用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有跨境生家長考慮升中叩門嗎?
go

請問有跨境生家長考慮升中叩門嗎? [複製鏈接]

跨境生是不是去香港要隔離2周,如果7月6號面試,是不是該準備動身去香港隔離了。因為無法提前知道配位結果,即使好大機會被心儀中學錄取,也不得不做最壞打算去叩門。隔離14天,無論對小孩和家長都是巨大挑戰,小孩沒有耐心禁閉2周,大人請假2周也很不容易?好為難。
   0    0    0    0

今天的新聞好像如果打了兩針疫苗,檢測有抗體可以檢疫7天,但不清楚具體什麼時候開始執行

如果是香港居民可以通過回港易免隔離

回覆樓主:

學生能走回港易嗎?如果可以,可以請香港朋友帶去面試,也是一個解決方法

WooBrit 發表於 21-6-21 23:44
跨境生是不是去香港要隔離2周,如果7月6號面試,是不是該準備動身去香港隔離了。因為無法提前知道配位結果 ...
就算唔叩門, 至少都要去學校註冊呀?
唔註冊等於放棄學位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

註冊小學會幫忙處理

如果人在內地,有回港易,唔需要隔離。不過唔知是否所有人都可以申請?
不過如果打算留港讀中學,的確應該計劃早些回港,做好準備。叩門,註冊中學,考pre S1 等等都需要小朋友去

hkpapa852 發表於 21-6-22 08:49
就算唔叩門, 至少都要去學校註冊呀?
唔註冊等於放棄學位

註冊係唔係可以搵人幫手?知有個跨境同學上年升中,網課有見過上堂,但應該一路冇返過嚟喎 。

回覆樓主:

就讀小學可代辦註册,家長填張授權書寄回學校便可。

b3410 發表於 21-6-22 14:38
如果人在內地,有回港易,唔需要隔離。不過唔知是否所有人都可以申請?
不過如果打算留港讀中學,的確應該 ...

EDB的確係允許受權人仕代學生去註冊嘅。
不過如果中學註冊都唔自己去,更加唔好諗考Pre-S1了吧!

咁又算唔算另類影子學生?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-22 18:20
EDB的確係允許受權人仕代學生去註冊嘅。
不過如果中學註冊都唔自己去,更加唔好諗考Pre-S1了吧!
其實學位都係政府出錢資助,有心讀就安心讀書,如果無心讀,嘥咗個學位就唔好。初初疫情大家措手不及還可以當臨時措施,依家如果還未決定留係邊處讀書,就唔係好理解到。

回覆樓主:

入學考在小學舉行嗎?如果是13號,小學還未放假。

醒目開學勳章

WooBrit 發表於 21-6-22 19:32
入學考在小學舉行嗎?如果是13號,小學還未放假。

去中學考

部分中學會有網上叩門面試,例如甲寅年。建議樓主了解清楚。
不過樓上都講得對,還有分班試等,還是早早回港好
‹ 上一主題|下一主題