用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 藍循vs真道
go

藍循vs真道 [複製鏈接]

升小一,真道只有三成入ib,但藍循有6成上到英中,我有信心6成入到英中但冇信心3成入ib,大家點揀?
如果入唔到ib我寧願津校讀dse
   2    0    0    0

cccc610 發表於 21-7-1 00:56
升小一,真道只有三成入ib,但藍循有6成上到英中,我有信心6成入到英中但冇信心3成入ib,大家點揀?
如果入 ...

既然咁,梗係藍循啦

要注意番 個6成入英中唔係全部b1喎 實際入b1率得5成左右!真道3份1人入ib 但都有不小人想留係dse而唔入ib的!而且真道資源校舍會比藍循多好多!

如果入 ...

留意下普遍對真道 DSE 嘅 comment
加上小學,佢行5年制

無決心入佢 IB,就建議藍循

Eunice0203 發表於 21-7-1 07:40
要注意番 個6成入英中唔係全部b1喎 實際入b1率得5成左右!真道3份1人入ib 但都有不小人想留係dse而唔入ib的 ...

真道ib成績亮麗,但dse仍需大大努力。我估樓主意思係如果多過三分一學生想爭入ib, 未必入到。真道ib中文科必須考,chi A, 即母語水平,如果同學仔中文唔係强項,都未必選ib。

lskstephen 發表於 21-7-1 07:52
留意下普遍對真道 IB 嘅 comment
加上小學,佢行5年制

你指那方面ib的comments?

poonseelai 發表於 21-7-1 08:00
你指那方面ib的comments?

Sorry,DSE 至真

如果入 ...

藍循2020年46%升B1/B2A-1C英中
(B1 41.9% + B2A-1C 4.1% = 45.9%)
加上5%升B2英中 合計51%升英中

藍循2020年升中數據 #75
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48668223

lskstephen 發表於 21-7-1 08:09
Sorry,DSE 至真

明白,小學初中用類似ib模式,之後上dse, 公開試成績都唔係咁理想,不止係真道。之前不少真道家長在EK話要求成績就唔好入真道, 相信真道會吸引到佢嘅合適對象。

回覆樓主:

真道高中行雙軌 DSE:IB 約70:30
IB成績較DSE佳 IB 35+近年±75%
DSE除首屆達B1 之後B2A/B水平

IBDP
Year Mean | 40+ 35+ 30+ Pass (%)
2020 37.1 | 21.1 78.9 [27+ 100] 100
2018 36.8 | 29.3 75.9 93.1 98.3
2017 36.1 | 37.5 73.2 87.5 92.9

DSE
Year 3322(%) | 2+(4C) | 5+(4C)(%)
2020 [36.8-61.1] | 92.8(93.9) | [•]([•])
2019 51.4 | 94.3(95.3) | [•]([•])
2018 37.3 | 89.9(92.2) | [•]([•])
2017 56.3 | 93.8(95.4) | [•]([•])
2016 63.3 | 95.3(95.9) | [•]([•])
2015 54.6 | 94.5(95.1) | [•]([•])
2014 51.5 | 95.5(98.3) | [•]([•])
2013 75.3 | 98.7(99.7) | 26.5(27.5)

https://www.logosacademy.edu.hk/category/news/achievements/

Eunice0203 發表於 21-7-1 07:40
要注意番 個6成入英中唔係全部b1喎 實際入b1率得5成左右!真道3份1人入ib 但都有不小人想留係dse而唔入ib的 ...

想問下,考dse有咩優勢?點解會寧願考dse都唔考ib? 我見佢dse成績麻麻地,以為成績差先入dse, top果d揀晒ib

cccc610 發表於 21-7-1 12:12
想問下,考dse有咩優勢?點解會寧願考dse都唔考ib? 我見佢dse成績麻麻地,以為成績差先入dse, top果d揀晒 ...

或者咁睇,ib考試制度要求大量寫作 (core 包括 theory of knowledge and extended essay, 兩份都係寫作),另加6科: 中英數加一科文和一科理科,最後一個組別係 visual arts,music, 唔選這組別可多選一科文或理。每間學校提供的文科或理科不盡相同,真道理科衹有phy, chem, bio。一般衹考ib的學校會多D科目選擇。

如果我係學生,要評估下dse 定 ib取高分機會大D,偏理科,不善長寫作,未必會選ib, 又或者較全面學生會考慮ib。

回覆樓主:

每間直資學校都會對學生選ib制度有要求,例如中文必須考母語水平,男拔要求英文亦要考母語水平,真道英文衹提供英文 as a second language, 聖保羅男女就英文一半ib生考母語水平,一半 2nd language, 亦聽過有學校規定要考 chem, 或提供科目組合。
‹ 上一主題|下一主題