用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在 6/27 從倫敦回港的分享
樓主: chuyuencheung
go

[英國] 在 6/27 從倫敦回港的分享 [複製鏈接]

啊仔好彩6月初已回港,上星期六完成隔離,昨天打第一針疫苗。這幾天看到大家辛苦回來的經歷,都忍不住濕了眼框
唔好氣餒,多啲人打去求助,可能有機會似4、5月時開特別2-3班航機比滯留學生返嚟,尤其是未成年的青少年。希望在明天,加油

hennyyoyo 發表於 21-6-29 14:56
我完全明白,由27/6 到依家我睡了8小時。。。

要保重 ! 白天拼搏了, 夜晚要休息 !

看完我也哭了,香港人想順利返屋企,當中的困難真不足為外人道

回覆樓主:

謝謝分享! 如果係我真係唔知點算呀

chuyuencheung 發表於 21-6-29 00:06
背景︰
======
- 女兒在英國南部讀 sixth form,未夠 18 歲,較早前已經安排好機票、檢測、香港酒店等,乘  ...
我仔上次番香港又係類似咁情況,一額汗⋯真心累

回覆樓主:

我兒子也是趕不到回港其中一員,老實說,如果今日暑假回不了來就留下直接開學算了,因為目的只有想打針,就算再開特別班次回來,又21日又要夾打針時間根本不夠,跟著又要湧回英國。
監護人安排了住宿家庭,也跟兒子聯絡了,現況很好,也就放心了。

回覆樓主:

我同阿囡都冇得直飛返嚟,要去杜拜。
阿囡知道flight ban後即刻喊咗出嚟,唉!
我人在英國,搓唔到酒店,唯有安慰阿囡,以另一種心情去迎接杜拜之旅,希望一直小心防疫唔好中招。遲D先返。
‹ 上一主題|下一主題