用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 認真求教 - 40網插班 旅港開平 vs 荔天
樓主: sumsumbbmama
go

認真求教 - 40網插班 旅港開平 vs 荔天 [複製鏈接]

請問荔天中文普教中,是否全堂只講普通話?會唔會講粵語協助?同小幾可以自行放學?

KeyC 發表於 21-6-28 16:57
請問荔天中文普教中,是否全堂只講普通話?會唔會講粵語協助?同小幾可以自行放學?
...

無記錯小一至小四上午普教中,下午粵教中;小五六全部粵教中。

sumsumbbmama 發表於 21-6-22 21:08
小女考插班,旅港開平同荔天都收左,請問各位高人對呢2 間學校有什麼評價? 主要想了解多d 升中派位同學校 ...

讀旅港,英文科學校投放的資源不少,小五丶六有校長親自教的校長文法班,又有外籍老師英文會話班,教英文數的英數班,又高薪聘請在新界區名b1英中的英文老師教的英文寫作班(改埋作文,以銜接升中一的中學英文課程),全部免費,非常吸引,不用外補了。

kpc2015 發表於 21-6-28 10:58
荔天冇校長推薦位上旅中, 升中都拍得住旅小

旅小果啲上旅中學生家長,都是求穩陣,被推荐的全b1A, 即使不上旅中,其實也可以自行入其他1A校。

DoubleStar 發表於 21-6-28 13:23
女兒茘天畢業,今年中一,入區內B1女校。同意樓上講法,荔天家長壓力大,呈分樣樣要跟足。相比要好成績得 ...
用家媽媽您好,請問荔天係咪會教淺考深?同埋聽過一d 家長話同一班裏面,再根據成績去分配功課,又係咪有呢種情況?

conniewktang 發表於 21-6-28 22:46
讀旅港,英文科學校投放的資源不少,小五丶六有校長親自教的校長文法班,又有外籍老師英文會話班,教英文 ...
請問以上嘅支援只係for 成績好嘅學生嗎?需要老師選?如果成績唔係咁理想,或者有進步空間嘅同學仔,學校都會提供咁多支援嗎?謝謝
‹ 上一主題|下一主題