用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校係咪真 B1
樓主: kudon
go

龍校係咪真 B1 [複製鏈接]

Mmxsrus 發表於 21-6-23 09:25
播x?

Yes, 呢個post 講緊播x

Mmxsrus 發表於 21-6-23 09:25
播x?

播X主科4+平均
2020年據校內公布推算為48.1-51.6%
2019年據網頁公布56.0%

2019年 | 2020年 4+平均最低推算^
中文4+ 45.1% | 44.4%(31.7%x140%)
英文4+ 69.7% | 62.3%(28.3%x220%)
數學4+ 59.0% | 43.0%(39.1%x110%)
通識4+ 50.0% | 42.7%(30.5%x140%)
主科4+ 56.0% | 48.1%

^ 全體考生各主科4+% x 1+X%
   X = 40%, 120%, 10%, 40%

2019年 | 2020年
33222 73.8% | [•]
聯招學位 65% | 61.5%

kudon 發表於 21-6-22 23:39
我就係聽完個老友咁講,親身去等放學,聽下多d,睇下多d。先知實情係點。

可唔可以再講多少少,你喺學校門口觀察實際情況係點?依間係我心目中的好想入讀嘅學校,可能校長的marketing 做得好,都無乜聽過依間學校有負評。如果有實際情況分享,真係想聽多啲

kudon 發表於 21-6-23 09:44
今年考 dse學生係沙士年出世嘅小朋友,出生人口最低一年,加上移民潮,入local degree可能又易過往年,分分 ...

咁,公平啲講句,大部分揀得新派直資都唔係單單為成績為入咩U嘅

而家讀high dip一兩年都已可轉入local u year 2 啦,仲要係三大。仲擔心入唔入到U做乜呢?唔擔心入U又擔心學校band 幾做乜呢

Sing13 發表於 21-6-23 10:46
升中一時,全港有三分之一是band3學生,地區一線都是約一半升band1. 但家長個個認為自己小朋友是前一半.
總 ...

啱呀,選擇適合自己的。DSE 成績年年有上落,尤其係疫情時期。如果學習純粹求分數,一定入B1a 中學嘅,新派龍校就唔係咁適合。

kudon 發表於 21-6-23 09:44
今年考 dse學生係沙士年出世嘅小朋友,出生人口最低一年,加上移民潮,入local degree可能又易過往年,分分 ...

2020年 DSE 日校考生有 44251 人,取得3322既日校考生得 18634

JUPAS degree 有 ~18000 (8大最終DSE 收約14500,SSSDP 有 3000以上,OUHK 有 ~200個位撥咗入 JUPAS);另外仲有成20000個自資學士學額

基本上攞到3322,入唔到JUPAS degree (機會都好低了!)都一定有自資學位讀

加上各大學知道學生人數減少,兩年前一早高調公佈唔符合3322都有機會取錄(當然唔係神科),所以近兩年已出現不少學校入JUPAS degree比例高過3322率

今時今日仲靠睇入U率去評價學校?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kimlam953 發表於 21-6-23 11:32
咁,公平啲講句,大部分揀得新派直資都唔係單單為成績為入咩U嘅

而家讀high dip一兩年都已可轉入local u  ...

你講得冇錯,我朋友對囝囡喺呢間學校讀書,佢話從來都唔介意學校係 band幾,最緊要開心快樂。如果中學仍然繼續行催谷呢條路,到時就過外國讀書

hkpapa852 發表於 21-6-23 12:04
2020年 DSE 日校考生有 44251 人,取得3322既日校考生得 18634

JUPAS degree 有 ~18000 (8大最終DSE 收 ...

但現實係好多家長只著重某一兩年成績去睇成間學校

chantelle321 發表於 21-6-23 11:13
可唔可以再講多少少,你喺學校門口觀察實際情況係點?依間係我心目中的好想入讀嘅學校,可能校長的marketi ...

Delete

kudon 發表於 21-6-23 12:25
但現實係好多家長只著重某一兩年成績去睇成間學校

一兩年進步中咪係強勢已成,一兩年退步中咪因為….,不能作準囉。視乎自己想點認為~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-6-23 12:04

JUPAS degree 有 ~18000 (8大最終DSE 收 ...

自從見過呢個分數之後,完全理解Jupas degree offer可以有幾多水份
公佈Jupas degree offer之中有幾多3大我就見得多,公佈jupas degree offer之中有幾多band A我都係第一次見(咁都有得攞彩?)
老實,無可能係1B水平

醒目開學勳章 王國長老

kimlam953 發表於 21-6-23 11:32

而家讀high dip一兩年都已可轉入local u  ...

「而家讀high dip一兩年都已可轉入local u year 2 啦,仲要係三大」
你似乎太樂觀…..

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 15:21
自從見過呢個分數之後,完全理解Jupas degree offer可以有幾多水份
公佈Jupas degree offer之中有幾多3大 ...
一般小學同剛升中既家長,鬼知咩係JUPAS Band A offer 咩!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-6-23 07:17
現實係好多直資龍校都俾過度吹捧
出咗一兩年見得人既成績就講到升咗上神枱咁

見到近排不少人用「零負評」嚟形容,真心R頭 (無心踩任何一間學校,但零負評太誇張了)

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-6-23 15:24
一般小學同剛升中既家長,鬼知咩係JUPAS Band A offer 咩!

哦即係學校sell自己有iso咁….

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 15:23
「而家讀high dip一兩年都已可轉入local u year 2 啦,仲要係三大」
你似乎太樂觀…..
...

唔關樂唔樂觀,而係真實發生緊

正正係我同事仔,佢仔仲要係band 3學生,留過級一年。而佢嘅comment係唔少仔同學都經呢個方法入返local U, 當然未必係三大.

Charlotte_mom 發表於 21-6-23 15:25
見到近排不少人用「零負評」嚟形容,真心R頭 (無心踩任何一間學校,但零負評太誇張了)
...

隔離帖私校家長教落,非用家負評可以不理(不過非用家正評要放大去處理),所以點會有負評?

kimlam953 發表於 21-6-23 15:27

正正係我同事仔,佢仔仲要係band 3學生,留過級一年。而佢嘅comment係唔少 ...
除非個AD/HD講明係有degree銜接,否則就算GPA再創新高,都未必有degree course offer。
成績一般想入大學,一早去外國讀BTEC或者IFY可能會實際同容易D。

醒目開學勳章 王國長老

kimlam953 發表於 21-6-23 15:27

正正係我同事仔,佢仔仲要係band 3學生,留過級一年。而佢嘅comment係唔少 ...

好彩你加返最尾果句

我身邊真係有一班呢間學校嘅鐵粉,用家同埋非用家都有。鐵粉基本上一致認為學校最吸引地方係:一條龍(=小朋友之間良性競爭,開心讀十二年)、有愛心(=大愛、關懷、互助)、英小(=語境好,英文水平超班)。

*無可否認,呢間係學校真係一間好學校,但唔至於好到零負評,至少上面列舉嘅三個優點都唔係完美無瑕嘅。
‹ 上一主題|下一主題