用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一帆風順?!
go

一帆風順?! [複製鏈接]

讀名幼升一線小中學然後大學畢業到底是一帆風順還是平凡人生?!

社會成功人士如李嘉誠,馬雲等人都不是一帆風順類,大家有什麼睇法?
   2    0    0    0

回覆 hkcsty 的帖子

其實我反而覺得小朋友在成長過程當中遇到D困難或者挫折其實係好事,而且點可能會一帆風順呢?反而小朋友有樂觀嘅態度先係最好嘅~

Sorry, 我的意思不是一要成為大企業家才有成就,
當然有很多人為社會默默付出,貢獻良多!

xubin2008 發表於 21-6-28 13:05
回覆 hkcsty 的帖子

其實我反而覺得小朋友在成長過程當中遇到D困難或者挫折其實係好事,而且點可能會一帆 ...
都係,樂天知命,平凡都是福氣!

醒目開學勳章 王國長老

一命二運三風水
做父母嘅無論點plan,都鬥唔過命運,盡力而為,又唔駛唸得太複雜

對我嚟講,書係要讀,路係要舖,最後變成點係佢造化。但正確做人態度更重要,做一個好人係我對佢嘅堅持

KWLW    發表於 21-6-28 15:46
bblingg    發表於 21-6-28 15:22
小曦    發表於 21-6-28 13:55
hkcsty    發表於 21-6-28 13:32

咩叫平凡,咩叫一帆風順,應該每個人定義不同,而且路從來有好多,每個人亦有不同特質,所以從來都話無最好學校,只有最合適,而最後將來係點無人知,有人認為係好好嘅前程,亦有人志不在此,反正我自己為小朋友選校並非希望佢將來順風順水,反而應該識解難,識面對逆境,先長遠幫到佢,所以根本唔會有定義吧

hkcsty    發表於 21-6-28 13:35

回覆樓主:

馬雲同誠哥萬中無一,你話呢

咩都系假,身心健康最重要~我對小朋友的要求低~

no offense but you are quite naive. I guess no one in hk is 一帆風順/平凡人生.

perhaps, 一帆風順/平凡人生 is only applicable to people born in norway, sweden, denmark.

Charlotte_mom 發表於 21-6-28 13:26
一命二運三風水
做父母嘅無論點plan,都鬥唔過命運,盡力而為,又唔駛唸得太複雜

感動!

平凡是福。我諗無人想自己小朋友三更貧五更富、否極才泰來

以往喺香港要令下一代由普通人向上流達至一帆風順生活無憂, 只要鋪路比小朋友行呢條公式就搞掂: 名校 > Kong U/CU神科 or 醫護專科 > 醫生律師, 專業人士, 高級公務員

但經過呢兩年香港同世界發生咁多大事, 先發現條路唔一定要咁行, 而且行設呢條路, 20年後30年後小朋友大個咗仲係咪有得撈呢?

hknz 發表於 21-6-28 15:24
no offense but you are quite naive. I guess no one in hk is 一帆風順/平凡人生.

perhaps, 一帆風順/平 ...
都唔係呀, 有啲50後/60後做公務員嘅親戚, 成世人都悠悠閒閒咁, 後生時返工又冇壓力, 經濟上政府又有唔同津貼令佢地可以輕鬆供樓同供細路去外國, 到而家退休又有舊大大份退休金同長糧, 而且又識97前全家拎晒英籍, 唔使諗埋啲咩5+1好留低好, 真係想走隨時走都得
我相信呢種都叫做一帆風順/平凡人生掛

hkcsty 發表於 21-6-28 12:56
讀名幼升一線小中學然後大學畢業到底是一帆風順還是平凡人生?!

社會成功人士如李嘉誠,馬雲等人都不是一 ...
人生從來不會一帆風順,但那又如何呢?
旦願大家記起當初初為父母時對子女的期盼。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題