用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9月英國開學
go

[英國] 9月英國開學 [複製鏈接]

大家會唔會九月到英國開學?

大仔打算九月到英國開學讀哲學碩士,還想開學前先到斯洛文尼亞玩二星期。真的唔想在這段期間他去旅行,但這樣大個又唔容易叫他唔好去。
   0    0    0    0

JOLIPLCHOY 發表於 21-6-29 06:19

大仔打算九月到英國開學讀哲學碩士,還想開學前先到斯洛文尼亞玩二星期。真的 ...

Not sure if you should spend money to send him to the UK if playing is more important than life for him

大仔打算九月到英國開學讀哲學碩士,還想開學前先到斯洛文尼亞玩二星期。真的 ...

這段時間去旅行都好有趣!大個仔同佢傾下可能佢講下姐。我家大少經過一年網課就決定唔返英國讀果一年碩了,真係佩服佢留英8年的感情話斷就斷。還一早叫定細佬回去把英國家(emoji)的電腦帶回給他。我家二少繼續留戀英國,還想9月返去上大二。不過我對英國疫情不樂觀,日增2萬幾還打算解封,要市民學習與病毒共存,當地人也開始不戴口罩,學校也打算取消新冠接觸者的隔離安排。我只係諗一旦感染就算留番條命仔但后遺症不容忽視,始終後生還有大段路要走。比佢返到去困左咁耐一定晚晚有節目,clubbing就在所難免,唔好彩更分分鐘好似今年咁一樣上網課,加上9月走起碼一年後先返得黎。去年沒給他們回去是我最正確的決定,因為回去了的同學一樣在宿舍上網課,有同學更因為朋輩影響日日在宿舍吸煙,現在更因為溶斷返唔到香港。所以我現在機票先不買,必要時一係今年繼續網課,一係gap year, 一係轉學。

個人意見係:讀得MPhil,點都有廿歲。其實廿歲,如果身體唔差,又打足二針BioNTech,其實危險性唔高。如果真係驚,出入帶口罩,就更平安。
反而想開學前去斯洛文尼亞玩二星期,需要諗啲行李點處理。

其實正常年輕人如果打左2針至過去,平日戴好口罩我覺得又唔使甘驚,因為就算得病都好少系重症,起香港都一樣要戴口罩亦無話唔會得病,怕既帶埋中藥蓮花清瘟素傍下身。

gogowei 發表於 21-6-30 07:01
這段時間去旅行都好有趣!大個仔同佢傾下可能佢講下姐。我家大少經過一年網課就決定唔返英國讀果一年碩了 ...
我唔覺得來緊9月,大學會批準網課,咁如果住印度就可能有得傾。
我細女臨走時有問 professor (佢地今年third term已經轉返面授課). professor話如果佢申請 remote learning係自私,因為同group另外3人都要轉 remote learning, 而 remote learning學習點都大打折扣。

我女明年 year 2主要係 tutorial based + lab....佢想想下都覺得professor講得合理。我未買機票,到時會買張單程或者1年期 student ticket.

Remote learning除左學習上大打折扣,都無晒social life同 ECA. 我女成年 year 1都在英國,咁佢有好多活動,幫d startup project做打雜,返教會,參加 sports team, 同埋都認識到d唔同系但同宿舍的朋友。佢地已經問緊佢幾時返去,約去玩。咁我女唔好clubbing...一齊玩的都係類似性格(都係比較古縮的),聚埋都係行街,做運動同食飯 野餐。

去到大學真係物以類聚,唔會有人特別 insist你去參予任何活動。叫兩次你都唔去,就算ga la. 不用太擔心

咁當然會打晒針先返去。

回覆樓主:

我女9月會去讀year 1.  請問大家訂機票會如何安排?

dlh525 發表於 21-6-30 12:16
我女9月會去讀year 1.  請問大家訂機票會如何安排?
我會只買單程

王家爸爸 發表於 21-6-30 12:32
我會只買單程

thanks, 等下星期公開試成績出了就會著手進行

dlh525 發表於 21-6-30 12:36
thanks, 等下星期公開試成績出了就會著手進行
你等埋大學通知先買都未遲。Year 1應該要去induction,唔可以用大學 calendar作準

wloi 發表於 21-6-30 13:11
你等埋大學通知先買都未遲。Year 1應該要去induction,唔可以用大學 calendar作準

oh, thanks

wloi 發表於 21-6-30 11:44
我唔覺得來緊9月,大學會批準網課,咁如果住印度就可能有得傾。
我細女臨走時有問 professor (佢地今年thir ...

女仔好D,仔會出去clubbing架,尤其佢係倫敦,又咁鬼多朋友。本來個仔針都打曬預左9月去開學,但現在疫情反彈真頭痛!大學還没有公佈具體安排,但見有些大學來年還是保留線上線下相結合,咁即係一樣。所以要繼續網課真係想過唔讀。但這一年網課的另一得著係同孩子更親近。希望英國解封後疫情好轉到安心出行啦!想起黎緊的歐洲杯淘汰賽比6萬(75%)球迷入場,七月世界一級方程式賽車F1比賽比100%觀眾入場,英國政府真係膽大!近期的變種病毒傳播方式已經與去年不同,去年因為疫情被迫留英五個月,經歷政府由最初乜都唔做鼓吹羣體免疫到后来急急亡羊補牢,所以先叫個仔小心衡量要不要去。每天確疹數字說明一切,機票會最後先出,那怕已經開學。

gogowei 發表於 21-6-30 13:33
女仔好D,仔會出去clubbing架,尤其佢係倫敦,又咁鬼多朋友。本來個仔針都打曬預左9月去開學,但現在疫情 ...

真係睇你讀邊科,有d科忙都無覺訓,點有時間clubbing。我細女幾個朋友讀在倫敦的大學,今年都無返過英國。有d都算自律,但都有人完全無心機讀書,差d無得讀year 2....無人知9月會點,到時再打算吧。我女都帶晒所有書回港,作兩手準備。

是的,两手準備,你個女返到香港真好,好彩我地D細路係大人了,那些因為溶斷返唔到香港嘅中小朋友真令家長憂心。

這二年對海外留學生真的不容易,父母又擔心。要他們不回去開學又唔容易,唯有教他們自己照顧自己小心防疫。
‹ 上一主題|下一主題