用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀寫障礙入國際學校
go

[中學] 讀寫障礙入國際學校 [複製鏈接]

小朋友8歲讀Y3 國際學校,其實一路覺得佢唔差,吸收能力好,亦都好乖同聽話,只不過是寫作不好,d字成日唔識串,慢慢幫緊佢。

但係想問將來上中學要揀科的時候,可不可以不選中文科,只選英文?但係如果不選二個language 會唔會入唔到大學?

如果唔係想揀考英文,要揀IB, GCSE or AL? 因為揀錯學校同學制會不會入唔到U? 未必可以安排佢大個去外國讀書...
   2    0    0    0

回覆樓主:

你孩子就讀的學校中學語文安排如何?行什麽制度?

Evachan^_^ 發表於 21-7-3 00:13
小朋友8歲讀Y3 國際學校,其實一路覺得佢唔差,吸收能力好,亦都好乖同聽話,只不過是寫作不好,d字成日唔 ...

ib/igcse一定要揀language,A L好似無要求

小朋友8歲讀Y3 國際學校,其實一路覺得佢唔差,吸收能力好,亦都好乖同聽話,只不過是寫作不好,d字成日唔 ...

讀寫障礙是中文定英文?因你提到串字問題,及不想讀中文,所以有些不明白。
國際課程,不讀中文,咪讀英文為主再加法文/西班牙文;反而如果要在港讀大學,應該睇吓大學對non jupas的要求。

其實係中英都有。英文好少少因為用phonic 拼到。中文連自己個名都寫錯。
所以想唔考中文,將d時間主攻英文,數學,理科⋯⋯

所以想知如果non Jupas 可唔可以只考英文一科language ?

如果唔得,係咪一定要外國讀書?

Evachan^_^ 發表於 21-7-4 09:01
其實係中英都有。英文好少少因為用phonic 拼到。中文連自己個名都寫錯。
所以想唔考中文,將d時間主攻英文 ...

其實讀A level的話,就不用選修中文;不過報本地的大學,讀中文可能仍有少少要求。N年之前中大在Y1就要修讀一科「大一國文」,是好多人的共同回憶,今時今日就唔知。

其實孩子仲細,讀寫障礙的問題會否慢慢克服呢?語文是工具,用電腦輸入又怎樣?

可行但英文冇得避。
不過IB始終要兩科language, 如不考中文也要搭科外語,英文是一定要,而且大部份傳統IS沒有Eng B(淺啲,要local school 才有),要考Eng A(深啲)平時又多野寫。
如British curriculum ,理科強A level可只揀理科,但IGCSE也要pass英文(要求低過IB Eng A, 高過DSE), 也可以搭科IGCSE 中文(較淺小學程度)。
我覺得小學各學制分別不太大,看情況中學前再決定。  

你在IS也可以keep住學mandarin, 用鬼佬方法,打拚音pinyin, 寫簡體,dyslexia 只是用不同方法吸收知識,例如audiobook, hands on, 智力正常好creative, 識人dyslexia ,當年考本地A level入medic畢埋業了。
入IS是比較好,如果只集中一個語言,當然首選英語,中文佢都會聽和講都巳不錯,理科工作通常對語文要求不太高。在local 中文是主科,只要不及格,你maths和science 是天才也不能符合入(本地)大學要求,因為你説未必可以出國,更加要留意。

回覆樓主:

日後non jupas 會唔會有改變無人知,例如收生%, 語文要求,今天選非 dse, 最好有兩手準備,萬一入唔到本地大學要出國
‹ 上一主題|下一主題