用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣小英文語境是如何?
go

九龍塘宣小英文語境是如何? [複製鏈接]

爬文有些人說宣小只有一位net teacher ,英文程度是如何? 多唔多在課堂用英語溝通?

因為小兒將入宣小, 想了解多點英語環境和教學,請問有冇有用家可分享?
   1    0    0    0

回覆 LittlesheepJC 的帖子

一位NET Teacher是專教phonics的.其他任教英文的老師都是native English speaker.

回覆 vpo0615 的帖子

請問小朋友學習生活愉快嗎?校內活動多元化有趣嗎?40多人一班,老師能留意或照顧小朋友的需要嗎?讀書會否感到很大壓力?

vpo0615 發表於 21-6-24 11:54
回覆 LittlesheepJC 的帖子

一位NET Teacher是專教phonics的.其他任教英文的老師都是native English speak ...

都是native english speakers? 又未至於...
APS個英文課程唔錯,6年內一直教phonics同埋phonetics, 但若要oral eng好,一定要自己增值,呢樣野,好多同學都一直私補,如果唔係,DGS/DBS點肯收咁多人?

Reitsal 發表於 21-6-24 15:00
回覆 vpo0615 的帖子

請問小朋友學習生活愉快嗎?校內活動多元化有趣嗎?40多人一班,老師能留意或照顧小 ...

都幾愉快,通常「愉快度」同「功課量」成反比,APS嘅功課量算輕。
其實喺小一選定咗一樣樂器後,若果再加上一樣運動,連埋必要嘅「讀書」,都冇乜時間俾你多元化。
老師好好,會同家長update情況。私小好緊張學生表現的,放心。
‹ 上一主題|下一主題