用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 vs 英華
樓主: ajbabies2021
go

沙呂小 vs 英華   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-6-25 16:32
所以我唔明點解可以三兄妹都讀同一間

其實點解唔可以?
其實每個人學習能力都唔同沙呂成績好就別定唔會教得淺
唔係每個小朋友都可以讀到和跟得上

同三私一直一樣
讀得掂會叻
讀唔掂唔代表小朋友唔好
係每個人都唔一樣
學習的道路都不一樣
行一條適合的路,一樣可以發光發亮

jennylady 發表於 21-6-25 19:29
其實每個人學習能力都唔同沙呂成績好就別定唔會教得淺
唔係每個小朋友都可以讀到和跟得上
所有官津小學都無得揀學生,學校預咗要處學習能力有差異既同學,當然處理得好唔好係另一回事。
反之直資揀完學生之後,自然要求學生學習上要達標(升班有基本要求),但學習問題通常係家長自己埋單

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-26 11:56
所有官津小學都無得揀學生,學校預咗要處學習能力有差異既同學,當然處理得好唔好係另一回事。
反之直資揀 ...
我朋友讀荔天6成人升band 1
她就話讀津校一樣無人理
身邊有同學長期唔合格但年年有得升班
唔見得津校學校會處理
細個都係讀津校,有個同學兼鄰居年年唔合格有得升班
我唔見得學校幫過d咩
講到尾讀書都係要父母跟
父母跟亦非常正常,不是應該的嗎?

反而直資係揀過先收生
學校覺得你適合先收
錯配率會低d

我想帶出既係唔係個個小朋友都可以谷
小朋友谷唔到唔代表唔叻
只係適合其他教學方式
無理由個個小朋友都適合讀一間學校
既然人人不同
無謂用哥哥的機會去換取未必適合弟妹的學校而已
哥哥本身鍾意,順便幫弟妹另計啦

我自己都有兩個小朋友
我幫哥哥報學校係完全無考慮妹妹
我會分別再幫妹妹報考學校

02413124 發表於 21-6-24 11:35
我見我親戚小朋友係全部電子書,但都可以買多套實體書係屋企用。我問過小朋友就話輔助互動為主(錄音做pre ...
有冇問過小朋友讀得開心嗎? 朋輩同師生間嘅相處融洽嗎? 因為沙呂收左插班但小朋友喺舊校本身都讀得開心,所以想聽聽其他用家心得

kisani 發表於 21-6-26 15:26
有冇問過小朋友讀得開心嗎? 朋輩同師生間嘅相處融洽嗎? 因為沙呂收左插班但小朋友喺舊校本身都讀得開心,所 ...

我見親友小朋友,2間都開心,好多獎勵同活動玩,同同學仔都相處開心

jennylady 發表於 21-6-26 15:14
我朋友讀荔天6成人升band 1
她就話讀津校一樣無人理
身邊有同學長期唔合格但年年有得升班

荔天舊同事女同幼稚園同學讀緊都差評
所以我唔知係未個別學校問題
沙呂就親友話有補底班叫親親老師,暑假都有,聽講過胖仲有keep fit 班,我都有問過谷唔谷多唔多功課就話之前番全日,都晚飯前做晒,一星期一次默書。
贊同如果哥話鍾意yw, of coz yw,如果哥話冇所謂2間都鍾意,唔明白睇家庭先有咩問題

02413124 發表於 21-6-26 15:40
荔天舊同事女同幼稚園同學讀緊都差評
所以我唔知係未個別學校問題
沙呂就親友話有補底班叫親親老師,暑假 ...

贊成...
沙呂唔係一間齋谷嘅學校
補底班由k3 暑假已經開始
亦有唔同暑假活動比升小學生適應

管弦樂班 跳繩班 教執筆都有...

當然呀哥鍾意yw 應該比佢讀yw
但yw 都唔係一間唔谷嘅學校

我可否借位一問

LS vs YW 點揀
家住九龍去喇沙好快,英華步行距離
無弟弟
小朋友學習能力快吸收好
做功課快手
中學就一定喇沙成績好但如果單看小學呢?

喇沙放學後多活動嗎?如果要搭校車是否參加唔到?
喇沙功課量如何?
因為從來無想過有機會入到final
請大家幫手分析..感謝

回覆樓主:

其實你叩得LS都知自己想邊間的

jennylady 發表於 21-7-3 16:40
我可否借位一問

LS vs YW 點揀
Vote for LS

喇沙

回覆 ajbabies2021 的帖子

英華係我K1 的時候最想入的學校發夢都想考到英華

因為我地無分無住址抽喇沙
男拔太神,我地又普通家庭覺得自己無資格
Spb 太遠
考英華難關重重,經歷好多up and down
考到英華我已經好好好開心

報喇沙係因為機會渺茫
只係試下
現在來到2nd in
真的感覺到有機會,如果考到就好決定
其實應該都唔洗考慮
都係喇沙

Yw 同喇沙其實係咪無得比?

有弟妹的話,我會揀沙呂

jennylady 發表於 21-7-3 18:53

其實各有各好..兩間都系好多人夢寐以求的學校。入到Ls都好叻,吸引處系名氣不比YW低,好多YW仔都系跳LS, 且免費..叩到LS真不易,好多人話 叩LS難過考DB...
另要考慮埋系咪有細佬,LS有細佬就必收生..

題外話,你系點叩到LS架? 系咪有好多獎? 九龍塘區?舊生? ..

ajbabies2021 發表於 21-7-3 19:56

其實各有各好..兩間都系好多人夢寐以求的學校。入到Ls ...
我未成功叩到,只係入到最後一round 星期二見校長
其實未必考到
但如果一有offer 我擔心好快要決定
所以要考慮定

名氣LS 直情好過yw
但當初我地根本無機會入到,所以我dream school 係yw

我係非舊生,非三條一,唔係住個個校區
勉強叫兩條一,自行和甲一係填喇沙
但我註冊了yw 所以無抽獎
唔知屬於000定兩條一

其實我都唔知點解被挑選

回覆 jennylady 的帖子

LS for sure! 每年都有唔少YW 叻仔考插LS....雖然YW小學各方面也㚥好,但LS確實更吸引!

jennylady 發表於 21-7-3 20:31
我未成功叩到,只係入到最後一round 星期二見校長
其實未必考到
但如果一有offer 我擔心好快要決定

你囝囝幼稚園每年都有人叩門成功,努力
LS初小依然好輕鬆,功課唔多。今年因為疫情冇課外活動,如果有,係要自行接送。

jennylady 發表於 21-7-3 18:53

我會先問小朋友,小朋友無所謂,我就會簡ls 因中學成績較好,Lsps 無論音樂體育都好多選擇,上到中學就硬件更加無得比。

Effe 發表於 21-7-3 21:46

其實真係唔洗考慮個個都會話揀喇沙
希望考到啦
我仔話自己first in 麻麻地
問我點解有2nd in

Effe 發表於 21-7-3 21:46

First in 我地個組都見到幾個同幼稚園的同學
就算我考不到,都希望校友考到

為校爭光

我知道好多舊生的仔都揀我地間幼稚園讀😅

‹ 上一主題|下一主題