用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 SEN 小朋友在主流學校
go

[其他] SEN 小朋友在主流學校 [複製鏈接]

今年9月升2年班,言語遲緩,理解能力弱,專注力弱,暫時只係英文及常識(英文教)佢應付到,中文數學唔得,因為理解弱,中文識讀但唔明意思,有時心情唔好或自己亂諗嘢就好擔心佢日後條路點算?補習老師好有心機教,但都教到嘔血,唔好話補習老師,我係佢阿媽都教到嘔血,但黙書佢又可以100分,真心唔想放棄,但真係好累同好擔心!
   1    0    0    0

回覆 mo515 的帖子

唔好諗咁長遠,長教長嘔血。心力時間有限,我建議著眼目前的最難及緊急的學習問題,跟中文/math老師商量下, 睇下有咩建議。例如當年我仔仔都上堂專注差,學習時快疲累,在做家課時見佢累,可以用少量零食鼓勵,而且咬食物能刺激本體感,人會醒d。多做帶氧運動,增強體魄可幫助專注。

LifeisBlue 發表於 21-7-5 17:06

唔好諗咁長遠,長教長嘔血。心力時間有限,我建議著眼目前的最難及緊急的學習問題,跟 ...

都係!見步行步!你的建議好好,都有比d 零食鼓勵佢,只是有時心情唔好呻下!

要透下氣嘅,而且每當教仔仔時,面對難題/犯錯,我經常提自己静一靜數十下,會嘔少d血。多問自己有否用視覺提示教導,有時真係唔記得,怪不得佢聽唔明。

mo515 發表於 21-7-4 22:42
今年9月升2年班,言語遲緩,理解能力弱,專注力弱,暫時只係英文及常識(英文教)佢應付到,中文數學唔得, ...

共勉之,我都係一模一樣!我比左好多錢佢去補功輔,
但一啲用都無。
佢自己仍然吾會識睇字,自己做功課。
我個仔中英數常都唔掂。
如果遲啲要作文,其實我都唔知點算!
諗起我好想喊。鬧又鬧過,罰又罰過,獎又獎過。
但成效不大。
低不成,高不就(去特殊學校又未夠資格,但主流學校吃力到爆燈。)
啲程度又越來越深,但佢基本都未識,我真係好無助。
第二三四次都已吾讀題考,功課又多,
頂多考試抽離考,其實我都唔知學校有無真正幫緊佢。

黎繄2023年頭或中要搬屋了,果時應面臨升小四,我都唔知點幫佢搵學校。
諗起又驚又無助。
真係想喊。

choi_yan_2000 發表於 21-7-22 04:56
共勉之,我都係一模一樣!我比左好多錢佢去補功輔,
但一啲用都無。
佢自己仍然吾會識睇字,自己做功課。

雖然有失望,但你們有嘗試過,無後悔。
如果大部份科目都十分吃力,大人細路都辛苦。不如搵老師傾下,是否仍留在注流讀。另外,如果細路平日說話應對和同齡小朋友相近,但又認字困難,是否有讀寫障礙?學校有無定期同你開IEP會? 教育心理學家有無建議?

LifeisBlue 發表於 21-7-22 11:13
雖然有失望,但你們有嘗試過,無後悔。
如果大部份科目都十分吃力,大人細路都辛苦。不如搵老師傾下,是否 ...
基本班主任吾會理,講多兩句,係無回覆,已讀不回!都係同助教傾嫁咋!但都其實吾會太大幫到啲乜,仍然字都係吾識,
功課上,考試上,冇調適。
考試頂多上抽離考,無其他野減少...

choi_yan_2000 發表於 21-7-29 04:46
基本班主任吾會理,講多兩句,係無回覆,已讀不回!都係同助教傾嫁咋!但都其實吾會太大幫到啲乜,仍然字都 ...
真係徬徨,有時教學方法可能無幫助,但最惨係無方向,老師無建議又唔轉介其他相關人士,靠家長自救。其實有無去CAC做過評估?是那類SEN? 讀寫障礙?

LifeisBlue 發表於 21-7-29 16:30
真係徬徨,有時教學方法可能無幫助,但最惨係無方向,老師無建議又唔轉介其他相關人士,靠家長自救。其實有 ...
屯院之前做左係有限智能+ADHD,教育局知,學校都知,但用疫症來藉口,話搞吾到啲乜訓練。。。
言語治療都係好hea教,因為上zoom,
我見個言語治療師叫我仔望住張圖講下裡面人物做緊啲乜,
我仔吾出聲,佢就一直等我仔出聲,跟住一夠鐘就話落堂。。
佢個zoom room我搞左好耐都入吾到去,遲晒又冇補鐘比我仔。。。
有=冇。。。
功課無調適,考試只抽離當調適,都係一樣吾讀題。
感覺好似hea完佢完成個小學就好行夾吾送上中學。
完全無heart。
同個訓導主任講話洗吾洗留班,佢叫我仔試上去。。。
但我仔乜都吾識其實繼續上係無意思。

choi_yan_2000 發表於 21-7-29 23:30
屯院之前做左係有限智能+ADHD,教育局知,學校都知,但用疫症來藉口,話搞吾到啲乜訓練。。。
言語治療都係 ...
我個仔一樣,疫情訓練基本停晒,剩下Zoom 言語治療,功效原本都少,zoom 就更打拆扣。聽落情況都唔簡單,但學校無為你仔開IEP? 理應有教育心理學家,定期约家長討論。
個人覺得小三係分水嶺,如果小朋友太跟唔上,之後都好難追,因為學科內容越來越多同深。但無任何建議現在轉校,真考人耐性,難道hea 到尾等升職業導向中學?

choi_yan_2000 發表於 21-7-29 23:30
言語治療都係 ...
我想問屯院咩時間/咩情況幫你小朋友做評估?之後係點official通知有關人士?
我直情咩都唔清唔楚。因為無official documents話我小朋友係確診/sen..學校就咩都嘈even大家知小朋友己經有好多行為問題

醒目開學勳章

回覆樓主:

我喺學校個sen主任又係乜都唔理, 追極到依家都未打過一次電話畀我。

tigrenok 發表於 21-10-19 18:20
我想問屯院咩時間/咩情況幫你小朋友做評估?之後係點official通知有關人士?
我直情咩都唔清唔楚。因為無of ...
因為由歲幾兩歲時,健康院一直叫我仔返去check,考佢識吾識應對或做返姑娘啲指示,如吾達標,就一直要返去check,隔兩三個月一次,但去左三四次,我最終忍吾住要佢比我見健康院既兒科醫生,因為check禁多次都無結論,咁樣拖左我成年幾兩年,去到k2左右先排到見屯院醫生做韋氏乜乜評估,評估完﹐又要再排做訓練,排到k3先有,本身揀在校一星期日日訓練,但名額有限,排極都無位!最終搞到k3得到校服務囉,但一星期得一兩堂,仲要遇岩疫情,12月上完後,一直都無得返學,無支援,拖拖下去到四月定五月又去左荃灣仁濟支援中心上,但都係上左一個月左右,一星期一兩堂,又話疫情吾比上。基本上都無咩支援過,上到小一都無晒呢啲支援,小學基本上都係得言語治療。一兩個月先一堂,我仲要好努大爭取減功課同加時考試。好慘呀!

回覆 choi_yan_2000 的帖子

一模一樣

回覆 choi_yan_2000 的帖子

喺呀,啲人講屯院呢間言語治療師都係唔好㗎啦!
仲有一間。。。 叫屯門喜步

佢有感覺統合訓練、密集式訓練同言語治療課程通通都喺呃人,聽親戚朋友講過

感統訓練無用,導師白鴿眼,開唔到單即刻變臉

加油
‹ 上一主題|下一主題