用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP result 2021
樓主: jwlp
go

[中學] IBDP result 2021   [複製鏈接]

Youweird 發表於 21-7-6 08:05
今年是学校自己评分吧?

https://www.ibo.org/news/news-about-the-ib/update-for-may-2021-diploma-programme-and-career-related-programme-examination-session/

The IB confirms dual route for May 2021 Diploma Programme and Career-related Programme examination session

https://www.ibo.org/news/news-list/more-than-170000-students-across-the-world-receive-ib-results/

Out of 170,660 students, 104,275 were in the non-exam route and 65,576 in the exam route (and 809 split between both routes);

Cherishvalue 發表於 21-7-6 10:38
反而我要提醒2022 家長小心有2021 的學生用今年的好成績再報大學,和你們爭位! 因為一般來說,實分比PG  ...

真係好大問題,ibo需要好好反省點樣發展落去

ckmammy 發表於 21-7-6 10:56
你意思係今年 2021 嘅學生唔入大學住,等多一年先入?點解?

可能讀住先,明年用實分再報神科或/神校

deco99 發表於 21-7-6 11:05
真係好大問題,ibo需要好好反省點樣發展落去

不單是IBO,去年英國GCE 也有類似情況

Cherishvalue 發表於 21-7-6 11:15
可能讀住先,明年用實分再報神科或/神校
我都唔明, 點解今年唔直接入?  今年IB成績好, 怕多人爭?
但明年咪仲多未知素

PeterWong2021 發表於 21-7-6 10:40
【IB放榜】IB成績今揭盅 港誕130名IB狀元創歷年新高【附各校狀元人數】
傳統名校聖保羅男女中學則公布今年 ...

請問有冇資料有幾多% 學生take English B ? 聽朋友講唔少!

supermom1 發表於 21-7-6 11:22
請問有冇資料有幾多% 學生take English B ? 聽朋友講唔少!
in the past around 50%

supermom1 發表於 21-7-6 11:22

其實我想問下,喺比較各間學校分數時,係咪要睇埋 Language 係take A 定B? 各大學係咪又會睇呢樣?定係睇 overall 分數?

muimui2 發表於 21-7-6 11:34
其實我想問下,喺比較各間學校分數時,係咪要睇埋 Language 係take A 定B? 各大學係咪又會睇呢樣?定係睇  ...

ibdp原本唔係只追求高分嘅學制,language  A同B可以爭3分,HL/SL都會爭1-2分,識人揀四個HL,呢哋唔會喺分數睇到。我始終覺得成績只係參考,唔好太計較一兩分,但如果咁多高分,考生可能唔想挑戰自己,揀安全科,其實都有背ibo初衷。

香港嘅大學幾乎只睇分數,少數專業要求English A。國外學校都有唔同,美國就睇profile多,英國睇分數多。

kinder.bb 發表於 21-7-6 11:18
我都唔明, 點解今年唔直接入?  今年IB成績好, 怕多人爭?
但明年咪仲多未知素
...

UCAS 和Non Jupas 都是年頭就報左,用的是學校predicted grades (PG), 大學會根據PG來派conditional offer (CO) for 2021 九月entry。

就算而家出來的實分是遠高於PG,因為大學已經在年頭比曬CO, 一些比較受歡迎的學科應該滿左,所以你就算手持高過原本PG 的實分也只好申請明年2022 的學位了。

deco99 發表於 21-7-6 11:45
ibdp原本唔係只追求高分嘅學制,language  A同B可以爭3分,HL/SL都會爭1-2分,識人揀四個HL,呢哋唔會喺分 ...

我就係諗,學校如果要求一定要take 2 個 language A, 咁同一個 language A +B 嘅比較,分數咪正常都會低啲?

muimui2 發表於 21-7-6 11:54
我就係諗,學校如果要求一定要take 2 個 language A, 咁同一個 language A +B 嘅比較,分數咪正常都會低啲 ...

我明你講甚麼,其實學校在決定比唔比學生take B 時是有IBO 指引,如果一個語言之前已經讀了一定時間/程度是唔應該取巧讀B 搏高分。

我唔敢講其他人,我只會要求自己孩子在報科時是根據自己真實程度來挑戰自我: 1) 英文我唔會建議take B - 怕將來外國大學看低 2) 中文我唔會建議take B - 畢竟是母語同埋讀了成十年,我過唔到自己那關。 Case closed

poonseelai    發表於 21-7-6 13:31

deco99 發表於 21-7-6 11:45
ibdp原本唔係只追求高分嘅學制,language  A同B可以爭3分,HL/SL都會爭1-2分,識人揀四個HL,呢哋唔會喺分 ...
香港的大學不改變收生方法的話,只會把IB也變成只求高分的考試(如果想讀本地大學)

muimui2 發表於 21-7-6 11:54
我就係諗,學校如果要求一定要take 2 個 language A, 咁同一個 language A +B 嘅比較,分數咪正常都會低啲 ...

係,所以我覺得揀兩個A嘅學生叻,我都聽過有學校(CKY,RC)要求學生take兩個A,學生唔想挑戰自己而轉學

PeterWong2021 發表於 21-7-6 13:48
【Now新聞台】簡稱IB的國際文憑大學預科課程公布成績,本港超過二千名學生應考,當中130人考獲滿分,成為IB ...
基本上,相信取得 44分 45分 留港讀書的,極有可能讀醫科。

b3410 發表於 21-7-6 12:43
香港的大學不改變收生方法的話,只會把IB也變成只求高分的考試(如果想讀本地大學)

...

一早已經係咁。

b3410 發表於 21-7-6 12:43

...

發力追上新加坡?

https://www.acsindep.moe.edu.sg/lp_announcement/acs-independents-2020-ib-exam-results/

Its cohort of 443 students achieved an average score of 41.8 points with 100% passes. 363 (82%) of them obtained 40 points and above, while 273 students (62%) achieved a score of between 42 to 45 points.

Cherishvalue 發表於 21-7-6 09:47
香港不是,有考試

https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/hong-kong-ib-diploma-2021-results

In Hong Kong, 23 schools went ahead with exams while eight schools "were unable to administer exams" and took the non-exam route.
‹ 上一主題|下一主題