用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教各位....會選擇英國哪裏的大學?謝謝 ...
go

[英國] 請教各位....會選擇英國哪裏的大學?謝謝 [複製鏈接]

請問各位隨了要考慮大學排名,選科,大家會否考慮位處哪裏?請賜教
   3    0    0    0

回覆樓主:

我孩子選大學時,佢清晰知自己讀咩科,於是佢在uk university ranking 的website (例如uk complete university guide) 睇左排位先,選5間大學(UCAS只比申請者報5間), 佢會就住佢自己的predicted grade揀5間,2間屬佢「進取」的大學,3間為「穩入」的大學。

佢要睇:
Entry requirements
Course Structure
Placement
Recognition of Professional Qualifications

佢和我無特別睇location 和 fees, 因為佢讀嗰一科,幾間大學學費都係差不多。

TTEE1819 發表於 21-6-20 20:29
我孩子選大學時,佢清晰知自己讀咩科,於是佢在uk university ranking 的website (例如uk complete univers ...

你孩子好叻
我仔好似舊雲,完全無意欲去睇外國升學資訊
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 21-6-20 20:39
你孩子好叻
我仔好似舊雲,完全無意欲去睇外國升學資訊
...

哦,唔係,大家唔同。

我孩子本身在英國讀中學,當地學生當然明白報UCAS 的細節,你孩子在香港讀書,佢都會明白和知道香港報JUPAS的野。

1.是否非到英國讀大學不可?如果最後獲取錄的大學的國際排名較香港三大八大更低,會否留港讀書?如果會接受留港讀書,UCAS的5個選擇可以進取一點

2.大城市或小城市?如果小朋友習慣了香港的生活,是否適應小城市,甚至鄉郊?

3.除了學費,也要留意生活費高低

4.南面、北面、蘇格蘭?越北天氣越冷

5.最後亦可留意有無親朋好友在附近居住。疫情下,太多不確定,自己亦未必可以隨時飛過去,有相熟大人會安心一些

TTEE1819 發表於 21-6-20 20:42
哦,唔係,大家唔同。

我孩子本身在英國讀中學,當地學生當然明白報UCAS 的細節,你孩子在香港讀書,佢都 ...

是這樣嗎

iamderek 發表於 21-6-20 22:15
1.是否非到英國讀大學不可?如果最後獲取錄的大學的國際排名較香港三大八大更低,會否留港讀書?如果會接受 ...

ok 好的,謝謝你
‹ 上一主題|下一主題