用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇人讀王錦輝的GCEAL
go

有冇人讀王錦輝的GCEAL [複製鏈接]

1. 王錦輝GCEAL G11 已要在11 月份考AS, 何時出result? Apply U時用AS result  ?

2.  王的GCEAL 課程ok? 有冇過來人可分享一下?

3. 學校有幾多人take GCE?
   4    0    0    0

回覆 meisieyip 的帖子

1.  Yes, 報英國大學 UCAS 時可以填 AS Level 分數,如果成績好,會幫助取得大學的「有條件取錄」(conditional offer)   我仔上年十月在英國考AS Level , 上年好似係 Dec, Jan 出成績, ,GCE 考試丶報大學詳情 我哋可以PM傾,不過王錦輝我就唔清楚。

回覆樓主:

如不考慮外國升學,讀GCEAL是否較容易過DSE考大學?

niclsc315 發表於 21-12-17 11:20
唔肯定是否容易過DSE,但我仔仔學校係大力推薦學生自修報IAL,學校會加時為同學補課。
仔仔有同學中五便升讀中大的藥劑系,估計都係用這個方法入學。

考評局可以報,可以看看:
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/ipe/gce_gcse_igcse_ial/ial/#2

見到網站有寫,個別科目有9成內容是重疊的:
https://dev1.pearson.com.hk/index.php?section=472

meisieyip 發表於 21-6-22 22:47
1. 王錦輝GCEAL G11 已要在11 月份考AS, 何時出result? Apply U時用AS result  ?

2.  王的GCEAL 課程ok?  ...

王錦輝 AL 課程摘優而取
往績亮麗 學校網頁有相關公佈

niclsc315 發表於 21-12-17 11:20

AL 可主攻強項
例如理強考 Maths Phy Chem (+FM)

焯媽媽 發表於 21-12-18 14:00
唔肯定是否容易過DSE,但我仔仔學校係大力推薦學生自修報IAL,學校會加時為同學補課。
仔仔有同學中五便升 ...

後尾你仔仔有冇考IAL?
:-D :-?

csbaik 發表於 21-12-28 21:53
後尾你仔仔有冇考IAL?
無呀,因為新冠肺炎,所以無再搞,而老公想他集中火力在DSE。

焯媽媽 發表於 21-12-28 22:28
無呀,因為新冠肺炎,所以無再搞,而老公想他集中火力在DSE。

如要自修考IAL,是否今年讀s5 的同學仔開始準備,請賜教

csbaik 發表於 21-12-29 15:34
如要自修考IAL,是否今年讀s5 的同學仔開始準備,請賜教
要問學校和你孩子呢!
因為如果自修考IAL,而學校無支援的話,碰上同期考試都幾吃力,學校唔放你假都幾難搞。

如果孩子唔想考的話,真係無得迫。

要三思。

焯媽媽 發表於 21-12-29 16:51
要問學校和你孩子呢!
因為如果自修考IAL,而學校無支援的話,碰上同期考試都幾吃力,學校唔放你假都幾難搞 ...

謝謝提點。小女學校好傳統,實唔比咁玩

meisieyip 發表於 21-6-22 22:47

2.  王的GCEAL 課程ok?  ...

有WKF  IAL用家分享下?
‹ 上一主題|下一主題