用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 幫下我﹗歲半好驚上playgroup,係自閉定社交問題? ...
go

幫下我﹗歲半好驚上playgroup,係自閉定社交問題? [複製鏈接]

17個月先開始上playgroup,試左3間,上左7堂,除左其中一堂冇喊,其他堂堂喊,仲越來越嚴重,大家可以幫我分析下佢似唔似自閉定社交問題定點?十分擔心年尾Interview佢一定會喊,點算?
1. 通常佢新playgroup第一堂係後半part開始喊,然後第二堂喊既時間會提早,然後第三堂一去到學校門口就喊住要出返去。
2. 其中一間playgroup通常要入房circle time佢就好驚開始失按大喊,miss行埋去同佢講野佢又好驚,搞到我地要離開班房,但在外面玩滑梯佢又冇事。
3. 另一間直情邊個位都喊,遊樂場又喊,circle time更加喊。佢唔係好似其他小朋友只係頭2堂喊,佢係越喊越嚴重,一定要你離開學校嗰隻
4.只試過一次冇喊,嗰次課室門口玩左陣,入到去班房未係好多人,嗰次全堂冇喊,我仲好開心以為佢冇問題,點知第二堂circle time已經喊
5.去診所、健康院又係,一入房喊到鬼咁嘈,D姑娘都好想趕我地出去、但去商場嗰D又冇咩
6去公園佢尤其鍾意玩轉軚盤,不過在我地多次開導下而家都會玩下其他,不過如果有小朋友行埋來佢就會停左喺到有少少唔知點算,而佢想玩既遊戲如果有其他人玩佢緊就唔敢行過去,會等人地玩完先敢行埋去,唔似其他小朋友咁周圍跑周圍撞,同埋佢好鍾意跟住D盲人路線行。
7. 佢唔鍾意玩messy play,唔鍾意整污糟手腳。
8. 去一個新的室內遊樂場、Playgroup又好,佢會在一個角落玩好耐,唔敢行去其他地方玩(係唔敢,因為佢在屋企係呢到玩下嗰到玩下),要又呃又TUM好耐先肯行開,唔係就喊,但去多幾次會好少少
9佢語言冇問題,會學人講一句佢講一句,17個月已經識講簡單句子,例如︰爸爸抱BB,打PATPAT,媽媽到
10. 鍾意重覆一D動作,例如開關盒子、開關杯蓋,唔知關唔關平時食飯佢唔肯食,我地要用呢D來呃佢食飯有關。去玩沙佢會不斷咁用手(唔用工具)將沙搬去另1個兜到,但我感覺唔到佢好enjoy
11.佢見到屋企個櫃門未關好一定要人關上,見到地下有垃圾一定要自己或叫人丟左佢,冷氣遙控佢禁完後一定要自己擺回原位
12眼神接觸完全冇問題,見到熟悉既人會好開心咁叫人,但例如去婆婆到,見到姨姨(已見過30次以上)都仲係有D驚驚地。
13喺屋企佢唔肯自己玩,一定要有個人陪住佢喺隔離,你一行開佢會做D危險動作(例如企上梳化)令你行返埋來。
14唔肯俾人捉住隻手教佢野,一定FING開你隻手,所以用餐具唔係好叻
15冇自毁傾向,整親會大喊知痛。
16訓覺要抱先訓到,食飯餐餐要用幾十樣道具又呃又TUM先餵到,仲要餵成個鐘,唔肯自己食野,要餵(簡單和佢鍾意食既水果、小食除外)媽媽表示好攰,但都唔緊要,只想知佢係唔係有少少自閉,定係社交問題,定係正常,只係人人性格唔同?唔知點解決佢驚人問題,堅持留在班房佢係咁喊,走左又好似逃避咁,同埋好擔心幾個月後interview喊,想趁呢段時間幫佢解開心結,謝謝大家幫忙﹗

0    0    0    0

回覆樓主:

會不會只是ㄧ位高敏兒? 高敏兒不是一種 diagnose...詳情可以google. 很多介紹的。

回覆 chichi730 的帖子

你記錄得好詳細,不如去做評估,有無去母嬰健康院問下?  我記起當年我仔,係母嬰健康院姑娘轉介我去九龍中。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題