用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS家長可以分享意見嗎?
go

[小學] NAIS家長可以分享意見嗎?   [複製鏈接]

我地來緊8-9月會搬來香港。首選係NAIS 因為小朋友科學方面都可以話幾強,所以打算以STEAM program為選校目標。報左三間,,Malvern,NAIS同ASHK。但有喺香港的朋友就同我講見到NAIS啲評論麻麻。話考慮清楚,Capital levy一來就10萬。話入左學先發現唔鍾意10萬咁就無左。
由於我哋隔離完都應該開晒學未必可以逐一學校參觀,所以想聽聽大家意見。

尬陣喺希臘讀緊英系國際學校,year 1相對輕鬆,未見佢有功課返來。

多謝各位🙏
   8    0    0    0

請問朋友是説那方面的評論不好?

回覆 DrJoyWong 的帖子

佢話見到google啲review麻麻。所以我更想知道小朋友讀緊嘅家長點睇?小朋友返學開唔開心,功課OK嗎overall OK嗎等等。

Mangoflo 發表於 21-6-25 17:10
我地來緊8-9月會搬來香港。首選係NAIS 因為小朋友科學方面都可以話幾強,所以打算以STEAM program為選校目 ...

我有幾個朋友個仔讀緊NAIS,in general comment 都好滿意。佢哋話老師教學質素好,亦對學生discipline 有要求

siubobo1507 發表於 21-6-26 09:45
我有幾個朋友個仔讀緊NAIS,in general comment 都好滿意。佢哋話老師教學質素好,亦對學生discipline 有 ...
我會同老公再討論,我都係心水NAIS,老公就聽我朋友揀ASHK。多謝你啊。起碼聽到好嘅評論。

Mangoflo 發表於 21-6-26 00:55
回覆 DrJoyWong 的帖子

佢話見到google啲review麻麻。所以我更想知道小朋友讀緊嘅家長點睇?小朋友返學開 ...

我朋友NAIS藍田校舍,so far都讚多,student mix好,學術都強。
IS一般都不會多功課。

回覆 964000 的帖子

我朋友覺得一個級收過分多班所以轉走

bighang 發表於 21-6-27 09:50

一級幾多班?視乎大定細校
細校一級1-2班(NIS, GSIS)
大校一級4-6班(ESF), 最多10班都有(HKIS)
我讀過大校和細校,各有長短。
不過我稔一班幾多人更重要,一般IS一班十幾至廿幾人,ESF30人已經係算多。

bighang 發表於 21-6-27 09:50

一個級別多班啲唔係好啲?又可以多啲朋友,活動多啲人熱鬧啲, 一班唔好太多人就得

小學7-8班一級,佢話擔心嚟緊可能再加班數,校舍同班數有D唔成比例,所以今年轉走咗

bighang 發表於 21-6-27 14:18

小學7-8班一級,佢話擔心嚟緊可能再加班數,校舍同班數有D唔成比例,所以今年轉走咗 ...

I see, 咁校舍唔夠大真係唔好加咁多班

bighang 發表於 21-6-27 14:18

小學7-8班一級,佢話擔心嚟緊可能再加班數,校舍同班數有D唔成比例,所以今年轉走咗 ...

小學加班,因為中學已經確認今個學年會搬去新校址,所以藍田校舍係有條件加班

My son just graduated from reception and going to year 1 in august. We are very happy with the school. Teachers are good. We got regular updates from school. I see my little boy has made great progress.

ASHK 好似係繁體? (請指正)

NAIS 就係簡體....

唔知你地有冇preference....

校舍malvern就冇得輸...

我小朋友讀year 2

剛發出的year-end report寫得很詳細, 看得出老師很細心

一級多班, 但每班22-24, 有一輔助老師, 所以都是1:12的比例

Year 3先開始有功課, 星期五派(生字+作句) 下星期三, 中文就耐不耐有寫字和作句

term都有theme, 問小朋友就知道所有課堂跟theme有關連, 每天都開心上堂.

學校的支援亦跟得好貼, 發現小朋友有英文支援需要, 立刻跟進, 主動Offer小組或apps輔助.

中學會搬去觀塘, 現藍田只作為小學校址, 空間會多很多.

一切都很正面, 主動, 讚賞鼓勵, 我的小朋友很開心.

我未試過其他IS, 但非常滿意NAIS

回覆 siubobo1507 的帖子

多謝你嘅分享。學校已經催我哋報名,應該都會揀呢間。

回覆 boojiji 的帖子

Malvern口碑好似好好,但學費同capital levy都仲高d。真係心大心細,因為我哋應該會住喺大埔。
Malvern聽話中文量都幾重,每日都上。我個仔係嗰半唐番,一句mandarin都唔識,驚佢唔到Malvern會有壓力。

回覆 Momocheng 的帖子

我個仔開學會係year 2,但應該同你小朋友同年,因為疫情期啱啱開始,前學校處理網課勁差一日的20分鐘online class咩都學唔到,所以我哋轉間學校從讀year 1 打好基礎。
聽你講完我都可以安心送佢去返學啦。

回覆 QQ0202 的帖子

Thanks for your sharing. We will give it a try.

Momocheng 發表於 21-6-28 11:33
我小朋友讀year 2剛發出的year-end report寫得很詳細, 看得出老師很細心一級多班, 但每班22-24人, 有一輔助 ...

你好!想請問如學校覺得需要英文支援,要額外收費嗎?
另外,學校網頁仲未有觀塘校舍update,學校有share確實地址嗎?
Thanks!
‹ 上一主題|下一主題