用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 不懂如何安慰
樓主: plumdeer
go

不懂如何安慰

回覆樓主:

回覆樓主:

plumdeer 發表於 22-8-11 16:57
謝謝安慰,我也盡量調整心態,壓抑情緒,只可惜她看似還未了解時間,金錢的可貴和目標的重要。
英國大學是 ...

如果已經決定去英國,咁就向前看,don’t look back, 可以當過去一個保貴經歷,又識到一班朋友,一定有幫助!不要懷疑孩子

plumdeer 發表於 22-8-11 16:57
謝謝安慰,我也盡量調整心態,壓抑情緒,只可惜她看似還未了解時間,金錢的可貴和目標的重要。
英國大學是 ...
免強去英國讀,或可以考慮下QUIT U ,出年再NON-JUPAS報過, 唔得的話都係曬一年時間啫。

plumdeer 發表於 21-6-30 14:53
她讀Pham的,我也不知她修了甚麼科,通識好似不是大問题,但大概是本科讀得非常辛苦,她喜歡Chem和英文, ...
我仔都係讀Pham, 佢今年升Year 3啦, 我見佢平都幾忙, 不過佢Chem底較好, so far我見佢都應付得來, 佢話其實Bio唔係太重要, 咁當然有收過會著數啲啦!  我都唔識點安慰你, 既然已經選擇咗quit去英國讀, 就唔好look back, 其實過去兩年都唔係浪費咗, 都係人生中一個寶貴經驗, 都有學習過, 努力繼續向前, 共勉之!

piyohk 發表於 22-8-11 23:09
他也用了很長時間轉到自己喜愛的科(重點不在醫科)

https://youtu.be/wCUMvOvb_zY

多謝分享,剛睇完。
父母的支持和遇到的百樂都好重要

ratafan 發表於 22-8-12 12:01
如果已經決定去英國,咁就向前看,don’t look back, 可以當過去一個保貴經歷,又識到一班朋友,一定有幫助 ...

上個禮拜仲抱住一絲希望留港⋯但唔到我哋選,希望我囡能珍借這次去英國的機會

October. 發表於 22-8-12 14:26
免強去英國讀,或可以考慮下QUIT U ,出年再NON-JUPAS報過, 唔得的話都係曬一年時間啫。 ...

感覺太危險,再過一年,即中學畢業三年,完全唔知non-jupas點選學生,會唔會下年學曆再打折?所以唔感博。
因為現在連一間以前從來無考慮會讀的大學(其中一所八大),都無俾offer。
另一間三大, 兩年前俾佢所有的conditional offers係好低要求,(包括神科),現在蘇洲過後冇艇搭,只想讀BA, 但已聯絡上這大學,她連waiting list的機會都冇,只是末正式拒絕。

POD 發表於 22-8-18 10:55
我仔都係讀Pham, 佢今年升Year 3啦, 我見佢平都幾忙, 不過佢Chem底較好, so far我見佢都應付得來, 佢話其實 ...

多謝鼓勵,過去兩年係辛苦,但都係始終係學到野的,讀咗係自己的

POD    發表於 22-8-23 11:09

回覆樓主:

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊