用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 九龍塘宣道小學 VS 英基下國際小學
go

[小學] 九龍塘宣道小學 VS 英基下國際小學

如題,求問問假使兩間學校均來offer, 該如何選呢?一間傳統名校,一間口碑很好的國際小學。多謝!

Kevin2021 發表於 21-6-25 12:36
如題,求問問假使兩間學校均來offer, 該如何選呢?一間傳統名校,一間口碑很好的國際小學。多謝! ...
你有什麼期望/ 要求?

根本不能比較,兩樣嘢嚟。

你問10個IS家長,10個都會答你ESF; 然後你問10個LS家長,相信起碼8個都答你傳統名校。

回覆 peter1 的帖子

我推崇 follow the kids. 我是兩個仔,在想要不要一個傳統名校,一個英基。當然前提是能夠獲得取錄。不知道您有無一些如何follow the kids 的建議?多謝!

回覆 melobi12 的帖子

明白,多謝您的答復!

Kevin2021 發表於 21-6-25 13:37

我推崇 follow the kids. 我是兩個仔,在想要不要一個傳統名校,一個英基。當然前提是 ...

如果follow the kids當然ESF, 傳統學校所有人一個標準,下至髪飾鞋襪幾時換季,上至中英數水平,測考跟model answer比分等,大家都一式一樣。
舉例我小朋友小時候好怕着長袖衫,佢nursery時冬天都會著短袖校服,一迫佢着佢會好忟又不停捲起衫袖,如果在local school 又要跟學校解釋,但在IS唔會理呢D野,然後我地發現有同學原來咁多年從來冇買PE長褲,因為佢女怕熱從不著長褲,真係覺得志同道合。

另外在IS有人ENG叻D,有人maths叻D,有人運動叻,只要達到基本標準就不會迫你一定要同人鬥高分,最緊要和自己比有進步。
LS所有學習成果都建基於和別人比較看「排名」,就算你88分,只要多人高分過你都是不夠好,全部人滿分就一定係份卷太淺,小朋友咋!可能有家長喜歡有競爭有進步,看你喜歡那一套,我覺得競爭係無可避免不過唔好咁細個已經搞到好似人生目標咁囉。
所以都係睇自己理念。

easybring    發表於 21-6-25 18:35

其實你的問題是傳統名校vs 國際學校。
可以告訴你九龍塘宣道是傳統名校,預咗會好多功課,每個禮拜都有默書測驗。我兩個姨甥在哪裏讀每晚溫習到12點不是考試喎。如果考試就溫到一點。但係都係得60-70分中英數。而且仲要每個星期六有樂團同埋練波,參加校際比賽。聽說是九成也可以入到Band one的中學。但這樣犧牲一個童年內入一間Band one的中學,值得嗎?

回覆 964000 的帖子

非常感謝回復,很好的觀點

回覆 gfkwong 的帖子

多謝您的回復。

Kevin2021 發表於 21-6-25 12:36
如題,求問問假使兩間學校均來offer, 該如何選呢?一間傳統名校,一間口碑很好的國際小學。多謝! ...

一間小一已經要考入學「筆試」,5歲前唔操唔使諗; 一間waiting排到你就近乎必收,只係個list長到唔知要排幾耐

兩者對小朋友既要求係有天淵之別!如果兩間同時有offer,證明你小朋友已經操到好fit,咁要問下自己之前呢段日子一家人係咪過得開心? 將來係咪仲可以持續?

明白,多謝您的答復!

如果小朋友有名小offer,相信家長應該落咗唔少心機,而小朋友本身資質亦相當唔錯,咁基本上去邊度讀書我諗都會應付到。

對小朋友來講,我諗就點都係IS會讀得開心啲嘅,始終小學冇咁大壓力。咁但係又唔代表佢喺名小會唔開心,只要佢handle到,都可以好開心的。冇比較就冇傷害。

所以講到尾最緊要就係家長點樣諗、家長想過咩生活、想achieve 啲咩。

對小朋友而言,讀LS一定會辛苦過IS (其實家長都係),相信呢個係不爭嘅事實。如果咁辛苦過後,achieve 到嘅嘢,你覺得值唔值得?你願唔願意付出呢份辛苦去獲得讀名小嘅好處?

讀IS我諗比較大嘅cons 就係1. 學費貴 (但讀名小啲補習、興趣班相信都唔平) 2. 好多人擔心中文唔好(其實住喺香港,有語境,有補習,有心學我又唔覺得一定會差),咁IS 帶俾你嘅pros可否outweigh 呢啲cons?

各人對LS /IS 嘅pros and cons 都有唔同睇法同重視程度,外人好難答你邊樣好啲。

另一半又點諗呢?小朋友嘅教育,最好兩公婆有共同理念,目標一致,咁會少好多磨擦,家庭生活會和諧啲

多謝您的詳細回復,非常有用,非常有參考價值!

回覆 archie1728 的帖子

多謝您!無補習及操練,無上面試班,就是陪伴多點,每天讀書,學他們感興趣的,彈鋼琴從來不用催,很多事情自己會去做,比較lucky.

Kevin2021 發表於 21-6-25 21:02

多謝您!無補習及操練,無上面試班,就是陪伴多點,每天讀書,學他們感興趣的,彈 ...

如果家長唔操心小朋友都有能力考入APS,咁佢去邊都一樣,十優八優狀元既出路唔會比IB 45分少  

不過你提到鋼琴,我都想借機分享少少: local school而家一般都唔當彈琴係一項技能,因為好多學校小一開始就要操一樣鋼琴以外既樂器,小二入樂團。名小如APS目標係畢業前考到6級或以上水平(因為唔少名中6級先睇),日練夜練但學業成績又要keep得住,跟唔上就要out,學校又再喺出面吸新血(各級年年都招生),所以點解到尾9成畢業生都入倒B1中學,大部份仲要係DBS、LS、DGS、SPCC... 神校級別!

堅持到最後,相信絕大部份學生/家長既努力真係有血有淚,SPCC/DBS既學生IB平均分亦係全球top 3,但值唔值得就見仁見智

非常感謝您的分享,很受益!謝謝您

我推崇 follow the kids. 我是兩個仔,在想要不要一個傳統名校,一個英基。當然前提是 ...

我個人唔知如何follow the kids, 坐定定去傳統?坐唔定去國際?學校係一個社區,各種性格都有,introvert 唔代表唔適合IS。enquiry based 適合所有孩子,那個孩子無好奇心?考試成績高低係另一回事。我個人會選制度。

poonseelai 發表於 21-6-27 11:52

我個人唔知如何follow the kids, 坐定定去傳統?坐唔定 ...

認同

有冇諗過introvert 去LS會更加introvert… 然後仲要睇住自己個extrovert sibling 可以返IS返得咁開心,日日喺度bilibala講自己返學有幾開心,自己就功課測驗一大堆… 我諗我應該會心理唔平衡… 我真心會嬲我父母。

melobi12 發表於 21-6-27 12:14

認同

其實亞洲人,先天加後天可能還有家庭因素,普遍都比較introverted, 好聽叫內歛,其實欠缺自信和怕比人笑/話/鬧。外國小朋友普遍係比較bold, sociable, vocal 同唔介意人點睇佢,其實在IS, 我地小朋友自幼耳濡目染學番少少平衡下都好。家長open minded一點,先唔好一去就話人地小朋友「曳」,就會有唔同的體會和看法,互補長短,咁様番IS會最大得着。

揀學校未必係由人哋話你知,什麼學校,有什麼數據、有什麼特色,然後就讀咩學校。家長追求一個咩嘅學制,想小朋友如何成長?既然你喺小學版講過已經從網上了解到DSE vs IB,LS vs IS 嘅客觀資料,剩低落嚟就係家長你嘅諗法

回覆 poonseelai 的帖子

多謝您答復。想求教下,若選體制話,如何看呢?多謝