用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP result 2021
樓主: jwlp
go

[中學] IBDP result 2021   [複製鏈接]

ckmammy 發表於 21-7-6 15:56
我都明白你嘅講法,但考大學始終係睇分數,如果一直讀IS, 選英文A 係必然。但連中文都選 A, 真係搏得過嗎 ...

講一個 N 年前的事。以往有其他 ESF 家長提過下,而家我又再講一個 "長版本" 。

原點,是我兩個朋友的小朋友,一個 ESF,一個 DXX ,兩個同年入 IBDP。
未開始 IBDP (即 Year 11) ,兩個朋友傾孩子讀甚麼科,就知 Dxx 竟然有好多學生可以選 Chinese B ,
反而滿口英文的 ESF 小朋友,學校話佢夠能 Chinese A 喎。

ESF 家長返到學校和其他家長呻,點解有其他學校可以咁離譜,
明明土生土長香港人,讀 local school 長大,都可以 take Chinese B ?
同時佢亦力爭,ESF 終於同意佢小朋友可以 take Chinese B。

件事傳開了, ESF 其他家長知道,鬧大了,有五六個家長,實名聯合聯絡 IBO ,
IBO 即刻回覆話會跟進。

之後,大家就收到風,話 IBO 有人飛來香港,去再視察 D 校,
冇幾耐,D 校就將 Chinese B "下架"  。
但,已經有起碼一兩界畢業生 "享受" Chinese B 成果。

香港人功利,玩一定玩到盡。
一直都知,local school 玩 IB 玩到出神入化。
以往 ( 而家唔知係唔係咁 ),有 local school 就早多一年開始教 IBDP,
好聽少少就係 prep year ,但變相讀 3 年。當然,IBO record ,只係教咗兩年。
另外,local IB school 亦出名將 PG inflate 得好緊要。

冇嘅,我自己一路的諗法係,讀書始終係自己有得着,人地玩乜唔關我事。

但發展到今日,好似越嚟越核突,現象不健康。
IB 注定在香港會俾 local school 玩死。

真心,除非真係有特別原因,
可以就唔好比仔女在香港讀 IB,早兩年去外國啦。
這樣的風氣,令人討厭。

youma 發表於 21-7-8 12:05
lB生入本地大學比例高左,係因為整體學生人數下降,而愈來愈多尖子選讀lB。l B易唔易讀見仁見智(我就話都唔 ...

ib制度,每科有 internal assessment, 由老師評核完再由 ibo externally moderate, 可減少一試定生死。知果學生每份都認真做,考試正常發揮,一般合格(4 分)係無問題,  再發揮好的會再高D分。加上科目分HL/SL, 同學可按自己能力,興趣,心儀大學學科要求選擇。一位文科人理科 subject 會選SL, 想入醫科 chem 自然會選HL。dse改革都有引入校本評核,但做唔到個效果,每年dse中英文衹得一半人合格,你可以選擇相信係因為dse 係全世界最難的試。

回覆 marcuseunis 的帖子

答案好簡單,好多教授或醫生自己仔女透過IB去讀醫,咁當然要收多D IB生,利益使然。

b3410 發表於 21-7-8 12:19
理科揀SL 的確會比較簡單。

但其他科(例如語文)的HL 是攞你命三千,3SL 3HL 點分配就看學生自己能力。 理科所謂著數左,其他地方要還! 我識細路Eng 和 History HL 但考Maths 最初級,因為她心儀法律所以咪OK 囉

D 人批評學制時請先瞭解實際運作!

其實邊有得直接比較,DSE考生隨時有二三萬純粹陪跑

Deutsche 發表於 21-7-7 18:24
其實暫時睇報道除咗dbs有比較多狀元諗住留港讀大學,大部分都係諗住出國,未計非狀元無受訪嘅,我都相信無 ...

我仔女也有考 HKU  CUHK,最後冇 take offer ,
由始至終,香港的大學也非首選,亦一直有信心入到他們心儀的外國大學。
點解有啲人講到,好似個個都一定想留香港讀。

PeterWong2021 發表於 21-7-8 13:12
感覺IB 鬥完贏左DSE 後,IB 要再係IS 同 local School 之間鬥?

讀得 IB ,眼界不會只在香港,要鬥也是 AP AL 啦。
但 local school 搞到 IB 污煙漳氣。
所以我先叫人走,唔使鬥同啲人講咁多。

Cara2006 發表於 21-7-8 13:03
講一個 N 年前的事。以往有其他 ESF 家長提過下,而家我又再講一個 "長版本" 。

原點,是我兩個朋友的小 ...

唔該大家先看看各大所謂local school 嘅bilingual diploma 數字先啦!

過去五年(17-21) DBS 兩科語文讀 A 嘅都接近或多過八成 (資料在學校網站上有)何來好多學生讀Chinese B 之說。

Local school PG inflate 之說唔係好明香港和 UCAS 都要找數,找唔到數咪無書讀囉。

新加坡2千2百人考2020年11月IB
對比全球千五人考Chinese
多於3成無考Chinese 考亦大部分B SL
想避Chinese A可能要考慮去新加坡?

IB Nov 2020
Candidates by Subject
Chinese A LAL HL 37 (2.42%)
Chinese A LAL SL 105 (6.85%)
Chinese A Lit HL 36 (2.35%)
Chinese A Lit SL 97 (6.33%)
Chinese B HL 128 (8.36%)
Chinese B SL 1,129 (73.69%)
---------------------------------------------------
Chinese Total 1,532 (100%)

Candidates by School location
Mainland China 49
Hong Kong 75
Macao <10
Taiwan <10
Singapore 2,209

https://www.ibo.org/contentassets/bc850970f4e54b87828f83c7976a4db6/dp-statistical-bulletin-november-2020-final-en.pdf

https://www.straitstimes.com/singapore/spore-ib-students-outshine-others-in-ib-results

Poyau 發表於 21-7-8 13:52
新加坡2千2百人考2020年11月IB
對比全球千五人考Chinese
多於3成無考Chinese 考亦大部分B SL

唔洗咁煩,可以考 French or Spanish ab initio, 孩子同學試過,答案係並不是想像中咁易

poonseelai 發表於 21-7-8 13:55
唔洗咁煩,可以考 French or Spanish ab initio, 孩子同學試過,答案係並不是想像中咁易
...

明白 外語從頭學起並不容易

youma 發表於 21-7-8 11:56
Without public exam, it is ridiculous that IBO merely based on schools provided PGs to issue the sco ...

Using historical scores for adjustment already caused lots of complains in last year A-level assessments?

你所說的,我相信在香港好多人(即係local school的IB家長,既得利益者)會用另一角度,唔直接去反駁你,因為不能反駁你。是事實嘛!

從來無pre-IB呢d名目,係local自己諗出來。別人會說,人地由細到大IB school,更係熟識IB,咁人地考我又考,我得2年,以前係local stream點點點。。。公平就要pre-IB!都OK,可惜功利行前,早教(共3年),那是刻意扭曲了卻不承認。其實其他IS真係唔會早教㗎,唔通IS又講公平,唉~ 無奈

另外年度話題就係中英A定B,唉~同唔守規的人講規矩係好疲憊的事。每每人嘅決定都係有“原因”嘅,討論完都係一樣。學校都走精面,又可以點。可能學校都係俾家長施壓,始終個IB school牌唔易拎唔易續㗎。

之後SL/HL問題,我雖然覺得將分數極大化係正常人都會做的事,但問題係在於點樣得到高分。你嘅意見我係十分之認同,亦都不太認同其他人的意見說:校內會被外人評審,不存在over rate。

我孩子讀IS,我家有local IB人,好親嗰隻,我睇到老師點樣俾指引,local同真IS已大不同,local俾晒template/example照改d執d,IS自己頭做起+後評只是幾句建議,相信對中游/下游學生的得益效果已差很遠。唔好講IBO會知,邊有可能知。
之後,整體好了,點樣評都係好,IBO睇內容都無得挑機啦。但IS就真係同屆高好低好都有明顯分野。呢d分數唔係少,唔好講好少,少極都係分來的。倒轉同返佢地講,佢地都唔肯過你啦。拎4個6,同拎4個5 已差4分。好多時就係贏非考試的分數。而唔係外界講的:local識考試。

所以,你係點出了最大問題:local IB的教學出了偏差,唔公平並非IBO本身, 而是可能是運行IBDP的本地教育家。

Cara2006 發表於 21-7-8 13:33
讀得 IB ,眼界不會只在香港,要鬥也是 AP AL 啦。
但 local school 搞到 IB 污煙漳氣。
所以我先叫人走 ...
其實如果 target 美國名大學,讀 AP 會唔會仲好?

ckmammy 發表於 21-7-8 14:25
其實如果 target 美國名大學,讀 AP 會唔會仲好?

唔係好d,係接近必需

Augesttime 發表於 21-7-8 14:28

唔係好d,係接近必需
必須?但美國名大學都會收 IB 生,不是嗎?

ckmammy 發表於 21-7-8 14:33
必須?但美國名大學都會收 IB 生,不是嗎?

我講接近。。必需。
唔考AP都或者可能有SAT subject tests 之類。所以收IB生唔等如人地無考幾科AP/SAT在手嘛,又或者申請人的整體profile好好而拎到offer。
美國名U多數出firm offer,每年二月打後嘅時間。

回覆 PeterWong2021 的帖子

雖然是排兩條隊,但最擔心實際會留多少%學位比JUPAS考生。這是不確定因數,擔心會否造成不公﹗

hb242 發表於 21-7-8 15:13
回覆 PeterWong2021 的帖子

雖然是排兩條隊,但最擔心實際會留多少%學位比JUPAS考生。這是不確定因數,擔 ...
e兩年,DSE考生少,移民多.
基本上,已減了入大學理想學科的收生水平.
‹ 上一主題|下一主題