用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34聖馬善樂
go

34聖馬善樂 [複製鏈接]

請問呢間學校好唔好?係咪真係好谷好多功課?老師有愛心嗎?
   1    0    0    0

小一無分精英班,入左精英班先谷。平時5-6樣功課,考試同默書前得返一兩樣功課。每星期默一次英文或中文,計10%考試分。考試名次只計中英數常,第一次考試有讀卷,之前無啦。愛心要睇個別老師,但校務處係有愛心。入得精英班穩入B1學校,資源亦投放係精英班度。如果講谷,同區何壽南同陳瑞祺更谷。

拆彈專家 發表於 21-6-24 12:16
小一無分精英班,入左精英班先谷。平時5-6樣功課,考試同默書前得返一兩樣功課。每星期默一次英文或中文, ...

如果唔入精英班,會唔被重視嗎?普通班升英中ok嗎?聽人講功課係出左名多,如果5-6樣,又唔算多喔

martindu 發表於 21-6-24 14:10
有在聖馬善樂入不了精英班的學生,不知什麼原因,轉校去同區信義學校,在信義考全級第二名。

你說聖馬善樂 ...

34網信義級二可望取一席B1之位

http://www.hhlps.edu.hk/index.php/school-information/allocation

2019/20升中派位結果

紅磡信義學校辦學已超越半個世紀,學校本著基督大愛,提供優質基督教教育。今年畢業生升讀中學結果理想,按獲自行分配學位及統一派位階段獲派首三個志願學校的學生人數合計,整體滿意率近90%。部分升讀中學如下:(排名不分先後)

華英中學、基督教女青年會丘佐榮中學、陳瑞祺(喇沙)書院、觀塘官立中學、香港培道中學、基督教香港信義會信義中學、何文田官立中學、五旬節中學、順德聯誼總會胡兆熾中學、文理書院(九龍)、德信中學、鄧鏡波學校、創知中學、寧波第二中學、禮賢會彭學高紀念中學、德蘭中學、賽馬會官立中學、中華基督教會基道中學、新亞中學

Poyau 發表於 21-6-24 14:35
34網信義級二可望取一席B1之位

http://www.hhlps.edu.hk/index.php/school-information/allocation

呢間學校比較遠,我地無報

Dannyl 發表於 21-6-24 13:29
如果唔入精英班,會唔被重視嗎?普通班升英中ok嗎?聽人講功課係出左名多,如果5-6樣,又唔算多喔
...

初小階段校長講明會減少抄寫功課,所以比起以前係少左。普通班相對少關注,但都有人係公開賽攞獎,但大部分都派去B2,3學校。今年自行階段B,C班暫時都有一個考左入B1C.
其實唔使擔心咁多,入精英班唔係你想像中咁難,因為32/80係精英班。

拆彈專家 發表於 21-6-24 18:09
初小階段校長講明會減少抄寫功課,所以比起以前係少左。普通班相對少關注,但都有人係公開賽攞獎,但大部 ...

好詳細,非常感謝

拆彈專家 發表於 21-6-24 18:09
初小階段校長講明會減少抄寫功課,所以比起以前係少左。普通班相對少關注,但都有人係公開賽攞獎,但大部 ...

我女今年九月入讀小一,請問學校升小二才分精英班,咁在普通班中努力些,升小三小四時會否有機會入返精英班?

PmpmYau 發表於 21-6-25 08:27
我女今年九月入讀小一,請問學校升小二才分精英班,咁在普通班中努力些,升小三小四時會否有機會入返精英 ...

分班主要睇成績

PmpmYau 發表於 21-6-25 08:27
我女今年九月入讀小一,請問學校升小二才分精英班,咁在普通班中努力些,升小三小四時會否有機會入返精英 ...

有,除左升六年班唔再調班外,其餘幾年都有機會。我細仔今年都係九月小一,可能係同學仔。

拆彈專家 發表於 21-6-25 10:58
有,除左升六年班唔再調班外,其餘幾年都有機會。我細仔今年都係九月小一,可能係同學仔。
...

多謝你的資訊分享!
‹ 上一主題|下一主題