用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學生簽證我仔好快收到
go

[英國] 英國學生簽證我仔好快收到 [複製鏈接]

16/6 去北角申請學生簽證,24/6 今日,郵差叔叔已經寄到去我屋企 ,
估唔到個學生簽證一個星期就收到
   1    0    0    0

chloe.k 發表於 21-6-24 11:35
16/6 去北角申請學生簽證,24/6 今日,郵差叔叔已經寄到去我屋企 ,
估唔到個學生簽證一個星期就收到 ...

想請教一下, 我小朋友今日做TB test, 申請Visa時是否要提供埋TB test report? 公開試成績未出, 所以未知道報英國哪間大學地址, report會hold住先直致提供英國地址. 時間上面應該如何安排呢?thanks

dlh525 發表於 21-6-24 14:29
想請教一下, 我小朋友今日做TB test, 申請Visa時是否要提供埋TB test report? 公開試成績未出, 所以未知道 ...

我仔申請中學, 申請Visa係要提供tb test 的, 申請 提供成績表,我只是給我個仔上學期成績表 ,因為下学期未出 school report
全部upload 上網

我約咗下星期。

多謝樓主分享!

dlh525 發表於 21-6-24 14:29
想請教一下, 我小朋友今日做TB test, 申請Visa時是否要提供埋TB test report? 公開試成績未出, 所以未知道 ...

要有埋大學CAS先得喎

chloe.k 發表於 21-6-24 14:46
我仔申請中學, 申請Visa係要提供tb test 的, 申請 提供成績表,我只是給我個仔上學期成績表 ,因為下学 ...

請問你是自行申請visa嗎 ?想問一下, 網上申請時要上載的文件, 關於護照: 是不是要全本護照每一頁都需要上載? 還是只需上載有相片及個人資料那一頁? 謝謝

CDMa 發表於 21-6-25 03:38
請問你是自行申請visa嗎 ?想問一下, 網上申請時要上載的文件, 關於護照: 是不是要全本護照每一頁都需要 ...

Agent 幫我申請,但上載文件全部我自己的,只是 upload passport 有相 那頁

請問visa生效日期係幾時、最遲要大約幾時入境呢

bee918 發表於 21-6-25 13:53
請問visa生效日期係幾時、最遲要大約幾時入境呢

6/8 生效
1/11 最遲入境

chloe.k 發表於 21-6-25 12:57
Agent 幫我申請,但上載文件全部我自己的,只是 upload passport 有相 那頁

請問你 passport是上載到哪一個category? 因 我不清楚是否放在"sponsor evidence" 還是 "additional documents/others"……

有沒有其他媽媽爸爸 申請了的, 請指教一下。 我已付scanning fee, 是否留給簽證中心職員 upload?但上年agent 幫我申請時, 都係要交這個scanning fee再自己upload的……

chloe.k 發表於 21-6-25 14:01
6/8 生效
1/11 最遲入境

謝謝回覆。

想問下,填表申請student visa時候,accommodation in the UK, 是否只填boarding school 已經夠?Quarantine 嘅酒店使吾使填呢?

想問下如果tb test表格冇填英國地址 會唔會對申請英國學生簽證有影響?

bee918 發表於 21-6-26 13:53
謝謝回覆。

想問下,填表申請student visa時候,accommodation in the UK, 是否只填boarding school 已經 ...

學校有地址 ,upload 哂上去 之後,有個AcL code 要對返 ,agent 叫我睇清楚

CDMa 發表於 21-6-25 19:29
請問你 passport是上載到哪一個category? 因 我不清楚是否放在"sponsor evidence" 還是 "additional docu ...

我仔 passport 上載 有相嗰頁
,其實上次我去簽証中心 ,有d 人冇上載資料,直接去到交先上載同比$
。agent 就叫我系網上upload 再對返個ACL code , 再visa 比$
,之後agent 再幫我約時間自己上去

chloe.k 發表於 21-6-27 16:20
我仔 passport 上載 有相嗰頁
,其實上次我去簽証中心 ,有d 人冇上載資料,直接去到交先上載同比$
。ag ...

Thank you. 有朋友已教我如何處理。其實 如有填寫過去十年出國紀錄,是需要提供護照內有出入境資料蓋印的頁數。 這在完成預約後有一份document checklist 都有提到這點 。為避免日後因缺失這些資料再後補 ,可能再耽誤 visa審批時間, 所以我還是提交了有印章的頁數。

另外passport 是應該放到additional document的category。

CDMa 發表於 21-6-27 20:14

Thank you. 有朋友已教我如何處理。其實 如有填寫過去十年出國 ...

咦!其實我冇上載過 出過境頁數,只是填最少出入境次數 有印chop 咁
我淨係上載左我仔有相嗰一頁

CDMa 發表於 21-6-27 20:14

Thank you. 有朋友已教我如何處理。其實 如有填寫過去十年出國 ...
沒有,我們只交了個人那一頁,visa 一星期已經可以攞

我遲你一日17/6做,到依家未有消息可以取(emoji)唔知可唔可以上去北角問?

i-love-HT 發表於 21-6-29 20:49
我遲你一日17/6做,到依家未有消息可以取(emoji)唔知可唔可以上去北角問?
...

如果visa ok
會send  email 比你, 你有收到嗎?,或者打電話去問

Hi 想請教下點解我比曬IHS VISA錢就去到預約中心約期,起邊度上載文件呢?今年甘多位既?好少人做VISA

‹ 上一主題|下一主題