用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道同聖若望SJC ,如何選擇?
go

九龍塘宣道同聖若望SJC ,如何選擇? [複製鏈接]

小兒由N 班到K3 都是讀SJC, 其實SJC英文語境很好, 小班教學, 老師們有愛心。很喜歡這所學校

不太了解九龍宣道小學語境如何, 只知很著重樂器, 都很谷, 請問有沒有用家分享下?

真不知道如何選擇, 謝謝
   0    0    0    0

如果是我,會選擇宣道

LittlesheepJC 發表於 21-6-21 15:55
小兒由N 班到K3 都是讀SJC, 其實SJC英文語境很好, 小班教學, 老師們有愛心。很喜歡這所學校

不太了解九龍 ...

宣小要強制學樂器
都谷,無中學,要考呈分試。
要投入時間學習樂器、考級、練習、比賽、樂團
(聽返嚟姐)

另外,宣小基督教,sjc天主教,但以我所感覺sjc無乜宗教氣氛 (唔知我有冇感受錯誤,可能用家會比較清楚)

是的
SJC 宗教氣氛不太強烈
但都有宗教堂

LittlesheepJC 發表於 21-6-21 15:55

不太了解九龍 ...

SJC ...
SJC 小班D...
一般小朋友都会玩音乐乐器,但是否要去到学校必收透入咁多时间,个人觉得未必。不如在学校多学习,有剩余时间中意玩乜都得啦(外补、音乐、运动、艺术、棋艺)

不太了解九龍 ...

如果你咁喜歡SJC, 又係必收,咁點解仲要去考APS? APS個位都算搶手,你及早放出來,很多家長會多謝你的
‹ 上一主題|下一主題