用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 smc vs 仁立
樓主: no1hanhanzq
go

smc vs 仁立 [複製鏈接]

keep-calm 發表於 21-6-23 12:37
開AL 係好事(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)請問學校有冇透露大約幾時開?
...

好似係今年9月S4開始

keep-calm 發表於 21-6-23 12:37
開AL 係好事(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)請問學校有冇透露大約幾時開?
...
學校收中二至中五插班生時話中四會開!照計唔會順口講完就算!
個人估計唔係今年就係明年。
今年學校發信去中學部问有幾多人會揀AL.

http://www.smcesps.edu.hk/?p=interim_admission&ts=1623039190

twhkleung 發表於 21-6-23 12:29
其實唔知有冇數句知道全港學生同時英文中文5以上的%, 什致4以上的%?   如果個%唔係好高,咁奇實唔好有太大 ...

日校考生2020年近兩成中英同時取4+

日校考生2020年
中英同取5** 80/42,500^=0.19%
中英同取5*+ 500/42,500^=1.18%
中英同取5+ 1,773/42,500^=4.17%
中英同取4+ 8,138/42,500^=19.15%
中英同取3+ 18,886/42,500^=44.44%

^ 日校考生出席中英兩科人數

2020年香港中學文憑考試放榜新聞稿 (p.3)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE20_Press_Release_Chi.pdf

no1hanhanzq 發表於 21-6-23 08:57
联系得翻25%学位,仁立+仁继 咁系咪要成绩好好先可以入林护?年级头30%都未必入到?
...

雙仁B1生可抽聯繫位 不分排名先後

仁立2020年升中數據 #16
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3855758&pid=48950780

仁紀2020年升中數據 #17
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3838097&pid=48715497

no1hanhanzq 發表於 21-6-23 08:57
联系得翻25%学位,仁立+仁继 咁系咪要成绩好好先可以入林护?年级头30%都未必入到?
...

仁立有超過1/3學生入到B1A中學,對一間統一派位既津校算非常好成績。

全校有50%學生升B1學校

回覆 no1hanhanzq 的帖子

建議你揀SMC, 因為從你的回覆內容中, 已心中有數, 不必問了

晴晴小B 發表於 21-6-22 20:37
smc有冇考呈分試?如果冇就要等到B3派完先

有, 小五定小四會問小朋友呈唔呈分。
但通常都唔呈啦講真。

Poyau 發表於 21-6-23 13:25
日校考生2020年近兩成中英同時取4+

日校考生2020年

同時4以上20%唔夠,用簡單排位計,似乎要有B1a1b水平才有大機會!
都唔係易!

maxifoxy 發表於 21-6-22 21:28
SMC 小學部, 專科專教, 有4種外語, 我係好欣賞既。

但唔少人話中文唔得... 詳情我就唔知喇。
話中文唔得既應該唔係讀緊smc的。讀緊既係話估唔到咁深

maxifoxy 發表於 21-6-22 21:28
SMC 小學部, 專科專教, 有4種外語, 我係好欣賞既。

但唔少人話中文唔得... 詳情我就唔知喇。

我住vwalk樓上,見smc好多南亞小朋友,都幾曳,我個人印象非常反感

no1hanhanzq 發表於 21-6-22 14:09
不考慮學費,大家點選?

樓主做乜有一線學校唔讀走去考慮啲二線直資?

cathywong2012 發表於 21-6-24 22:58
我住vwalk樓上,見smc好多南亞小朋友,都幾曳,我個人印象非常反感
一級1-2個.....好多?
我家小朋友那級只有一個南亞裔小朋友,數學好勁!

cathywong2012 發表於 21-6-24 22:58
我在V walk上班,成日上上落落,近兩年因為社會運動和肺炎,想見個學生都難.....何況南亞裔........

我知好多人等waiting call......

73662710 發表於 21-6-25 00:45
P1?
我女P2,好似唔覺有

cathywong2012 發表於 21-6-24 23:00
樓主做乜有一線學校唔讀走去考慮啲二線直資?
其實我都放棄左一間一線而入讀呢間2線直資,主要係唔想再谷多次(有個大仔),但谷完都未必入英中....
o係呢度,考試起碼冇咁辛苦,因為合格直升英中,小學英文水平又高一般津校好多,同埋平時冇乜功課

73662710 發表於 21-6-25 00:45

我前日落大家樂買lunch,見到三個南亞裔smc小學男生係商場入面大大聲邊行邊講,仲要拉低口罩,最後比個保安員哥哥叫停佢哋先帶返口罩。

仲有次係富昌麥當勞,四個smc中學男生,圍住取餐處大大聲講嘢,打橫一字排開,撞到人又當無事,個刻在場等拎餐既人都bear住佢哋

我唔知smc學生結構有幾多Non Chinese student,亦唔知以上事件係一小撮害群之馬定係冰山一角,只係將我自己所見所聞係度分享下。

事實勝於雄辯,如果有興趣報呢間學校既家長可以搵日親身中午落去vwalk同富昌商場睇下

no1hanhanzq 發表於 21-6-22 14:09
不考慮學費,大家點選?

看你想自己和兒子過怎樣的生活,SMC好處語境佳,包括英文普通話,多NET自細有外語讀,一條龍,有D似國際學校,學費算平,不用呈分,低壓生活。
中文一點也不淺,但小朋友多數會一般英小咁重英輕中,一條龍升中你預整體成績一定冇篩選升中咁好,將來如有A level考係更好,唔洗為避考DSE中文出國。另外,SMC南亞人不算多,其實好多英小津都有南亞人,國際學校更多一樣大把名校生想轉入,不用南亞phobic.
話學生曳同話國際學校學生曳一樣,得啖笑,佢哋同津校唔準跑唔準跳出來的學生係「氣質」不同,但如果鐘意後者就選仁立,口味問題冇話對錯。

傳統津小就過住一分不能少的生活,玩呈分升中,語境預咗一般(老師non natives,港式英語至多流利)你去升中版睇下想唔想玩升中先,好處target林護成績band 1A頭,如果家長勤力,還至緊要小朋友也配合否則影響親子關係,EK大路之選,通常跟大隊揀會令人覺得有「安全感」d.

cathywong2012 發表於 21-6-25 01:32
我前日落大家樂買lunch,見到三個南亞裔smc小學男生係商場入面大大聲邊行邊講,仲要拉低口罩,最後比個保 ...
其實每間學校都有呢d學生,我有次o係馬路邊聽到隔離男校學生大聲講粗口添

cathywong2012 發表於 21-6-25 01:32
我前日落大家樂買lunch,見到三個南亞裔smc小學男生係商場入面大大聲邊行邊講,仲要拉低口罩,最後比個保 ...
咁好負責任地回答你,這只是一小撮!更唔應該有種族歧視!
我家小朋友在行為上只係有少少偏差,已經收到老師電話或email.  因為小班,老師跟得很貼!

ho_yan2406 發表於 21-6-25 00:57
P1?
我女P2,好似唔覺有
P2G3有一個南亞裔小朋友,澳數經常攞獎
‹ 上一主題|下一主題