用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 金融業在香港還是很好的出路?
樓主: annie40
go

金融業在香港還是很好的出路?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 21-9-19 22:53
我个人觉得百不称心的吃苦受累,是否必须呢?性格会否更易扭曲?减半会否更好?

所以我认为长跑,运动, ...
百不稱心,是當前環境際遇所致,沒有選擇一半,大半,或小半的自由吧。

annie40 發表於 21-11-13 19:41
青姐作為資深財經演員,長江後浪推前浪,轉型都係時候了。

https://youtu.be/CFvV5_3yeHw

Del!

焯媽媽 發表於 21-12-5 11:37
https://www.thestandnews.com/finance/外判成風香港銀行家何去何從

外判成本低,可省卻原本在香港的整個 ...

路過多句口,外判印度成本真係好低,香港人可以拉埋倫敦,紐約,日本,瑞士,法蘭克福,上海,一起愁。既然大家都咁愁⋯⋯⋯,又或開始仇印度?倒不如「大家咪鬼愁」,高高興興地迎接三哥碾壓全世界金融從業員吧。

https://www.thestandnews.com/finance/外判成風香港銀行家何去何從

Risk Management係咪高級過Credit Analyst 好多?根本唔同一職級,工作範圍都唔係一樣~~~

你擔心你個仔畢業出路??

我諗現在外資應該擔心緊外判印度的業務,當地防疫咁差勁

兩個水準,經驗,能力根本不同!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-12-5 21:26
兩個水準,經驗,能力根本不同!

剛和親人飯聚,佢仔仔讀CU RM,佢選intern可以計算學分,最先在一間保險公司做半年,之後在一間銀行做半年。不過我無問清楚點解做2間,好似佢自己做多半年,每日只需OT 2小時,可以趁得閒自己自修下,defer 畢業,之後再入校園,考好GPA。現在讀大學真係好有彈性,青少年自己又好有計劃

bbc2018 發表於 21-12-5 22:57
剛和親人飯聚,佢仔仔讀CU RM,佢選intern可以計算學分,最先在一間保險公司做半年,之後在一間銀行做半年 ...

我幾贊成Intern 做多幾行,不同工種然後才定畢業後的去向。識得諗做兩個半年是好聰明的做法!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mcl203 發表於 21-12-5 19:28

Risk Management係咪高級過Credit Analyst 好多?根本唔同一 ...

我見佢咁寫,反而會諗, risk mgt vp grade 只得6-7年經驗就係vp,應該係叻人,仲要去到年薪120萬,呢個係top-tier先俾得出(如果呢5年7年先入行,雖然我唔覺得真係袋到120咁多,我覺得7-8萬月薪會有),一般唔會。

你講嘅我都認同。工種同功能岡位都不同,好難話“以一對10”.

家中有ibank人,top-tier, 都做咗十幾年,睇住“行業式微”,或者叫無再叫風光得咁刺眼。 客觀睇,
HK計:一個vp做嘅嘢,頂多可以搵個做咗好耐嘅senior associate頂咗過,平2-3萬, 即係炒2個vp可保3隻有經驗的associate;炒1個經驗的associate,可保2個junior analyst。 而少有爆鑊。
印度計:外地炒1個vp,搵印度同grade最多3個。如果叫晒d analyst做,爆鑊只會叫hk/uk食咗佢,咪又係d associate做返?!

所以外判多是back office,middle office,HK係有無外判都係縮,唔洗諗外判的魔力。

危言聳聽的文章,一篇也嫌太多了。

Augesttime 發表於 21-12-6 01:11

家中有ibank人,top-tier, 都做咗十幾年,睇住“行業式微”,或者叫無再叫風光得咁刺眼。 客觀睇。xxxxx

聽身邊做ibank的朋友講(多是五十多歲后),也是形容為:今日無以前咁風光,因此十分支持孩子,按擅長和興趣尋找職場路。

姪兒三十多歲,在華爾街工作,年薪千萬以上。一班退休aunties, uncles去紐約與他吃飯,坦然地AA制,果然是ABC,好均真。

Augesttime 發表於 21-12-6 01:11

Del!

annie40 發表於 21-12-6 13:50
危言聳聽的文章,一篇也嫌太多了。

無言!

焯媽媽 發表於 21-12-6 15:08
我唔係銀行業,唔肯定咩叫做分析師,咩叫做Risk Management,唔知2者的關係,
但見到入職都有年薪86萬。

朋友的女兒在英國GS新入職analyst,起薪點三年前是8萬磅,這個與你的資料吻合。

女兒的男朋友曾任morgan stanley 分析師,做咗8個月,轉行入AI,估計收入應該比原來的工作高。

焯媽媽 發表於 21-12-6 15:17
Risk Management 就係要計算風險呢!服務外判都係一個風險。
其實唔多清楚你講得啱唔啱。不過當阿媽的,永遠喜歡360度無死角的,去評估風險,日積月累下,早已經升華成為‘無償金牌風險管理大師’。
失敬了。

焯媽媽 發表於 21-12-6 15:08
我唔係銀行業,唔肯定咩叫做分析師,咩叫做Risk Management,唔知2者的關係,
但見到入職都有年薪86萬。

因為用美元,會唔會這個是美國價呢?金融行業,美國不嬲比其他地方高pay!

annie40 發表於 21-12-6 19:07
其實唔多清楚你講得啱唔啱。不過當阿媽的,永遠喜歡360度無死角的,去評估風險,日積月累下,早已經升華成 ...

我遲咗入來睇post, 而家變del del無得睇,得你RE:嗰部分頭幾句。我miss咗好多,有時睇下咩多d意見觀點都好。

不過,見你咁寫,都係我聽嘅差不多。講人工,美>英>日>港>澳>星>東歐>印。
唔講咩ibank唔ibank,做programmer如果入bloomberg做trainee(trainee program perm位)都有10萬-12萬年薪,10年前. 美國人工高係真,但點先會請就係重點。
相信你侄兒係人才,先會生存到之餘,仲咁高人工。佢咁後生,真係大把世界!有時想起old ibank引死各行各業嘅名句:三十後可得自由(財務上)!40已享受人生玩樂!

我認識的4O歲后財務自由的banker,妻子很担心老公,無得做CEO或高層之後,老公變得十分沮喪,這些跟錢無關。要用十幾年消化沒有位高權重的日子。

薪酬如此高,難怪美藉華人難以輕易回亞洲。世姪女丈夫外派去星加坡,細姪女開心到不得了,有傭有錢有司機有大屋,可以安心生仔了。
‹ 上一主題|下一主題