用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34農圃道叩門
樓主: Dannyl
go

34農圃道叩門 [複製鏈接]

Dannyl 發表於 21-6-21 18:48
請問有冇人收到錄取call?

有人收到電話嗎?

回覆樓主:

其實開始call未。。。。。等了又等

ningfuly 發表於 21-6-25 09:22
其實開始call未。。。。。等了又等

唔清楚,我身邊個個都話未有,唔知係衰咗定係未call

回覆樓主:

不過前幾日去葛小面試,個老師話教育局有規定7月2先可以公報,可能官校要守規矩多

ningfuly 發表於 21-6-25 13:19
不過前幾日去葛小面試,個老師話教育局有規定7月2先可以公報,可能官校要守規矩多
...

可能真係官小既原因,因為其它學校全部都已經有通知

bonnieleong 發表於 21-6-21 21:26
老師的確係不錯

校長唔好,無禮貌,睇唔起家長,對學生無愛心,只係打份工,有事會瀉俾老師;後生老師還好,千祈唔好俾三個副校教,會唔識;老一背嘅老師都麻麻,有個叫畢老師成日鬧人,學生心理要頂得下先得,否則會有心理病

回覆樓主:

畢老師教中文很用心,家長會問佢如何改善小朋友中文,她真的針對到小朋友的弱點來教家長去改。她對不守規矩的學生先出聲閙,平時無野。
校長係麻麻,hea做,新來老師教得有熱誠,但曾副校係好有心攪好學校,上中文課唔悶,小朋友好喜歡而且有進步,但好多野佢要跟進,很忙。新任副校唔清楚。舊嘅老師我們只遇到1位差嘅。

其實幾時有消息呢個問題,我記得interview完結前我問過,佢哋話這個星期一定會收到通知,如果這個星期收唔到電話通知,而又好擔心的話,可以下星期打去學校問。當然我沒有收到通知的。

Elmo_sweetie 發表於 21-6-25 23:14
其實幾時有消息呢個問題,我記得interview完結前我問過,佢哋話這個星期一定會收到通知,如果這個星期收唔 ...

我打去問過,學校話7月2號先會通知,但好多學校都係明面上咁講,暗地裡有call。

bonnieleong 發表於 21-6-25 21:54
畢老師教中文很用心,家長會問佢如何改善小朋友中文,她真的針對到小朋友的弱點來教家長去改。她對不守規矩 ...

全校最得閒係四個校長,其次係主任,校長及主任唔洗做班主任,最忙係新嘅老師,新人當然俾舊人蝦,所以佢哋最多野做,教得最好都係佢哋。

bonnieleong 發表於 21-6-25 21:54
畢老師教中文很用心,家長會問佢如何改善小朋友中文,她真的針對到小朋友的弱點來教家長去改。她對不守規矩 ...

sorry,最衰嘅老師應該係鐘凌思老師,佢成日乜都鬧,佢恃住佢教合唱團,因以往校長好着重全合唱團,現任校長又唔做鐘意唱歌嘅人。但誓估唔到佢嘅最佳拍檔陳老師都俾校長調走咗,因為佢欺凌學生,鐘凌思。但千祈唔好入全合唱團,佢哋練習好長,仲要學生企喺到練兩三個鐘,唔俾坐。

虎媽去玩 發表於 21-6-28 01:13
全校最得閒係四個校長,其次係主任,校長及主任唔洗做班主任,最忙係新嘅老師,新人當然俾舊人蝦,所以佢 ...

你係學校高層?否則唔會斷copy果幾句(emoji)(emoji)仲有李副校雖然舊年先升副校,之前係主任,基本上家長係全識佢。

虎媽去玩 發表於 21-6-28 01:21
sorry,最衰嘅老師應該係鐘凌思老師,佢成日乜都鬧,佢恃住佢教合唱團,因以往校長好着重全合唱團,現任校 ...

你係學校高層?否則唔會斷copy果幾句(emoji)(emoji)仲有李副校雖然舊年先升副校,之前係主任,基本上家長係全識佢。

虎媽去玩 發表於 21-6-28 01:27
你係學校高層?否則唔會斷copy果幾句(emoji)(emoji)仲有李副校雖然舊年先升副校,之前係主任,基本上家 ...

我不明白?我copy?以前陳老師帶領的合唱團真的很有水準,現在確是大不如前,因為校長不重音樂。
其實學校訓練合唱團不是苛刻喎,若你有小朋友在外學一些有規模的合唱團,的確係要練上2、3小時,還是企在唱,當然中間會有小休。以前學校係在比賽、表演等才出練咁耐。鍾老師係會鬧,因為同學們不合作練習,始終合唱團係訓練團體、合作精神,守規矩,遵守導師。我小朋友是團員,一直都很開心上全方位,是否你小朋友較好動而常被老師提點呢?
我客觀地說校長係以往嘅較親切、關愛,可惜她任期太短。

回覆樓主:

李副校沒有接觸過,多年來未教過我小朋友或我們鄰班,真不清楚他如何。但見過曾副多次都在跟進學校事務,還要教體育、中文科

bonnieleong 發表於 21-6-28 01:49
李副校沒有接觸過,多年來未教過我小朋友或我們鄰班,真不清楚他如何。但見過曾副多次都在跟進學校事務,還 ...

其實我覺得都係要睇小朋友屬於邊種性格,如果好動既小朋友遇到個嚴厲既老師肯定係好大壓力,但如果比較淡定既小朋友,係需要嚴厲滴既老師去鞭策。而我個小朋友……真係好需要有愛心既老師去教

bonnieleong 發表於 21-6-28 01:45
我不明白?我copy?以前陳老師帶領的合唱團真的很有水準,現在確是大不如前,因為校長不重音樂。
其實學校 ...

前黃校長是一位很好的校長,與現任比真是……無愛心,表面功夫都費事做。我女無參加過合唱團,但很多合唱團的家長也滿老師唔俾小朋友休息,達要求就鬧,這是教好小朋友的方法,最慘係家長想轉另一個課外活動都唔俾,小一入後就一定要玩三年,令小朋友失去興趣!

回覆樓主:

你可以寫信話退出的

回覆樓主:

每年開學有再試音,可以叫小朋友唱差少少,就入不到㗎啦

bonnieleong 發表於 21-6-28 18:18
你可以寫信話退出的

宜家入唔入倒都未知,我就係沖住活動式教學同埋無宗教信仰而去
‹ 上一主題|下一主題