘅學生質素如何,大學心裡有數。

假設世界上存在有一個公開試係程度超低、超易攞100分滿分,個個都係狀元,難度啲大學又會寧願收晒呢班表面狀元,實際上唔夠班嘅學生咩

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 21-7-7 14:44
https://www.info.gov.hk/gia/general/201807/04/P2018070400722.htm?fontSize=1
re-post again informatio ...

請你睇清楚我講咩: 成日聽人話JUPAS VS NON JUPAS分兩條隊無影響, 係自欺欺人定太天真?

我有講過NON JUPAS=IB嗎? 我女都係NON JUPAS轉U的, 我好清楚NON JUPAS有D咩人, 如果討論的是"轉u生影響jupas offer", 我會話我同意而唔係why all blame u transfer

如果你擺一大堆數字出嚟然後結論係IB無影響, 你在誤導
如果你同意IB有影響 so what is your point? 我無攪錯, 呢個帖一直係講緊 IBDP result 2021吧........

Arabellahk    發表於 21-8-19 14:43

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 16:03
請你睇清楚我講咩: 成日聽人話JUPAS VS NON JUPAS分兩條隊無影響, 係自欺欺人定太天真?

我有講過NON JUPA ...

如何誤導?

回覆 melobi12 的帖子

IB 學生第一日返大學已經好適應, 完全沒有適應的問題, DSE 學生就很難適應, 覺得很痛苦, 因為冇notes派。IB 學生爭著在堂上發言, DSE 學生就叫極都唔肯答問題, 你係教授你鐘意那一些學生?

easybring    發表於 21-7-7 16:28
‹ 上一主題|下一主題