用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs華仁
go

港同vs華仁 [複製鏈接]

大仔文靜內向,愛閱讀愛思考,學術好,可以谷,但不愛表達。有細佬跟住,細佬轉數快,唔谷得,固執有主見愛社交。

兩間學校我都有顧慮:

港同鼓勵多正向思考,似乎DSE成績愈來愈好。但如讀港同我擔心因需要常發表意見及與人合作而令大仔更fit in唔到。細佬考小亦要靠自己。

至於華仁,身邊聽到不少關於華仁負面消息如校政混亂、學生成績每況愈下、欺凌事件而老師視而不見(我都係聽人講,所以想睇下有冇用家可以fact check下)。華仁始終有歷史有傳承,brotherhood實在亦很難得。

如有港同及華仁用家可以分享下,不勝感激!
   3    0    0    0

不愛表達好蝕底,你不想他在這方面改善嗎?趁還小放他在一個鼓勵表達的環境似乎對他長遠發展有裨益。

我都有同樣諗法,係咪應該放哥哥係港同train 吓 presentation skill?

善於及勇於表達都好重要

有細路跟一定華仁,想train 佢其他,可再外補。

AAAE 發表於 21-6-27 20:43
善於及勇於表達都好重要

港同大部分學生性格都係活潑多言,我係怕佢反而更加嚇親不願開口。佢喺幼稚園三年裏的show and tell 都不肯去做

每個小朋友性格都唔同,個人覺得你放哥哥喺港同會令佢更無自信,相反如放華仁,讓哥哥先做好學業增加自信,再向其他領域發展,可能更如魚得水

小朋友已經有港同offer?
唔鍾意發言同慢熱,其實已經冇咩機會入港同,所以其實樓主可以唔洗考慮太多。。
我仔港同一面就已經肥佬,佢哋要揀超級醒目學生

flypao 發表於 21-6-27 22:01
小朋友已經有港同offer?
唔鍾意發言同慢熱,其實已經冇咩機會入港同,所以其實樓主可以唔洗考慮太多。。
我 ...

vinvinceho 發表於 21-6-27 21:52
每個小朋友性格都唔同,個人覺得你放哥哥喺港同會令佢更無自信,相反如放華仁,讓哥哥先做好學業增加自信, ...

我就係估計唔到如果喺港同讀究竟會令佢open up 定係會intimidate咗佢…

AnEmama 發表於 21-6-27 22:38
我就係估計唔到如果喺港同讀究竟會令佢open up 定係會intimidate咗佢…

若果某一間學收得貴子弟,已經證明佢係該校認為合適嘅學生,所以仲需要擔心乜嘢呢?

AnEmama 發表於 21-6-27 17:38
大仔文靜內向,愛閱讀愛思考,學術好,可以谷,但不愛表達。有細佬跟住,細佬轉數快,唔谷得,固執有主見愛 ...

樓主如要就大仔性格,其實呢兩間都唔啱讀,但問題係有冇一間完全同小朋友情格 prefect match 嘅學校呢?答案亦好明顯係無!

好學校係凝聚好學生,產生朋輩支持,大家互相鼓勵!係香港讀書,3分靠學校,7分靠家庭,並唔係只靠學校教好個學生。

正向諗法係鼓勵小朋友 overcome 佢嘅難處,而唔係幫佢避。

揀龍/半龍校,先睇中學,港同書院、港華書院,樓主點揀係一個問題。另外,如揀港同,就要問自已培養細仔考入港同嘅決心。

身邊朋友會影響一個人嘅。
例如身邊多人勤力自己都唔輸蝕唔敢懶。同學仔個個勇於發言都會有正面影響。
我例子就係小朋友喺幼稚園都係普通咁,入間學術好嘅,就做好成為中下游份子嘅準備。點知考返嚟啲分,我真係估佢唔到! 相信係個氛圍影響,個個都咁醒我都要醒定啲。
我哋唔駛為小朋友定一個框架。佢哋個potential 未必係我哋一開始已經睇到。

AnEmama 發表於 21-6-27 22:38
我相信係後者. 反正有大把同學爭住答問題, 佢更加收埋自己.

簡單黎講,去到邊間都有機會fit in 唔到。所以哥去邊間都無所謂。相反,哥入左華仁之後,俾多左個機會弟弟。弟弟拎住華仁backup 再考港同,就更加輕鬆無壓力。

其實哥哥學術非常好,吸收快,冇特別教佢,但佢已有二年級程度。相反,弟弟對於學術冇興趣,但有興趣的事物係過目不忘,情緒波幅極大。好茅盾,我唔想細佬拖阿哥後腿,但亦好擔心细佬考唔到學校。我已經歷兩次考小一,大概都知如果細佬冇改變嘅話係幾難考到直資私小(我每日都好努力去教佢但唔受教)。

其實港同同華仁學術/課外活動係咪差唔多?分別只不過係上課模式唔同?

樓主可以留意下cyrus_clover所講,感覺上又穩陣有輕鬆

AnEmama 發表於 21-6-28 15:53
其實哥哥學術非常好,吸收快,冇特別教佢,但佢已有二年級程度。相反,弟弟對於學術冇興趣,但有興趣的事物 ...

睇完呢段,建議樓主揀華小,家庭壓力相對少!
父母壓力輕D,教小朋友會事半功倍。

樓主最後怎樣選擇

CF2bb 發表於 21-7-9 19:35
樓主最後怎樣選擇

我哋揀咗另一男校
‹ 上一主題|下一主題