用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 vs 英華
樓主: ajbabies2021
go

沙呂小 vs 英華   [複製鏈接]

哥哥可以等細佬(應該排第二?)入左沙呂後 有心有力一樣可以插班

jennylady 發表於 21-6-22 21:11
回覆 ajbabies2021 的帖子

我就揀英華

任何事都有兩面, 如果日後弟妹考唔又派唔到沙呂同級既學校, 咁又算唔算係為咗哥哥 (入YWPS) 而犠牲咗弟妹入沙呂既機會呢?

升學我一向建議以"家庭"為單位去考慮, 唔係以"個體"去考慮, 因為一般既家庭資源有限, 放多咗去A咁B就可能會少咗

簡單一D, 如果兩個小朋友返唔同學校, 打風要早放點安排?
兩間學校有活動衝突, 咁去邊間既活動?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得兩間學校都係非常之好嘅學校,至於揀邊間,如果係我,我一定要睇吓屋企對小朋友嘅照顧同埋資源可以比到幾多,樓主屋企係三個定係兩個小朋友?如果有兩個小朋友是否有工人或是屋企人幫手?因為係唔同學校,同埋學校有唔同活動如果屋企支持唔到,媽媽就會好吃力啦,我覺得媽媽心態一定想小朋友入到最好以及最啱嘅學校,希望樓主小朋友們各個都學習順利!

你都係因為想入先去叩,但點解叩到又唔讀呢?

jennylady 發表於 21-6-22 14:40
無弟妹就英華

我自己唔會為了弟妹犧牲哥哥

X2

回覆樓主:

住沙田就沙呂,英華朝早返學塞車, 小朋友好累,加上有弟妹,要玩多次升小都幾驚

ajbabies2021 發表於 21-6-22 12:31
兩間都是好好的學校,
家住沙田,有弟妹跟..
哥哥應點選擇呢?

好真心

我鐘意沙田三間top中學多過英華,男女校,樸素,近。如果住沙田又入到沙呂,我會放棄任何一間直私。呢間小學會幫你入到適合嘅中學(top嘅入神校,中上嘅沙呂中,中間嘅沙田大把band 1中學可選,仲有耀中同沙呂有啲關係又係每年資助幾位入耀中etc,總之各得其所,我覺得揀學校升中時能做到各得其所好過5歲人仔盲中中入神/名小掙扎生存呀)

kimlam953 發表於 21-6-22 22:53
好真心

我鐘意沙田三間top中學多過英華,男女校,樸素,近。如果住沙田又入到沙呂,我會放棄任何一間直私 ...

耀中中學部無國際學校牌照, 係屬於私獨, 需要收大量本地學生填數 (全校本地學生要佔不少於70%), 否則會違規
所以入佢中學部唔係想像中咁難
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lflxl 發表於 21-6-22 21:29
當然明白 但樓主仲有一個囡 英華又唔係100%必收弟弟 分分鐘玩多兩次升小好大壓力

所以我咪建議如果跟尾 ...
明白揀沙呂係為弟妹鋪路
但我覺得做父母要公平

應該每次都盡力幫小朋友考小學

選擇一家適合他們的學校

點解願意為哥哥考小付出

但就想舒服唔幫弟妹考呢

我都有個細女

我唔會要哥哥揀男女校或津校等妹妹有書讀

妹妹我咪再努力過幫她考小

回覆 lflxl 的帖子

咁生得三個都預左要點照顧想舒服其實生一個咪仲好

hkpapa852 發表於 21-6-22 21:47
任何事都有兩面, 如果日後弟妹考唔又派唔到沙呂同級既學校, 咁又算唔算係為咗哥哥 (入YWPS) 而犠牲咗弟妹 ...
弟妹自己都有抽獎和扣門的機會
考不到是自己能力問題,和哥哥無關係

但為弟妹而影響哥哥的選擇,就係對哥哥的唔公平

jennylady 發表於 21-6-22 23:21
明白揀沙呂係為弟妹鋪路
但我覺得做父母要公平

睇下係邊間,如果係沙呂我又唔覺係委屈左哥哥
講真只係講近同男女校,我會投沙呂一票

jennylady 發表於 21-6-22 23:28
弟妹自己都有抽獎和扣門的機會
考不到是自己能力問題,和哥哥無關係

如果玩法冇變,到時信埋教,佢d仔女都入沙呂唔洗煩,可能佢大個覺得簡yw 先對佢唔公平呢

02413124 發表於 21-6-22 23:32
如果玩法冇變,到時信埋教,佢d仔女都入沙呂唔洗煩,可能佢大個覺得簡yw 先對佢唔公平呢
...
可能到孫個輩都會埋怨

回覆 hkpapa852 的帖子

唔一定要揀英華但我意思係唔應該把弟妹放入哥哥的考慮因素
通告獨立去睇每一個人
找一間適合的學校

三兄妹又不是倒模,個個都適合讀同一間學校?

為了個孫,當初為乜要考直資?完全唔明白咩concept

02413124 發表於 21-6-22 23:32
...
舊生不是必收的滿分都未必入到

靠運氣只會令人人不思長進

我一向教仔女靠自己努力爭取

jennylady 發表於 21-6-22 23:40
回覆 hkpapa852 的帖子

唔一定要揀英華但我意思係唔應該把弟妹放入哥哥的考慮因素

我都講過, 我選校係以"家庭"為考慮單位, 所以當然小朋友升小一我無考直資, 只考私校搏攞間backup
各人可以有不同要求同偏好

入咗名官津小學, 咪可以惠及後代囉! 去咗直資就無啦!

jennylady 發表於 21-6-22 23:43

呢6年我有留意,沙呂20分要抽,25分必入

呢2間我都識人讀緊,只想講yw 都有學生差過沙呂,沙呂亦都有學生好過yw
唔明點解入沙呂就係不思長進
而且沙呂入神校的數目唔比yw 少,退一步睇dse 成績呂中都好過英華書院
講真入到英華諗住升到班就入到英華書院,可能更不思進取

jennylady 發表於 21-6-22 23:43

Btw我見你有叩lsps,我相信可能都係想上lsc
今年沙呂入lsc 的數目係多過yw,所以我都唔明有幾委屈阿哥
識人今年yw p5 級頭都唔敢抽獎,迫住上英華書院,我覺得佢咁仲委屈

jennylady 發表於 21-6-22 23:21
明白揀沙呂係為弟妹鋪路
但我覺得做父母要公平

主要係vs 沙呂嘅問題
如果係二線官津又唔同

‹ 上一主題|下一主題