用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 放棄聖彼得,插赤提好嗎?
樓主: huichan
go

放棄聖彼得,插赤提好嗎? [複製鏈接]

rsx 發表於 21-6-24 10:54
係丫我朋友直上PC中學唔讀去了其他

有係要引用進可攻退可守嘅道理,唔上直升又可以轉到,還是另一個考慮點~~~

rsx    發表於 21-6-24 14:24

回覆 mcl203 的帖子

想考有直屬或龍校,都係想有個後著,不過赤提確實路途遙遠,兼學費昂貴,而聖彼得冇中學,競爭激烈,尤其是男仔。所以選擇困難😕

回覆 huichan 的帖子

你插幾多年級呀?

huichan 發表於 21-6-24 11:54

想考有直屬或龍校,都係想有個後著,不過赤提確實路途遙遠,兼學費昂貴,而聖彼得冇中 ...
所以話如果學費&交通唔係問題,赤堤。如果任何一樣有問題,都唔使再諗赤堤。

回覆 b3410 的帖子

學費係可以負擔倒,問題值唔值?

huichan 發表於 21-6-24 14:19

赤提語境佳 交學費較外補相宜

http://www.sscps.edu.hk/schoolprofile#5

huichan 發表於 21-6-24 11:54

想考有直屬或龍校,都係想有個後著,不過赤提確實路途遙遠,兼學費昂貴,而聖彼得冇中 ...
其實本身對赤提咁多concerns, 又何必去考呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

huichan 發表於 21-6-24 14:19

如果負擔到,小朋友可以有一個比較開心的學習體驗,就值得了。
我自己覺得,在小朋友成長求學過程中,第一希望學到嘢,包括學術,興趣發展,與人相處等等。第二就係都要考慮埋將來升中,大學等等大方向,希望所選的學校配合到。還有就是整體學習體驗,希望比較開心,輕松,全家壓力不要太大。

所以如果學費/交通,唔會對家庭產生壓力,自然選擇比較愉快的方式。

hkpapa852 發表於 21-6-23 07:45
但如以EK標準只看升band 1數據,就可能叫你唔好轉

係?

估唔到你咁答

聖提嘅英文語境好,同埋老師真係教得好好,教導學科知識嘅同時小朋友有好多機會鍛鍊中英文presentation skills,所以聖提嘅小朋友通常比較自信同開朗,而且學校都與時並進,鼓勵work hard play hard。小朋友讀得好一樣可以考到好好嘅學校。至於車程遠,就當作一個困難去克服,沒有十全十美的學校。

回覆 rsx 的帖子

沒算太辛苦,隻係我小朋友較活潑,不太適合聖彼得,測驗考試都在九十上,隻係中文較差得88。但聖彼得叻人太叻太多。競爭激烈。所以想有中學做後備

回覆 Harrygrace 的帖子

多謝妳的意見,我小朋友就是活潑好動,開朗外向型,暫時交左留位,睇睇有冇其他選擇,再決定

謝謝

回覆 hkpapa852 的帖子

都是冇心插柳,小朋友課外老師鼓勵下,一試心態去考。

huichan 發表於 21-6-24 21:46
回覆 rsx 的帖子

沒算太辛苦,隻係我小朋友較活潑,不太適合聖彼得,測驗考試都在九十上,隻係中文較差得8 ...

「測驗考試都在九十上,隻係中文較差得88」
~睇完呢句,轉啦轉左你會開心好多,無論點我覺得最後咪又係咁入大學。
我都識人讀津小又係成日講D分呀今次89呀冇9字頭,98呀唔小心冇100,聽到都暈。

huichan 發表於 21-6-24 21:46
回覆 rsx 的帖子

沒算太辛苦,隻係我小朋友較活潑,不太適合聖彼得,測驗考試都在九十上,隻係中文較差得8 ...

明白,大家都係家長,依家小朋友太大壓力,轉吧!支持!
沒有最好的學校,只有最適合的學校,共勉!

回覆 964000 的帖子

妳未知道聖彼得D小朋友幾勁,人哋中文都98,100多的是,以我小朋友成績都不知能否入年級80名,全級約180,點同人爭升中。

回覆 rsx 的帖子

謝謝

huichan 發表於 21-6-25 08:42
回覆 964000 的帖子

妳未知道聖彼得D小朋友幾勁,人哋中文都98,100多的是,以我小朋友成績都不知能否入年 ...
平均分九十咪五十名不入?

你對小朋友升中有冇乜嘢要求?
赤提進可攻退可守
每年都有部分學生升中會選擇更上一層樓
若到最後不想入返書院,去英中叩門都算受歡迎
赤提學生出嚟英文唔會差
我有一個小朋友讀傳統私立英小,另一個讀赤提
比較下赤提浸出嚟嘅小朋友的英文程度係near native

不過小六硬性規定要寄宿
小朋友普遍都適應同覺得開心
多數係家長擔心同唔捨得

聖彼得係津校
同學屋企環境會比較平民啲
赤提學生屋企環境大多係中產以上,物質方面大多豐富啲
仔仔有個女同學屋企環境唔差,但到高小時開始同同學比較家境 (就算豪宅都有分級數)
常問父母點解自己咁窮,好自卑
最終搞到情緒有啲問題,升中冇揀返赤提,
入咗平民中學
可能只是個別例子
我自己嗰個係男仔,可能對呢方面冇咁敏感,唔見佢有比較家境嘅問題

以前我因工作關係有去過聖彼得
老實讀,比起赤提
聖彼得嘅氛圍係壓抑啲

‹ 上一主題|下一主題