用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道書院vs華德學校
go

播道書院vs華德學校 [複製鏈接]

家庭背景,家住黃大仙,有一個16個月的細佬跟尾.
現時播道書院及華德都有offer, 那間較好?
請問有真正用家分享嗎?

播道書院
好處:英文教學,粵教中,直資一條龍,中學band 1B-C
壞處:要錢 ,校車45-60 mins一程,對小朋友來說比較遠,細佬無得跟尾

華德學校
好處:免費,近屋企,細佬可以跟尾,九龍城校網
壞處:普教中,要長期作戰,保持級30先可以升band 1

2    0    0    0

建議播道,但考慮點係無呈分

華德情況,建議爬行文,band 1應無去到級 30

lskstephen 發表於 21-6-22 19:56
建議播道,但考慮點係無呈分

華德情況,建議爬行文,band 1應無去到級 30

我睇左校刊計左有35-40%升band 1
Total 48% 英中

kiwi_delicious 發表於 21-6-22 20:17

可以花D時間睇呢個:

音小 vs 新華德 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3856713

kiwi_delicious 發表於 21-6-22 20:17

國際學校AIS, 耀中, 仲有陳喇, 李國寶等都計入英中條數, 水份可以好高

不過應有~30%既

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lskstephen 發表於 21-6-22 21:46
可以花D時間睇呢個:

音小 vs 新華德 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=385671 ...
舊華得應比新華得好少少既, 不過應比唔上CSK, 奉基, 黃宣等
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-22 21:49
國際學校AIS, 耀中, 仲有陳喇, 李國寶等都計入英中條數, 水份可以好高

不過應有~30%既

個表仲有聖母、陳瑞琪等…..

所以都好難決定
‹ 上一主題|下一主題