用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學vs港大同學會小學
樓主: alicelam881
go

聖保祿天主教小學vs港大同學會小學   [複製鏈接]

littlechen 發表於 21-7-5 12:45
其實只是指出規距的要求和方法不同。
學校規距嚴和鬆不是影響到小朋友好興壞,只係教的方法不同,興家教和 ...
即你意思係有規矩要守或守規矩唔係壞事?嚴可能都是好事?鬆或沒有既定的規矩要守亦有可能係壞事?最緊要睇小朋友及家庭需要,希望其他網友都明白呢點。

PTL_L 發表於 21-7-5 13:04
即你意思係有規矩要守或守規矩唔係壞事?嚴可能都是好事?鬆或沒有既定的規矩要守亦有可能係壞事?最緊要睇 ...

係。
守規距對於某些小朋友係好,沒有規距反而我讓小朋友試家長的底缐。
但有些小朋友能夠自律,所以小朋友性格才是重點。

littlechen 發表於 21-7-5 12:45

其實只是指出規距的要求和方法不同。

港同無既定規則,有啲科目無範圍,你意思係任老師依佢自己嘅方法去自由式教導和範圍,位位老師教嘅內容都可能唔同?咁方法係香港又幾新頴噃。但又想知多啲,小朋友就算自律,都似乎未必知道老師心意,老師想教佢哋甚麼內容,自律去溫習都無乜用噃~~~

mcl203 發表於 21-7-5 13:20
港同無既定規則,有啲科目無範圍,你意思係任老師依佢自己嘅方法去自由式教導和範圍,位位老師教嘅內容都 ...

以前家長講起,港同英文科自己有特定題目,要小朋友找資料,老師有主要題目,但係要小朋友思考。不知道中文數學是否這樣,小一小二沒有測考只有評核
所以對於以往有範圍溫習考試的小朋友和家長,可能會不同
學校有自己的範圍,但每年是否一樣就唔知

littlechen 發表於 21-7-5 13:27
以前家長講起,港同英文科自己有特定題目,要小朋友找資料,老師有主要題目,但係要小朋友思考。不知道中 ...

咁又幾新頴喎,考試前俾個題目啲學生,老師出題任意發揮,要靠同學自己一早去搵資料,雖然都叫做有範圍,都唔算係無,但同學自律可以去理解要去搵乜資料?考試喎,會唔會仲大壓力,考試結果又如何?會否唔少學生炒到好甘?初小學生都可以應付?~~~

mcl203 發表於 21-7-5 13:20
港同無既定規則,有啲科目無範圍,你意思係任老師依佢自己嘅方法去自由式教導和範圍,位位老師教嘅內容都 ...

科目不是沒有範圍,校本課程,project base, 老師俾的notes足夠,但每一單元學校再提供另外教材,如書丶網上資料,要小朋友學習自己搵資料增加知識,疫情前好多活動,圍圈坐,堂上多討論,不是沒有規矩,課室規則是老師同學一齊訂,有商有量,鼓勵發問,可以傾偈但當然同學習有關。大部份學生都活潑健談外向

港小用家

中英每一單元都係「聽丶說丶讀丶寫」考試有範圍,不是冇得溫,個人覺得中英文寫作教得好好,雙班主任,小女四年都是中文英文老師做班主任,所以語境不錯(但不一定是net)

kitkit89 發表於 21-7-5 13:37
科目不是沒有範圍,校本課程,project base, 老師俾的notes足夠,但每一單元學校再提供另外教材,如書丶網 ...

咁又唔算太新頴噃,我小朋友以前讀間津小都差唔多係咁,不過,佢哋初小已經上網搵資料~~~

我哋真係讀過如此嘅小學,無課程無範圍無書,甚至無預備好嘅教才,任老師認為適合就教,不過,非在香港,亦不設考試~~~

mcl203 發表於 21-7-5 13:43
咁又唔算太新頴噃,我小朋友以前讀間津小都差唔多係咁,不過,佢哋初小已經上網搵資料~~~

我哋真係讀 ...

那種類似華德福?香港難做到

港小活動教學,正向品德教育做得好,中英數有小班補底,直升一條龍,書院計劃開IB., 好少有人走除非神校

mcl203 發表於 21-7-5 13:43

咁又唔算太新頴噃,我小朋友以前讀間津小都差唔多係咁,不過 ...

港同有類似

我試過就一些可能會發生意外嘅事在teams向老師提出,佢第日即刻用左成堂班主任堂和同學討論,同學之間有好多提議可能連大人如我都未必想到。然後放學時問返自己個仔,佢主動同我下次遇呢件事要可點樣點樣做,仲話要返屋企google下啲新聞;更重要係所有提議出自佢把口,而唔係我日哦夜哦要點做。

老師真係隨意發揮,而班小朋友又真係好多idea. 仲有好多呢類好spontaneous 嘅事係港同發生,以上只係其中一件。 其他津校有無,唔清楚。

kimlam953 發表於 21-7-5 13:50

港同有類似

的確好注重討論,就算比較靜小朋友也有很多機會發言。

唯一唔好,細佬妹不是必收

kitkit89 發表於 21-7-5 13:49
那種類似華德福?香港難做到

港小活動教學,正向品德教育做得好,中英數有小班補底,直升一條龍,書院計 ...

E,樓上網友話港同規範小,咁唔使太講紀律,又有乜方法可以教導學生正向品德教育咁呢?可能,我理解係自由波式,無設定紀律性式校規,我估,我理解錯誤~~~

港小係直資學校, 收左政府錢, 唔會冇範圍任由老師點教都得. 雖然我女已經離開左港小多年, 不過我諗大方向仍然冇變. 同級嘅老師會經常開會, 傾唔同班嘅進度, 唔係冇枉管咁任教.

至於做project, 依家香港好多學校都鍾意做project, 但我女讀港小時, 除左小一學期初我有跟過好少部份, 之後佢已經可以自動波, 因為老師係會循序漸進慢慢帶佢地, 而唔係一嚟就掉個題目比佢地, 然後就等家長教/幫佢地做.

mcl203 發表於 21-7-5 13:53
E,樓上網友話港同規範小,咁唔使太講紀律,又有乜方法可以教導學生正向品德教育咁呢?可能,我理解係自由 ...
活動教學, 唔係指唔講紀律, 可以周圍走影响別人上學, 上課時仍然要專心,
唔交功課, 都要罰, 就係冇得放小息, 要去205室(唔知有冇變課室號碼)做番齊啲功課 .

要學懂尊重別人, 愛護同學.

kitkit89 發表於 21-7-5 13:53
的確好注重討論,就算比較靜小朋友也有很多機會發言。

唯一唔好,細佬妹不是必收

你個細嘅入到嗎?

回覆樓主:

可能,有啲網友只知自己間小學嘅教學模式,以為津校係不可能存在。係非常非常多年前,自己果位當年仲係初小嘅小朋友身上,小一已經有project做,去認識你嘅社區,當然有父母參與,始終要周街去,拍照留紀錄。去認識香港嘅歷史建築物,又當然要父母指導啦,或者叫幫佢做埋。始終香港都有18區,ppt/word report當時唔少得。以上,都會隨機式堂上搵學生present,學生樂於參與。網上學習,少功課,周末日更少啲功課,已經唔記得做呢啲project 係邊科了,我一向少參與。小1/2/3無正統式考試,只有評估,連佢哋中學部中1/2都無正統式考試,無規範式坐位,鼓勵閱讀,重表達。呢類教學方法已經並非近年出現嘅事,已存在多年歷史~~~

教會學校有修女參與管理,似乎,認知亦都無更新多年了。認知中,只有少部份學校係有修女參與日常管理~~~

津校教才當然有規範啦,買書係必然,用唔用又唔係必然噃。又係果句,自己少參與其中,某年,自己揭下佢啲中/數習作,只劃花咗10頁8頁,一問之下,原來好少用。英文本書,直情話無乜用過。所以,津校視乎你讀緊邊間津校,非一概而論~~~

mimi1102 發表於 21-7-5 14:11
活動教學, 唔係指唔講紀律, 可以周圍走影响別人上學, 上課時仍然要專心,
唔交功課, 都要罰, 就係冇得放小 ...

當年自己果位嘅津校仲手鬆啲,唔交功課只係寫手冊通知家長,印象中未聽過會罰冇得放小息,佢哋,小息一定要出課室,不會留班房~~~

勿誤會,我係見到有網友,應該係港同家長,話津校重紀律,我好奇以為無又如何可以令我學生守紀律而已,自己攪錯咗~~~

kimlam953 發表於 21-7-5 14:12
你個細嘅入到嗎?

入唔到

今時今日的教校模式, 已不是我們當年的硬梆梆, 只有單向規矩學生要服從的年代. 就算官校津校, 已引入活動教學模式, 鼓勵學生發問. 做 project, 自己搵資料, 參觀社區, 做 presentation 非常尋常.

至於尊重別人, 尊重生命, 更是各校都要推行的項目, 教育大學同不少中小學校都有籌劃生命教育的課程和活動.

kitkit89 發表於 21-7-5 14:45
入唔到
嘩,咁咪好頭痛?諗住一個一讀12年,另一個都係12年㗎喎,仲要細既咩分都冇辛苦家長喇。
‹ 上一主題|下一主題