用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 嘉諾撒聖芳濟各書院
go

優才 vs 嘉諾撒聖芳濟各書院   [複製鏈接]

之前註冊咗優才,啱啱叩到sfcs, 住跑馬地,有妹妹跟尾(妹妹將入坑真k1), 大囡性格開朗,喜歡發問,但受教聽話,喜歡優才happy school, 優才成績係咪好過sfcc? 距離可能都係一個問題,如果之後想叩返坑真,優才定sfcs叩門好d?
   11    0    0    1

siuyung0310 發表於 21-7-4 22:02
之前註冊咗優才,啱啱叩到sfcs, 住跑馬地,有妹妹跟尾(妹妹將入坑真k1), 大囡性格開朗,喜歡發問,但受教 ...

優才都係傳統學校,唔係所謂 happy school。唔值得為佢放棄 SFCC。

另外樓主似乎心宜坑真多D。但除非出於宗教原因,否則唔覺得要為坑真,放棄SFCC,加上坑真只係聯中,而 SFCC 係直中,所以我覺得兩姊妹齊齊一心一意 SFCC 啦!

只係聽聞SFCS 好多功課,好多測考,有少少擔心會仰壓咗家姐,另外坑真同優才成績係咪好過sfcc?(emoji)(emoji)

之前註冊咗優才,啱啱叩到sfcs, 住跑馬地,有妹妹跟尾(妹妹將入坑真k1), 大囡性格開朗,喜歡發問,但受教 ...

直覺,優才唔值得咁長車程去讀,而放棄SFCS,況且仲有妹妹跟尾,況況且仲有兩位囡囡嘅將來世襲分~~~

siuyung0310 發表於 21-7-4 22:27
只係聽聞SFCS 好多功課,好多測考,有少少擔心會仰壓咗家姐,另外坑真同優才成績係咪好過sfcc?(emoji)(emoj ...

DSE 成績如下,快望係坑真高啲,但我仍建議 SFCC,因為有直中、小學唔使錢。兩個小朋友學費開支可以用落其他培育方面。

至於「谷」,你所講三間皆係「谷」!

坑真 DSE:
https://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

SFCC:
http://www.sfcc.edu.hk/school/exam.html

siuyung0310 發表於 21-7-4 22:27
只係聽聞SFCS 好多功課,好多測考,有少少擔心會仰壓咗家姐,另外坑真同優才成績係咪好過sfcc?(emoji)(emoj ...

坑真同優才DSE成績較SFCC佳

大家覺得優才同sfcs叩門能力邊個好d?

siuyung0310 發表於 21-7-5 08:07

指叩返真光?

回覆 siuyung0310 的帖子

聽聞..........我覺得SFCS的功課可以接受的
過來人,係有時會多,但係能力之內應付無問題

gigiyyc 發表於 21-7-5 08:55
指叩返真光?

係呀,想兩個一齊讀

回覆樓主:

優才真係好遠,你諗清楚,聽聞佢高小喺將軍澳係完全無校車。就算佢學校網頁上面話有,實際上係無。接送搞得掂先好考慮

siuyung0310 發表於 21-7-5 08:07

坑真可能對同區SFCS較熟悉
叩門主要看小朋友實力/表現

請問樓主最後揀左邊間呢

QTmark 發表於 21-7-5 11:35
優才真係好遠,你諗清楚,聽聞佢高小喺將軍澳係完全無校車。就算佢學校網頁上面話有,實際上係無。接送搞得 ...

上年年頭我見到我個舊同事,佢小朋友讀優才小學高年級,佢話佢小朋友每日同幾個同學飛的返學,都好快趣就返到學校。我問佢唔係有校巴咩(當時學校網站顯示有),佢就話人數唔夠,所以最後開唔成。

你的情况無論各方面SFCS都是最好的選擇。 SFCS/SFCC都是傳统名校,不要以為津校会比私立直资差,SFCS是嘉諾撒仁愛女修会三大老牌女校之一。傳統名校就是有自己的承傳, 這一點不是間間學校有的。 加上, 修會在近年把小学部和中学部重建,可以見到修會十分重视該校。此外, 一個很實際的問題, SFCS不用學費, 如果你想小朋友再學什麼出外再學都得, 加上SFCS 有自己直屬Band 1中學,的確是好好的選擇。

最後入咗聖心私小,但似乎我同個囡都唔係咁開心,要返工,太大壓力,應該會轉校

siuyung0310 發表於 21-12-10 22:41
最後入咗聖心私小,但似乎我同個囡都唔係咁開心,要返工,太大壓力,應該會轉校
...

請問如果依家重新選擇一次,會揀邊間?

siuyung0310 發表於 21-12-10 22:41
...

其實聖私谷谷程度,派位可見一班,如果我都會揀SFCS

...

請問當初點解唔㨂SFCS?

個人覺得聖私學術好,插入坑真機會大d, 辛苦一年轉出去易d, sfcs 功課量及成績不成正比,最後冇入
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊