用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 過咗一個孤獨的Year 1
go

[英國] 過咗一個孤獨的Year 1 [複製鏈接]

有無同病相連的人? 雖然身在英國但全年都係zoom上堂,跟本識唔到同學,宿舍室友亦都幾乎一早走清,餘下1,2個都唔係好夾得來。year 2住宿及室友都未有着落

KIMLIFEINUK    發表於 21-7-4 06:50
   0    0    0    0

英國七月中 ease lockdiwn, 應該下年上堂會正常番。今年的情況確是不容易,但正面D睇,起碼你有機會去大學,仲咁叻完成左 year 1, covid or not, 呢個都係 good news.

係一個pandemic 裡面,無數既故事發生,只要平平安安就好,放眼未來,year 1 是一種經歷。

我小朋友同學既 grandma 去年first wave 時因為上 Scotland 探佢個女,係火車度染左 covid, 之後入院,佢親人完全唔淮去探佢,自己一個人係醫院去左。

呢個年代,係一個如果你願意,可以學習同體會到更多既年代。

或者你今日見到既,忍耐到既,會成為你將來對逆境既一個更好既基礎!

你一個人係英國,但你父母一定都好掛住你。仲有好多人都一樣,我都係日日坐係度,雖然我唔係學生!

hikozan 發表於 21-7-4 03:31
有無同病相連的人? 雖然身在英國但全年都係zoom上堂,跟本識唔到同學,宿舍室友亦都幾乎一早走清,餘下1, ...

兒子也一樣,聖誕節大部分宿友都回家了,他情緒有些低落。現在已平安回港過暑假。
他放棄了香港和澳洲的學位,選擇了疫情嚴重的英國升學,但他沒有後悔。
Year 2他依然申請了學校宿舍,又會係新開始。

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

是的, 要學會以感恩的態度繼續行....

回覆樓主:

我都係year 1識吾到同學,基本上無咩返過學。不過我相信year 2會開始恢復正常既,期待識到同學同多啲活動參與!!!!

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

情緒真的是很低落, 而且好迷茫, 還留在英國, year 2 好少會選擇住大學宿舍, 雖然唔想, 但如無着落都係最後的選擇, 希望大家一切順利健康平安渡過難關.

有無同病相連的人? 雖然身在英國但全年都係zoom上堂,跟本識唔到同學,宿舍室友亦都幾乎一早走清,餘下1, ...

Year 2 繼續住學校宿舍?

hikozan 發表於 21-7-5 01:01
回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

是的, 要學會以感恩的態度繼續行....

我女兒三年大學生活有兩年都在COVID 中渡過,情緒亦有點低落,她身在英國,我亦剛到埗支持一下。希望疫情快點過去,大家可以正常生活!

我女兒在英國 year 1只讀了半年,打道回府, year 2全年在香港網上上課,她非常開心,反而與我們相處的日子多了(因她中三去了英國),今年9月打算回英國讀 year 3,也知道不一定有實體讀課,但她想回去,10月開始投cv去英國公司找工作,期望明年畢業留下。

Chole 發表於 21-7-5 14:51
我女兒三年大學生活有兩年都在COVID 中渡過,情緒亦有點低落,她身在英國,我亦剛到埗支持一下。希望疫情快 ...

咁你咪唔可以直航返香港?係咪要轉去另一個地方先隔離?

andyng2014 發表於 21-7-5 16:08
我女兒在英國 year 1只讀了半年,打道回府, year 2全年在香港網上上課,她非常開心,反而與我們相處的日子 ...

咁又唔錯!可以見下個女!祝揾工順利!

KIMLIFEINUK 發表於 21-7-9 20:14
咁你咪唔可以直航返香港?係咪要轉去另一個地方先隔離?

要先離開英國去另外一個國家過冷河22日,要否隔離決定於入境國家的條例,例如杜拜、西班牙、法國等等都不用隔離,如果去泰國曼谷便要隔離14晚,布吉不用。

Chole 發表於 21-7-9 22:51
要先離開英國去另外一個國家過冷河22日,要否隔離決定於入境國家的條例,例如杜拜、西班牙、法國等等都不 ...

布吉平D

KIMLIFEINUK 發表於 21-7-9 23:37
布吉平D

各個地方各有好處缺點,暫時覺得最多人去杜拜。

Chole 發表於 21-7-10 01:13
各個地方各有好處缺點,暫時覺得最多人去杜拜。

順便去旅行!!好羡慕,我都悶到儍!

醒目開學勳章

阿仔Year 1 都識唔到人,大部分都係online,希望year 2可以回復校園生活,但係已家英國又爆過,真係不咁想像

樓主,疫情下真的影響了很多學生,下至懵懵懂懂的幼稚園學生上至大學生。  這幾天和女兒及她的同學一起閑聊,可能學習經驗不太良好,有人在香港不再想回英國,好像沒有同學想繼續讀碩士(包括我女兒),跟以往真的很不同。

山不轉路轉,路不轉人轉,至少要改變心態接受自己經歷一個世紀大挑戰。希望來年學習情況有所改善,你能享受undegrad 還有兩年的生活。

不知你所在地區,找student accommodation 應該比以前容易。繼續住宿舍可以嗎?
‹ 上一主題|下一主題