用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門問題~
go

叩門問題~ [複製鏈接]

馬上就到叩門日子,想請問幾個問題好作準備。1叩門係咪可以全港中學都可以叩?2如果自行填過噶兩間學校唔收係咪叩門都應該放棄唔使去叩了?3如果b 1 c學生但英文差統一派位派得唔好叩門係咪應該叩翻b2學校會比較有機會入到?
   4    0    0    0

SOSOliu 發表於 21-6-22 17:48
馬上就到叩門日子,想請問幾個問題好作準備。1叩門係咪可以全港中學都可以叩?2如果自行填過噶兩間學校唔收 ...

英文差有幾差?考慮清楚英中,除中文,中史,轉全英攪唔攪得掂,上堂聽唔明只會越讀越差。

王家爸爸    發表於 21-6-25 11:09

馬上就到叩門日子,想請問幾個問題好作準備。1叩門係咪可以全港中學都可以叩?2如果自行填過噶兩間學校唔收 ...

1/
係睇個間中學接唔接受叩門
有啲中學要自行過先得
有啲唔接受叩門只call waiting
有啲係操行 或 成績要達標先得
有啲係歡迎任何人
你要自己check

2/ 真係心儀可照去叩 可能自行唔得 你又唔係爭太遠 都有機會既
(除非你1C 走去1A 咁就唔好哂時間 哂心機 竹門對竹門 木門對返木門 要岩banding)

3/ 如樓上所言 英文點樣差? 英中對英文有一定要求
爭係英文西史同IS都幾大獲

回覆 kirstyau 的帖子

我都好擔心呢個問題。哎,差到唔合格。

SOSOliu 發表於 21-6-22 22:53
回覆 kirstyau 的帖子

我都好擔心呢個問題。哎,差到唔合格。
英文唔合格應該好難叩到B1中學.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SLHongkonger 發表於 21-6-22 18:09
1/
係睇個間中學接唔接受叩門
有啲中學要自行過先得
唔該曬,甘係咪叩門唔受校網限制?緊係叩翻同banding 1C噶同bang2噶啦。英文聆聽兩次唔合格。其他都係六十幾,七十幾甘啦。

回覆 hkpapa852 的帖子

我都唔敢唸啦,打算叩一間1C中學,其他b2算啦。

SOSOliu 發表於 21-6-22 23:01
回覆 hkpapa852 的帖子

我都唔敢唸啦,打算叩一間1C中學,其他b2算啦。
妳睇下心儀中學校網有冇叩門要求先
叩門表唔怕交得多, 只怕交漏或交得唔夠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果b1c學生派得差到b2中學,因為大抽獎沒有細分,有可能本身就係b2,即是估錯band。
叩門,中學未必有小朋友band幾資料,通常都靠成績表﹑面試(甚至筆試)。而且,一些中學會列出叩門成績要求,若然本身不合要求,當然不用再浪費時間了。
若然沒有列明成績要求,可以一試,如果該區學位緊張,b2中學可能都有b1小朋友來爭,無十拿九穩的。

hkpapa852 發表於 21-6-22 23:04
...

請問叩門要學生親身去嗎?
因本身小學係跨區,如大吉利事想當日叫家人幫忙本區交表

傻太 發表於 21-6-23 07:55
...
睩下會唔會即日安排面試啦

hkpapa852 發表於 21-6-23 07:58
睩下會唔會即日安排面試啦

一交表就即刻捉入學校in?

醒目開學勳章

傻太 發表於 21-6-23 07:59
一交表就即刻捉入學校in?

我整緊叩門資料, 的確有學校會咁做!
上晝first in,  下晝second in

傻太 發表於 21-6-23 07:55
...
要睇清楚喎,每間唔同,我見有一間上午交表,下午即刻筆試,如果妳交幾間,妳要睇晒每間距離幾遠? 車程? 每間筆試或面試要幾長時間,有把握嘅學校就交先,否則,可能錯過咗某啲中學,而且最緊要睇天氣,我記得小一派位嗰日係落雨,希望升中今次唔係啦,如果唔係都大鑊㗎

hkpapa852 發表於 21-6-22 23:04
...
但係得一日時間,又要考試應該叩唔到幾多間呱?

回覆 nillnill 的帖子

跨左區觀塘轉深水埗所以1C驚跌banding.大抽獎進取左少少,宜家就驚驚地

英文佔呈分比例重,所以如果係B1C學生,英文又唔應該會太差既。不過叩門階段就需要預咗叩低一格,B1C叩B2A。

SOSOliu 發表於 21-6-23 12:51
回覆 nillnill 的帖子

跨左區觀塘轉深水埗所以1C驚跌banding.大抽獎進取左少少,宜家就驚驚地 ...
首先,將心儀又有機會既學校列出嚟。
第二,去每間學校既網頁,睇吓叩門程序,考試日期。如果學校網頁無資料,就打電話去問。
第三,將申請表同申請程序印出嚟,準備晒所有既文件。
第四,根據第二點既資料,將學校分類,只係7號上晝叩既、7號全日都叩得既、7號同8號都叩得既。
第五,印張地圖,將第四點既資料用唔同顏色Mark清楚。
第六,睇住張地圖,編排7號同8號既行程,然後約定的士。

回覆 王家爸爸 的帖子

好詳細啊真係唔該曬!
‹ 上一主題|下一主題