用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 李宗德vs李金
樓主: 1024yyl
go

李宗德vs李金 [複製鏈接]

sharonchan.0711 發表於 21-7-2 21:55
都話宜家係1、2、3年級係中文數學同常識,4、5、6年級係英文數學同常識

李宗德只係數學P4後轉英文,常識沒有轉,一直係中文教學。
我覺得整體上唔算係英小。

Mchacha 發表於 21-7-5 02:35
...

但比較過,李宗德的英文課程程度比同區津校真係深啲。
我亦都中意佢唔會特別偏重英文,忽略左中文。如果係香港讀書同走local 個考試system ,小朋友係細時打好中文個底其實好重要。我不會犧牲小朋友中文語文水平,所以我自己不會執着佢是否「英小」。
更何況,我們要認清大部份直資英小未必會幫小朋友係英文方面達到native fluency(除非家長母語係英文,或者由
細到大intensive地跟NET學英文)。佢哋某程度只係「假國際學校」⋯⋯只要個課程程度足夠,最後不要太執着這些本地直資學校係咪叫自己做所謂英小。我亦都見過一啲中文小學英文課程深過一啲標榜自己係英小嘅local school。

Mchacha 發表於 21-7-5 02:35
...
多謝糾正

eczemabear 發表於 21-7-5 08:08
但比較過,李宗德的英文課程程度比同區津校真係深啲。
我亦都中意佢唔會特別偏重英文,忽略左中文。如果係 ...
好有道理,認同。不過我英文差,教唔到個仔英文,所以我偏向多英文既小學,會自己買多啲中文書教

咁如果計學術上李宗德英文一定深過李金,但在其他科目和課外活動/升中派位大家又點睇?心儀英中,妹妹有得跟尾最好

1024yyl 發表於 21-7-6 13:37
咁如果計學術上李宗德英文一定深過李金,但在其他科目和課外活動/升中派位大家又點睇?心儀英中,妹妹有得 ...

我見你幾次提妹妹跟尾,如果依這個說法就一定津校。英文方面,出面揾外補。  不過,李宗德都多收番細佬妹的。李金係多方面黎講,真係好難放棄。

siuyatyat 發表於 21-7-8 07:05
我見你幾次提妹妹跟尾,如果依這個說法就一定津校。英文方面,出面揾外補。  不過,李宗德都多收番細佬妹 ...

我在考慮出去叩中學嘅時候,外面課程比屯天元一般深。在考慮那一家學校俾小朋友嘅資源比較多

‹ 上一主題|下一主題